Siirt'te uyuşturucu operasyonda yakalanan şüpheli tutuklandı Siirt'te uyuşturucu operasyonda yakalanan şüpheli tutuklandı

Hatay Antakya'da  6 Şubat depremlerinde yıkılan 169 kişinin hayatını kaybettiği Emlakbank 1. Etap Konutları'nın müteahhitleri Mehmet Özat, Erten Elçi, Mehmet İhsan Aydeğer ve Abdullah Aytaç Kınay hakkında, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 3'er yıldan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Dava sonucu hazırlanan bilirkişi raporunda, bina için kullanılan malzemelerin dayanıksız olması dikkat çekti.

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde yıkılan, Hatay'ın Antakya ilçesindeki Emlakbank 1. Etap Konutları'nda 169 kişi hayatını kaybetti. Müteahhitlerden Mehmet Özat, depremde ailesinden 9 kişiyi kaybeden Sinem Boyacı'nın ihbarı üzerine Ankara'da Kasım 2023'te yakalanarak, gözaltına alınmıştı.Hatay'daki Cumhuriyet savcısına ifade veren Özat, çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede yer alan bilirkişi raporunda konutlarda nervürsüz demir kullanıldığı, binanın depremde yıkılmasına neden olan ana unsurun bu olduğu belirtildi. Bina kolonlarının özellikle tabliye ile birleştiği yerlerde betonun özelliğini kaybettiği bilgisi de raporda yer aldı. Demir işçiliğinin özensiz yapıldığı aktarılan iddianamede, kolonların tabliye ile birleştiği noktalardan kırılmasına sebep olduğu belirtildi. Ayrıca raporda, yapının kolon ve kirişlerinde bulunan etriyeler ile çirozların düzensiz yerleştirildiği, fen ve sanat kurallarına uygun olarak yapılmadığı ifade edildi.

169 kişinin hayatını kaybettiği Emlakbank 1. Etap Konutları'nın müteahhitleri hakkında 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 3'er yıldan 22 yıl 6’şar aya kadar değişen sürelerde hapis cezaları istenirken Abdullah Aytaç Kınay hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verildi. İddianame, Hatay 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Sanıklar, 28 Kasım'da Hatay 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

Editör: Ziya Burak Erol