Yıl boyu çeşitli organizasyonlarla sanatseverleri bir araya getiren Medya Sanat Galerisi bu ay, Ressam Gültekin Serbest’in eserlerine ev sahipliği yapıyor. Ressamın “Hayal Perdesi” başlığıyla izleyiciye sunduğu 42 tablo, İstanbul’un mimari tarihini çeşitli soyutlamalarla yansıtıyor.
Mavi ve turuncu renklerin ağırlıkta olduğu tablolarda Karagöz ve Hacivat’ın gözünden İstanbul’u anlatan ressam, eserlerine mitolojik sembolleri de dahil ederek izleyicilere farklı bir bakış açısı sunuyor.
Galata Köprüsü, Kız Kulesi, Haliç ve farklı İstanbul manzaralarının resmedildiği tablolar, tavus kuşları ve uçan at figürleriyle ressamın hayal dünyasını gözler önüne seriyor. Memleketi Kosova’nın köprülerini de İstanbul’a dahil ettiğini söyleyen Serbest, “İstanbul’un iki yakasını Kosova ve Saraybosna’nın köprüleriyle bir araya getiriyorum” diyor.
Serginin açılış kokteylinde bir araya geldiğimiz Serbest, resimlerini ve resimlerine konu olan İstanbul’u 24 Saat Gazetesi’ne anlattı.
Serbest, “Resimlerimde İstanbul’un iki yakasını memleketim Kosova ve Saraybosna’nın köprüleriyle birleştiriyorum”
Tablolarında eski İstanbul'u soyut sembollerle birleştiren Serbest, tavus kuşları, Pegasuslar, uçan atlar ve sülünler gibi unsurları kullanarak konularını kompoze ettiğini belirtti. Sanatçı, kompozisyonlarını mitolojik, fantastik ve sürrealist yaklaşımlarla oluşturduğunu ifade etti.
Resimlerinde ağırlıklı olarak mavi, turkuaz ve kırmızıları kullandığını söyleyen ressam, mavinin kendisi için özellikle önemli olduğunu vurgulayarak, şu an piyasada bir ton mavi boyanın “Serbest Mavisi” olarak satıldığını aktardı. Serbest, “Bu tablolar uzun bir yolculuğun ardından ortaya çıktı. Sergimde, eski İstanbul’u değişik medeniyetlerin sembolleriyle birleştirdim. Konularımı tavus kuşları, Pegasuslar, uçan atlar ve sülünlerle kompoze ediyorum. İstanbul’un iki yakasını Boğaz Köprüsü yerine memleketim Kosova ve Saraybosna’nın köprüleriyle birleştiriyorum.
Kompozisyonlarımı mitolojik, fantastik ve sürrealist yaklaşımlarla oluşturuyorum. Mavi, turkuaz ve kırmızılar ana temayı oluşturuyor. Maviler benim için çok önemli. Hatta mavinin bir tonu, şu an sanatçılara ‘Serbest Mavisi’ olarak benim adımla sunuluyor” diye konuştu.
Sergiyi Hacivat-Karagöz’ün gözüyle gördüğü manzaralardan yola çıkarak isimlendirdiğini açıklayan ressam, İstanbul'a, Galata'ya ve Kız Kulesi'ne bu karakterlerin bakış açısıyla bir “Hayal Perdesi” ardından baktığını söyledi. Serbest, konuya dair “Serginin ismi, bütün olaylara Hacivat-Karagöz kompozisyonlarımın gözüyle baktığım için Hayal Perdesi oldu. İstanbul’a, Galata’ya Kız Kulesi’ne onların gözüyle bakıyorum. Temamı ‘Altın Boynuz’ denen Haliç oluşturuyor” sözlerini aktardı.
“İstanbul’u Ankaralı bir sanatçı olarak farklı bir gözle yorumluyorum”
Ayrıca Ankara'ya dair çalışmaları da olduğunu anlatan ressam, Ankara Kültür Yolu projesi kapsamında geçtiğimiz yıl Ulus'ta büyük resimler yaptıklarını ifade etti. Şu anda atölyesinde birçok Ankara Kalesi tablosu bulunduğunu belirten Serbest, “Yer yer Ankara resimlerim de var. Kültür Bakanlığı’yla çalışmalarımız oldu. Geçtiğimiz yıl Ankara Kültür Yolu projesinde Ulus’ta çok sayıda resim çizdik. Şu an atölyemde çok sayıda Ankara Kalesi tablom var. İstanbul’u Ankaralı bir sanatçı olarak farklı bir gözle yorumluyorum” diye konuştu.
“Hayal Perdesi”, 6 Mart Çarşamba gününe kadar Medya Sanat Galerisi’nde ziyarete açık olacak.
Gültekin Serbest kimdir?
Ressam, 1955 yılında Kosova’nın Prizren kentinde doğdu. 1956 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç ederek Ankara’ya yerleşti. İlkokul, ortaokul ve lise tahsilini Kurtuluş Lisesi’nde yaptı. 1974 yılında üniversite sınavlarında İktisat Fakültesini kazanmasına rağmen Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümüne başladı. Okulda Nevzat Akoral, Mürşide İçmeli, Burhan Alkar, Mustafa Ayaz, Bahattin Akay, Veysel Günay, Zahit Büyükişleyen ve Remzi Savaş’tan dersler aldı. 1978 yılında enstitüyü bitirdi.
İlk sergisini 1983 yılında Ankara Sanat Kurumu’nda açtı. 1984 yılında Yugoslavya ve İtalya’da galeri ve müzelerde araştırma ve incelemelerde bulundu. 1992 yılında Amerika’ya giderek çalışmalarını bir dönem New York kentinde sürdüren sanatçı, bu kentte bir kişisel sergi açtı.
ABD, Arnavutluk, Bulgaristan, Gürcistan, Fransa, Karadağ, Kırgızistan, Kosova, Macaristan, Moldavya, Pakistan’da kişisel ve karma sergileri oldu. Bulgaristan, Kosova ve Karadağ’da Türkiye’yi temsilen uluslararası çalıştaylara katıldı. Kırgızistan’ın başkenti Bişkek Ulusal Müzesi’nde de eseri sergilenen sanatçı, çok sayıda grup ve karma sergiye katıldı.
Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği (BRHD) üyesi olan Gültekin Serbest, 1998-2002 yılları arasında derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü. Çağdaş Sanatlar Vakfı kurucularından olan Serbest, 12 yıl boyunca düzenlenen Uluslararası Ankara Sanat Buluşması koordinatörlüğünü üstlendi. Aynı zamanda Mustafa Ayaz Müzesi Plastik Sanatlar Vakfı kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi olan sanatçı, çalışmalarına Ankara’daki atölyesinde devam ediyor.