Naz Akman

1989 yılından bu yana ülkemizde eğitimde ve sosyal alanlarda çağdaşlaşmayı amaçlayan projeler yürüten Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Prof. Dr. Türkan Saylan’ın hedeflediği 100 bin kız çocuğuna burs verme hayalini gerçekleştirdi. Kuruluşundan bu yana 35 yıllık süreçte 44 bini genç kız, 63 bini üniversiteli gençlerden oluşan 105 binden fazla kız çocuğunu destekleyen ÇYDD, yeni dönem hedefini 200 bine çıkardı.

Öğrencilerimizin yanındayız

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, mevcut ekonomik krizde öğrencilerin bursa daha fazla ihtiyaç duyduklarını belirterek, “Ekonomideki kötü gidişat bağışçı sayısını ve bağış miktarını elbette etkiliyor ancak ÇYDD toplumda karşılığı olan ve sahiplenilen bir sivil toplum kuruluşu. Bu nedenle bağıçşılarımız her dönemde ve koşulda güçleri yettiğince bizlerin yanında olup çağdaş eğitime ulaşma amacımızda bizlerle birlikte yol yürüyor. Bağış ve sivil toplum kültürü insan zihnine yerleşince kolay kolay yıkılmaz. Bu yüzden bağışçılarımız her dönemde öğrencilerimizin yanında olmaya büyük bir gayret gösteriyorlar. Bizler de öğrencilerimizin ekonomik gidişattan olumsuz yönde etkilenmelerinin önüne geçmek için bu ve benzeri dönemlerde onlara daha fazla destek olmaya çalışıyoruz. Böylesi dönemlerde sivil toplum kuruluşlarına yapılan desteklerin önemi somut biçimde hissediliyor ancak ekonomik gidişatla birlikte burs imkanı sağladığımız öğrenci sayısı azaldı diyemem çünkü biz zaten bu sorunlara çözüm üretmek için buradayız. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanana kadar da üyelerimiz, gönüllülerimiz ve bağışçılarımız ile çağdaş Türk gençliği için çalışacak ve öğrencilerimizin yanında olacağız” dedi.

Çydd Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel..

Bağış kültürü sosyal adaleti de sağlıyor

YTÜ’de 9 ay önce açılan kütüphanenin tavanından kopan parçalar öğrencilerin üzerine düştü YTÜ’de 9 ay önce açılan kütüphanenin tavanından kopan parçalar öğrencilerin üzerine düştü

2022-2023 yılında 16 bin 97 üniversiteli ve 10 bin 646 liseli gence burs imkanı tanıyan dernek, 2023-2024 yılında da 15 bin 762 üniversiteli; 9 bin 677 liseli bursiyeri destekledi. Türkiye’de bağış kültürünün her geçen gün gelişim gösterdiğini ifade eden Yüksel, “Ülkemizdeki bağış kültüründe son yıllarda belirgin gelişmeler olduğunu düşünüyorum. Özellikle sivil toplum kuruluşları ve vakıflar aracılığıyla yapılan sosyal sorumluluk projeleri ve kampanyalar, bağış kültürünün yaygınlaşmasına önemli katkı sağlıyor. Sağlık, eğitim, çevre koruma gibi alanlarda yapılan bağışlar ve destekler, toplumda daha duyarlı bir yaklaşımın oluşmasına da yardımcı oluyor. ÇYDD gibi öncü sivil toplum kuruluşları bağış kültürünün yaygınlaşmasında oldukça önemli bir göreve sahip. STK’ların yürüttüğü projeler, insanların bağış yapma konusundaki bilinçlerini artırıyor ve toplumsal dayanışmayı güçlendiriyor. Yaşadığı topluma karşı kendilerini sorumlu hisseden insanların gerçekleştireceği yardımlarda aracı olmak da bizler için oldukça kıymetli. Bütün bunların dışında bağış kültürünün gelişmesi, ülkemizde sosyal adaletin ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasına da ciddi katkı sağlamakta. Bu yönde atılan adımların ve artan bilincin, gelecekte daha sağlıklı ve güçlü bir bağış kültürü oluşturmak adına umut verici gelişmeler sunduğunu düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

