Hizbullah, Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın dün İsrail ordusunun başkent Beyrut’un güneyine düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybettiğini duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, Nasrallah'la birlikte diğer bazı Hizbullah yetkililerinin de öldüğü ifade edildi. Açıklamada, "İsrail'e karşı mücadeleye devam edileceği" vurgulanarak, örgüt mensuplarına davalarına sadık kalmaları çağrısı yapıldı.

Nasrallah'ın yerine kim geçecek?

Nasrallah’ın ölümünün ardından, yerine kimin geçeceği sorusu gündeme geldi. Hizbullah içindeki kaynaklar, en güçlü adayın Nasrallah’ın kuzeni olan Haşim Safi El Din olduğunu belirtiyor. El Din, Hizbullah’ın uzun süredir önde gelen isimlerinden biri olarak biliniyor ve örgütün liderliği için en yakın aday olarak gösteriliyor.

İsrail'den Beyrut'a hava saldırısı: Hizbullah lideri Nasrallah öldü mü? İsrail'den Beyrut'a hava saldırısı: Hizbullah lideri Nasrallah öldü mü?

Süleymani ile akraba

Haşim Safi El Din, 1964 yılında Güney Lübnan'ın sahil kenti Tire yakınlarındaki bir köyde, köklü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Hasan Nasrallah ile olan kan bağından dolayı özellikle öne çıkan Safi El Din, tıpkı Nasrallah gibi kutsal bir soydan geldiğini iddia ediyor.

Safi El Din, teoloji eğitimini tamamlamak için Necef şehrine yerleşti. Nasrallah'ın, Hizbullah liderliğini devralmasından sadece iki yıl sonra örgütün Yürütme Konseyi'ne başkanlık etmek üzere 1990 yılında eğitimini yarıda keserek, Beyrut'a döndü.

Suudi Arabistan'ın Asharq Al-Awsat gazetesinde yer alan bir habere göre, 2020 yılında ABD tarafından öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile de eş durumuyla akraba.

Hasan Nasrallah'ın tercihi

Hizbullah'ın yönetme kurulunun başını çeken 60 yaşındaki Safi El Din, Hizbullah'ın siyasi işlerinden sorumlu. Örgütün askeri işlerinden sorumlu olan Cihad Kurulu'nda da söz sahibi.

Şii milis grupları üzerine uzmanlaşan Phillip Smyth, Safi El Din'in uzun zamandır liderlik görevine hazırlandığını söyledi. Smyth, “Nasrallah, Lübnan Hizbullahı içindeki çeşitli konseylerde Safi El Din'e uygun pozisyonlar ayarlamaya başladı. Bazıları diğerlerinden daha gizliydi." dedi.

Safi El Din, Nasrallah'la birlikte çalıştığı dönem boyunca örgütün eğitim ve bürokratik işlerine odaklandı. Kariyeri boyunca askeri kararları, kuzeni olan Hasan Nasrallah'a devretti.

Dini eğitiminin bir kısmını İran'da Safi El Din, İran rejimini destekliyor. Kardeşi Abdullah, Hizbullah'ın Tahran büyükelçisi olarak görev yapıyor.

2017 yılında ABD tarafından 'terörist' ilan edilen Safi El Din, Filistinli Hamas örgütüne olan bağlığıyla biliniyor. 

Editör: Erva Gün