Sağlık

"Hayvansal gıdaların üretim sürecinde veteriner hekimler etkin rol almalı"

Son dönemde gıda denetimlerinde insan sağlığı için tehlike oluşturan sağlıksız etlerin tespitinin kamuoyunun dikkatini çekmesi üzerine açıklama yapan Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Dr. Gülay Ertürk, veteriner hekimlerin gıda güvenliği konusundaki sorumluluğunu bir kez daha vurgulama ihtiyacı doğurduğunu ifade ederek, "Halk sağlığını korumak ve gıda güvenliğini sağlamak için hayvansal gıdaların üretim sürecinde veteriner hekimlerin daha etkin bir şekilde rol alması gerekmektedir" dedi.

Abone Ol

Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Dr. Gülay Ertürk sağlıksız et tüketimi ve gıda güvenliği hakkında basın açıklaması yaptı. 

Ertürk, son dönemde, gıda denetimlerinde insan sağlığı için tehlike oluşturan sağlıksız etlerin tespiti, kamuoyunun dikkatini çektiğini ve veteriner hekimlerin gıda güvenliği konusundaki sorumluluğunu bir kez daha vurgulama ihtiyacı doğurduğunu ifade etti.

Özellikle domuz eti gibi halk sağlığı açısından hassasiyetle denetlenmesi gereken gıdalarda ortaya çıkan risklerin  gıda kontrol mekanizmalarının önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini vurgulayan Ertürk, şunları kaydetti;

"Veteriner hekimler olarak, hayvansal gıdaların güvenliği ve hijyenik şartlarda üretilmesi, insan sağlığının korunmasında en kritik unsurlardan biridir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetimleri sonucunda sağlıksız etlerin tespit edilmesi, hayvansal gıdalarda gerekli analiz ve kontrollerin yapılmasının hayati önemini göstermektedir. Sağlıksız etlerin tüketimi; paraziter, bakteriyel, fungal, viral, toksik pek çok hastalığın insanlara bulaşmasına sebep olabilir. Nitekim domuz eti yoluyla bulaşan ve insan sağlığını tehdit eden Trichinella parazitinin yol açtığı geçmişte yaşadığımız vaka dünya literatürlerine geçerek, bu tehlikenin boyutlarını açıkça ortaya koymuştur.

Gıda güvenliğinin sağlanmasında en büyük sorumluluk veteriner hekimlere düşmektedir. Tüketicilerin sağlığını korumak adına, veteriner hekimlerin üretimin her aşamasında yer alması büyük bir gerekliliktir."

"Mezbahalarda veteriner hekim kontrolü olmadan yapılan işlemler, kanunlar çerçevesinde suçtur"

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 verilerine göre 525 kırmızı et kesimhanesi ve 2381 et işleme tesisi bulunduğunu hatırlatan Ertürk, şöyle devam etti;

"Ne yazık ki, bu sayı Türkiye genelindeki ihtiyacı karşılamaktan uzaktır ve bu durum kontrolsüz kesimlerin, dolayısıyla sağlıksız etlerin piyasaya sürülmesine yol açmaktadır. Kontrolsüz ve hijyenik olmayan şartlarda yapılan kesimler halk sağlığını tehdit eden ciddi riskler oluşturur. Mezbahalarda veteriner hekim kontrolü olmadan yapılan bu işlemler, kanunlar çerçevesinde suçtur ve ilgili yetkililer tarafından derhal cezalandırılmalıdır.

Sonuç olarak, halk sağlığını korumak ve gıda güvenliğini sağlamak için hayvansal gıdaların üretim sürecinde veteriner hekimlerin daha etkin bir şekilde rol alması gerekmektedir. Veteriner hekimler olarak, sağlıksız ve tehlikeli gıdaların üretimi ve tüketimine karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Gıda güvenliği, sağlıklı bir toplumun temel taşlarından biridir ve bu sorumluluğu yerine getirmek, her birimizin ortak görevidir."