İki bini aşkın depremzede öğrenciye burs imkanı

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde de öğrencilere destek olduklarını belirten Yüksel, “6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilde kapanmaz acılara sebep olan deprem felaketi bizleri de derinden üzdü. Deprem bölgesinde bizim de 11 öğrencimiz ve 2 üyemiz hayatını kaybetti. Antakya, Defne, İskenderun ve Osmaniye şubelerimiz ağır hasar alarak kapanmak zorunda kaldı. Bütün bu gelişmeler üzerine deprem felaketi sonrasında ne yapabiliriz diye düşünüp hızlı bir şekilde bölgeye temel besin ve kıyafet yardımı ilettik. Ayrıca bölgede yaşayan tüm öğrencilerimize olaydan haberdar olur olmaz 1000 TL acil durum yardımı ulaştırdık. Çocukların normalleşme sürecine katkı sağlamak ve depremin psikolojik etkisini azaltabilmek amacıyla Samandağ Çağdaş Etkinlik Merkezi’nin yapımına başladık ve tamamladık. Uzman eğitmenlerimiz öncülüğünde bölgede yaşayan çocukların resimden müziğe, kodlamacadan matematiğe kadar 13 farklı alanda atölye çalışmalarına katılımını sağladık. Bunun dışında 2023 yılında deprem bölgesinde bulunan bin 83’ü ilköğretim ve lise; bin 316’sı ise üniversite öğrencisi olmak üzere toplam 2 bin 399 öğrencimize burs imkanı sağladık. 2024 yılı itibarıyla ise deprem bölgelerinde bin 783 öğrencimize burs vermeye devam ediyoruz. Bölgede yaşayan insanlar ve öğrencilerimiz ile sürekli iletişim halindeyiz. Bölge halkının ihtiyaçlarını da yakından takip ediyoruz” diye konuştu.

"Anadolu’da bir Kızım Var Öğretmen Olacak"

Son olarak kız çocuklarının eğitiminin önemine değinen Yüksel, “Ne yazık ki kız çocuklarımız günümüzde hala birçok yerde dezavantajlı grupta yer almakta ve eğitim fırsatlarına erişimde çeşitli engellerle karşılaşmaktadır. Bir kız çocuğunun eğitim alması, onun sadece kendi hayatını değil; aynı zamanda ailesini, çevresini ve yaşadığı toplumu olumlu yönde etkiler. ÇYDD olarak kız çocuklarının eğitimini her fırsatta vurguluyoruz çünkü eğitim haklarından mahrum bırakılan bir kız çocuğu, yaşam boyu ekonomik bağımsızlığını kazanmakta, haklarını savunmakta ve toplumsal hayata etkin bir şekilde katılmakta zorluk yaşayabilir. Bu nedenle eğitimde fırsat ve cinsiyet eşitliğini sağlamak, kız çocuklarının güçlenmesi ve kendilerini gerçekleştirmeleri için vazgeçilmezdir. Toplumsal gelişim ve eşitlik olgusunun gündelik yaşantıya kalıcı olarak yerleşmesi de bu durumla doğrudan ilişkilidir. Erken yaşta evlilik, eğitimden uzak kalmak ve ekonomik özgürlüğünü kazanamamış bağımlı bireyler olmak kız çocuklarımızın kaderi değildir. Kız çocuklarının eğitimi için çeşitli projeler ve burs programları düzenliyoruz. ‘’Anadolu’da bir Kızım Var Öğretmen Olacak’’ projemizi bu amaçla hayata geçirdik. Bu proje ile kız çocuklarımızın eğitimine odaklanıyor, onların okula devam etmeleri ve üniversiteye gitmeleri için gereken desteği sağlıyoruz. Bu sayede binlerce kız çocuğu eğitim alarak, kendi ayakları üzerinde durabilen bilinçli bireyler olarak yetişiyorlar. Eğitimli kız çocukları, sadece kendi hayatlarını değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda toplumsal dönüşümün de öncüsü olurlar. Onların eğitimine yapılan yatırım; daha eşitlikçi, daha adil ve refah içinde bir toplum yaratmanın anahtarıdır. ÇYDD olarak, bu bilinçle hareket ediyor ve kız çocuklarımızı destekliyoruz” sözlerine yer verdi.

Muhabir: Naz Akman