Küresel piyasalar, ABD'de resesyon endişelerinin hızla güçlenmesiyle ve Asya piyasasındaki gelişmelerle haftanın ilk işlem gününde tarihi satış baskısıyla karşı karşıya kaldı.

ABD Merkez Bankası (Fed) son toplantısında eylül ayı için faiz indirim sinyali verse de ülkede geçen hafta boyunca açıklanan verilerin resesyon endişesini güçlendirmesiyle risk algısı önemli derecede yükseldi. ABD'de ekonomik aktivitenin öngörülünden daha sert yavaşlayabileceği endişesi satış baskısının derinleşmesine neden oldu.

ABD'de iş gücü piyasası ile imalat sektöründeki zayıflamayı gösteren verilerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in eylülde politika faizini 50 baz puan indirme ihtimali yüzde 90'ın üzerine çıktı.

Küresel piyasalardaki sert düşüşler Fed'den acil faiz indirimi ihtimalini gündeme getirirken analistler, böyle bir durumun piyasalardaki paniği daha da artırabileceği uyarısında bulundu.

Japonya Merkez Bankasının (BoJ) faiz artırım döngüsüne girmiş olabileceği yönündeki beklentilerin ABD'deki resesyon endişeleriyle birleşmesinin ardından Japon hisselerinin 1987'den bu yana en sert satış dalgasını yaşaması da küresel piyasalardaki negatif seyirde etkili oldu.

Dow Jones ve S&P 500 endekslerinde sert düşüş

Bakan Yumaklı, "2024 Değerlendirmesi 2025 Hedefleri Toplantısı"nda konuştu (1) : Bakan Yumaklı, "2024 Değerlendirmesi 2025 Hedefleri Toplantısı"nda konuştu (1) :

New York borsası, ABD'de resesyon endişelerinin hızla güçlenmesiyle haftanın ilk işlem gününü sert düşüşle tamamladı.

Kapanışta Dow Jones endeksi 1000 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 2,60 düştü.

S&P 500 endeksi yüzde 3 ve Nasdaq endeksi yüzde 3,38 geriledi.

Dow ve S&P 500 endeksleri, Eylül 2022'den bu yana en büyük günlük kayıplarını kaydetti.

Ülkede bugün açıklanan hizmet sektörüne ilişkin Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) temmuz ayında sektörde genişlemeye işaret ederek piyasalarda bir miktar rahatlama sağladı. ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), temmuzda aylık bazda 2,6 puan artışla 51,4'e çıkarak piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti.

Fed yetkililerinin açıklamaları da yakından takip edilirken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, bir röportajında, "İstihdam rakamları beklenenden daha zayıf geldi, ancak henüz resesyona benzemiyor." değerlendirmesinde bulundu. Fed'in acil toplantıya giderek faiz indirimi yapıp yapmayacağı konusunda yorum yapmaktan kaçınan Goolsbee, bunun çok büyük bir masa olduğunu dolayısıyla faiz artışları ve indirimleri gibi her şeyin her zaman masada olduğunu dile getirdi. Goolsbee, eğer ekonomide bir bozulma olursa Fed'in onu düzelteceğini ifade etti.

VIX Endeksi'nde 4 yılın zirvesi

Öte yandan ABD'de S&P 500 Endeksindeki dalgalanmayı gösteren ve "korku endeksi" olarak da bilinen VIX Endeksi gün içinde 65,70 ile 4 yılın zirvesini gördü.

Söz konusu endeks piyasaların kapanışında 38,57'ye geriledi.

Avrupa borsaları da etkilendi

Avrupa borsaları da küresel piyasalardaki satış dalgası nedeniyle haftanın günü sert düşüşle bitirdi.

Gösterge endeks Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 2,17 değer kaybetti.

Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,82, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,04, Fransa'da CAC 40 endeksi 1,42 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,27 düştü.

Avrupa'da Stoxx Europe 600'daki teknoloji hisseleri yüzde 0,92, enerji sektörü hisseleri de yüzde 3,46 kayba uğradı.

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar