Politika

Gürer: Can suyu olarak piyasaya destek sağlanmalı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin bankalara olan borçlarına dikkat çekerek, "Üreticinin ürettiği ürün değer bulmayınca kredi borçlarını ödemekte zorlanıyorlar" dedi.

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kredi borçları karşılığında çiftçinin bankalara ipotek ettirdiği gayrimenkullerin satışa çıkarıldığını belirterek, "Vatandaşın kredi borçlarında da faizler mutlak suratle silinmeli ve bir can suyu olarak piyasaya destek sağlanmalıdır" dedi. 

Çiftçinin artan borçlarına dikkat çeken Gürer, bankalar tarafından takibe alınan borç tutarının 2 milyar 944 milyon liraya ulaştığının altını çizdi.

"Üreticinin ürettiği ürün değer bulmayınca kredi borçlarını ödemekte zorlanıyorlar" diyen Gürer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Borçsuz çiftçi, besici yok gibi. Çiftçilerin bankalara olan kredi borçları 31 milyar 500 milyon lira artarak 746 milyar 548 milyon liraya ulaşmış bulunuyor. Piyasaya olan borçlarla bu borç 800 milyar lirayı aşmış durumda. Borcu olmadan çiftçilik yapabilen çiftçi hemen hemen yok gibi. Tarım sektörünün bankalar tarafından takibe alınan borç tutarı ise 2 milyar 944 milyon liraya ulaştı. 10 banka verilerine göre vatandaşların bin 717 gayrimenkulü satışa çıkarılmış bulunuyor. 331 arsa ve tarlada bankalar tarafından satışa çıkarıldı. Bunların arasında besi çiftliği, ahır, zeytinlik, gül bahçesi, bodur elma ağacı, kiraz bahçeleri ve ekilebilir tarlalar bankaların satış listesinde. Vatandaş kredi borçları toplamı yıl başından beri 763 milyar 942 milyon lira artarak 3 trilyon 453 milyar 550 milyon liraya ulaşmış bulunuyor. Takibe alınan borç tutarı 90 milyar 79 milyon lirayı buldu. Ekim dönemi geliyor, çiftçi ekim yapacak oysa ürünü tarlada kaldı kredi borcunu ödeyemiyor. Bu süreçte çiftçilerin mutlaka borçları en az 2027 yılına kadar ötelenmeli faizleri silinmeli."