Cemre Polat

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü vesilesiyle Gazeteciler Cemiyeti, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle hayata geçirilen "Harekatın 50. Yılında: Kıbrıs” Fotoğraf Sergisi, ABB Zafer Çarşısı Güzel Sanatlar Galerisi’nde açıldı. Yoğun katılımla gerçekleşen açılış kokteylinde aralarında ABB Başkanı Mansur Yavaş, Başkan Vekili Faruk Köylüoğlu, KKTC Büyükelçisi İsmet Korukoğlu’nun da olduğu çok sayıda politikacı, diplomat ve basın mensubu bulundu.

Whatsapp Görsel 2024 07 19 Saat 16.14.27 A44B28A0

Serginin açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, sergide yer alan her bir fotoğrafın, harekât döneminin zorlu günlerinin ruhunu ve milletimizin fedakarlığını yansıttığını vurguladı. Kanlı, “Bu sergi, Kıbrıs Barış Harekâtı döneminin unutulmaz anılarını ve kahramanlıklarını gözler önüne sermektedir” sözlerini aktardı.

MİT'ten Süleymaniye'de operasyon MİT'ten Süleymaniye'de operasyon

Whatsapp Görsel 2024 07 19 Saat 15.34.30 A1C4C9C5Yavaş: Görevimiz, mücadele edenleri anmak ve gelecek kuşaklara aktarmaktır

İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından söz alan ABB Başkanı Mansur Yavaş ise “Bu zaferi anarken Cengiz Topel’i, Doktor Fazıl Küçük'ü, ve ömrünü Kıbrıs davasına adamış Rauf Denktaş’ı saygıyla yad ediyoruz.

Bu tür anma ve sergilerle hafızamızı hep taze tutmamız gerekiyor. Emek verenleri, orada mücadele edenleri anmak ve gelecek kuşaklara aktarmak görevimizdir” dedi.

Whatsapp Görsel 2024 07 19 Saat 15.34.29 6F8918Ca

Korukoğlu: Bu fotoğraflar, özgürlüğe uzanan yolda yitirilmeyen umudu hatırlatmaktadır

Ardından mikrofon alan KKTC Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, Ada’daki iki halkın ortaklığıyla kurulan 1960 Ortaklık Cumhuriyeti'nden silah zoruyla dışlanan Kıbrıs Türk halkının, 11 yıl boyunca tüm dünyanın gözü önünde çok büyük acılar yaşadığının, temel insan haklarından mahrum bırakıldığının ve göç etmeye zorlandığının altını çizerek “Kıbrıs Türkü, o karanlık yıllarında, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk halkının desteğiyle, umudunu yitirmeden mücadele etmiş, azim ve kararlılıkla onurlu bir direniş sergilemiştir.

50 yıl önce, 20 Temmuz 1974 sabahı, kahraman Mehmetçiğin Girne kıyılarından Ada'ya çıkmasıyla başlayan Barış Harekatıyla, Kıbrıs Türkü, can güvenliği, özgürlüğü ve vatanına kavuşmuştur.

Bu kıymetli sergide yer alan fotoğraflar, Kıbrıs Türk Halkının özgürlüğüne uzanan yolda yaşadığı korku, hüzün ve zulümü yansıttığı gibi, tüm bunlara rağmen başta Kıbrıs Türk Mücahidinin mukavemetiyle gösterilen azim, sabır ve yitirilmeyen umudu da bizlere hatırlatmaktadır. Unutmamamız ve daima hatırlamamız gereken tarihimiz Kıbrıs Türkü’nün de geleceğini şekillendirecektir” diye konuştu.         

Whatsapp Görsel 2024 07 19 Saat 16.14.26 E9C2473CKıratlı: Yükselen bayrak inmeyecek; KKTC, Türkiye Cumhuriyeti ile sonsuza kadar var olacaktır

Barış ve özgürlük bayramı ile Türk halkının güvenliği ve özgürlüğünün sağlandığını, ENOSİS hayallerinin tamamen boşa çıkarıldığını vurgulayan Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı, “Bundan 50 yıl önce, 20 Temmuz 1974’te Türkiye garantörlük hakkını kullanarak Kıbrıs Barış Harekâtı'nı başlattı. Kıbrıs Barış Harekâtı adanın Yunanistan’a ilhak edilmesinin önünü bir daha açılmamak üzere kapadı.

Türk milletinin 7’den 70’e destek verdiği Barış Harekâtı sonuncunda bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ayakları üzerinde durabilen ve geleceğe ümitle bakan bir konuma ulaşmıştır. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıl dönümünde önümüzdeki yıllarda KKTC’nin güçlenerek çıkacağını, çok yakında uluslararası boyutta da tanınanacağını ümit ediyoruz. Yükselen bayrak inmeyecek, KKTC Türkiye Cumhuriyeti ile sonsuza kadar var olacaktır” diye konuştu.

“Gazeteciler Cemiyeti, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık mücadelesinde fiilen yer aldı”

Gazeteciler Cemiyeti’nin tüm varlığıyla harekâta destek olduğunu ve sahip çıktığını söyleyen Kıratlı, “Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünde şehit düşen bütün kahramanlarımızı, gazilerimizi minnetle anıyoruz. Gazeteciler Cemiyeti olarak bu mücadelede bizler de üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye gayret ettik. Cemiyetimiz üyesi Adem Yavuz’un harekat sırasında şehit düşmesi, bazı gazeteci arkadaşlarımızın esir alınması ve bazılarının da harekata katılarak gazilik unvanını kazanması, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık mücadelesine fiilen katkımızın göstergesi olarak yer almaktadır” sözlerini aktardı.

Açış konuşmalarının ardından tüm fotoğraflar, ziyaretçiler tarafından ilgiyle izlendi.

Whatsapp Image 2024 07 19 At 15.34.26

Harekatın anıları gün yüzüne çıkıyor

20 Temmuz 1974’te barışın teminatını sağlamak amacıyla başlatılan Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümünde, Harekât süreci anılarını yaşatan yüzlerce fotoğraf, KKTC Dışişleri Enformasyon Dairesi, Depophotos ve Gazeteciler Cemiyeti’nin arşivlerinden gün yüzüne çıktı.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın unutulmaz anlarını, kahramanlıklarını ve bu önemli dönemin tarihsel izlerini fotoğraflar aracılığıyla yeniden canlandırmayı hedefleyen sergi, izleyicilerine sadece geçmişi hatırlamakla kalmıyor, aynı zamanda barış ve özgürlüğün önemini bir kez daha vurguluyor.

Sergide ayrıca Kıbrıs Türk halkının mücadele lideri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la ilgili bir özel fotoğraf bölümü de yer alıyor.

Whatsapp Görsel 2024 07 19 Saat 16.14.25 65Cd54A7Küratörlüğünü Ateş İlbaşı'nın üstlendiği sergide, Gazeteciler Cemiyeti arşivinin yanı sıra KKTC Enformasyon Dairesi ve DepoPhotos'un bünyesinde bulunan harekatın farklı anlarına ait yüzlerce fotoğraf, toplumsal hafızayı canlı tutmak adına ziyaretçilerini bekliyor.

"Harekatın 50. Yılında: Kıbrıs” sergisi, Zafer Çarşısı Galerisi’nde 26 Temmuz Cuma gününe kadar 10:00-18:00 saatleri arasında ücretsiz şekilde ziyaret edilebilir.

Whatsapp Görsel 2024 07 19 Saat 16.14.32 3A0E4Ca9

Muhabir: Cemre Polat