Genel

Hacettepe Üniversitesinde "Evrensel Bir Bağ Olarak Annelik" konulu etkinlik düzenlendi

- Anneler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte bir şehit annesi ile depremde annesini kaybeden bir gencin yanı sıra Filistinli ve Ukraynalı katılımcılar deneyimlerini anlattı

Abone Ol

ANKARA (AA) - Hacettepe Üniversitesi (HÜ), Anneler Günü dolayısıyla "Evrensel Bir Bağ Olarak Annelik" konulu etkinlik düzenlendi.

Tunçalp Özgen Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte bir şehit annesi ile depremde annesini kaybeden bir gencin yanı sıra Filistinli ve Ukraynalı katılımcılar deneyimlerini anlattı.

Şehit Hava Pilot Üsteğmen Resul Ekrem Gökdoğan'ın annesi Badeser Gökdoğan, anne olmanın acılara, sıkıntılara talip olmak anlamına geldiğini söyledi.

Evlat acısının tarifsiz bir his olduğunu dile getiren Gökdoğan, oğlunun adeta gök kubbe altında hoş bir seda bırakarak gittiğini ve kendine şehit annesi olmak gibi çok büyük bir makam bıraktığını ifade etti.

Gazze'de görev yapan Anadolu Ajansı (AA) foto muhabiri Ali Jadallah'ın eşi Filistinli Doaa A.I. Elasawi Sawsan da İsrail'in Gazze'ye saldırısında ailesinden 12 kişiyi kaybettiğini belirtti.

Saldırısı sonrasında çocuklarıyla yaşadığı süreci anlatan Sawsan, zaman zaman çocuklarına ekmek bulamadığını, son kullanma tarihi geçmiş ilaçları içirmek zorunda kaldığını söyledi.

Sawsan, "Anne dediğiniz; çocuklarına, eşine psikolojik destek veren kişidir. Bu süreçte kendimizin de psikolojik desteğe ihtiyacı olmasına rağmen elimizden geldiğince çocuklarımıza, eşlerimize sahip çıkmaya, onlara bu durumu hissettirmemeye çalıştık. Bütün bunlara rağmen destek vermeye de devam edeceğiz." diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, saldırıların yüzde 72'sinin kadınlara ve çocuklara yönelik olduğunu belirten Sawsan, şu ana kadar 10 binden fazla kadının hayatını kaybettiğini, bunlardan 6 bine yakınının anne olduğunu söyledi.

2 binden fazla Filistinli kadının hala enkaz altında olduğunu vurgulayan Sawsan, "Ben, size kendi hikayemi anlattım ama orada şartların zorluğu nedeniyle ekmek bulamayan, aç kalan, çocuklarını doyurmaya gücü yetmeyen binlerce kadın var. O kadınların hikayesi, benim hikayemden çok daha ağır, çok daha göz yaşartıcı. Bütün bunlara rağmen buradan dünyaya sesleniyorum, yaşasın Filistin kadınları." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine teşekkürlerimi sunuyorum"

Ukraynalı anne Aikanush Sharhorodska ise Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Odessa'dan tahliye edilen ve yetimhanedeki çocuklara refakat etmek için Mayıs 2023'te Türkiye'ye geldiğini belirtti.

Şu anda Eryaman'daki bir bakımevinde Ukraynalı yetim çocuklara baktığını anlatan Sharhorodska, burada can güvenliklerinin tehlike olmadığını, kendilerini mutlu ve şanslı hissettiklerini dile getirdi.

Sharhorodska, Türkiye'de sağlık hizmetlerine çok rahat erişebildiklerini, her türlü psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi.

Bakımevinde Ukraynalı yetimlere annelik şefkatiyle yaklaştıklarını anlatan Sharhorodska, "Savaş mağduru çocukları koruma, kucaklama, onlara sağlıklı şekilde gelecek sunmak çok değerli. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden HÜ öğrencisi Şeyma Zencir'in ablası Makbule Kenger de depremde annesini, babasını ve kardeşini kaybettiğini söyledi.

Kenger, depremden sonra annesine yazdığı mektubu okudu.

Etkinliğe, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Aygün Attar, HÜ Rektörü Mehmet Cahit Güran ve Eğitim Fakültesi Dekanı Şefika Şule Erçetin de konuşma yaptı.