TBMM Genel Kurulunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının bütçelerinin görüşmeleri başladı. Tarım ve Orman Bakanlığının bütçesi üzerine konuşan Edirne Milletvekili Mehmet Akalın, “Binlerce yıldan beri tarım ürünleri üreten ve ihraç eden, tarımın ilk merkezlerinden olan bu coğrafyada biz İYİ Parti olarak tarım politikalarını, milli güvenlik politikaları kadar önemli olduğuna ve ona göre planlanıp, bütçelendirilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Mehmet Akalım Iyi Parti

“Kırsal kalkınma ve gıda güvenliğimiz tehdit altında"

“Tarım yalnızda gıda güvenliğimizin temel taşı değil, aynı zamanda ülkemiz ekonomisini, bağımsızlığını, sağlığı ve geleceğini şekillendiren stratejik bir sektördür” diyen Akalın, şöyle konuştu:

“Üzülerek ifade etmek istiyorum ki bu bütçe bunun önemini anlamış bir bütçe değildir. Bu bütçe çiftçimizin hiçbir sorununu çözmeyecek ve çiftçimizin yok olması adına hazırlanmış bir bütçedir. Anayasamızın 45. maddesi ve Tarım Kanunu’nun 21. maddesi de tarım sektörüne ayrılması gereken destek oranının gayrisafi milli hasılanın en az yüzde biri olması gerektiğini hükme bağlamıştır. Ancak açıklanan bütçede bu oran yüzde birin altında kalmıştır. Bu durum yasal bir zorunluluğun yerine getirilmediğini açıkça göstermektedir. Çiftçilerimiz artan üretim maliyetleri ve düşük desteklerle ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalmış, bu durumdan dolayı yalnızca tarımsal üretimimiz değil, kırsal kalkınma ve gıda güvenliğimiz de tehdit altına girmiştir.

“Çiftçi ve üretici sahipsiz bırakıldı”

Son 20 yılda nüfusumuz yaklaşık 20 milyon kişi artmışken, buğday üretim alanlarımız yaklaşık 2,5 milyon hektar azalmıştır. İcra makamının sunumlarında hep ihracattan bahsediliyor, ithalat maalesef es geçiliyor. Tarım ithalatında 2002 yılında hacim yaklaşık 1,5 milyar dolar iken, 2023 yılı itibarıyla yaklaşık 14 milyar dolara yaklaşmıştır. Ticaret dengesi de -5 milyar dolar civarıdır. Çiftçilerimizi de zor durumda bırakan sorumsuz ithalat politikalarıdır. Bu durum çiftçilerimizin ve üreticilerin sahipsiz bırakıldığının göstergesidir.

AK Parti Grup Başkanvekili Zengin, AA'nın "YılınKareleri" oylamasına katıldı AK Parti Grup Başkanvekili Zengin, AA'nın "YılınKareleri" oylamasına katıldı

"Gümrükte 205 kalem üründen 132 sınırda reddedildi"

Ülkemiz tarımda kendi kendine yeten ülke olmaktan uzaklaşmış, tarımsal ilaçlar ve hibrit tohum pazarının adeta bir tüketicisi haline gelmiştir. Tarımsal kimyasalların yoğun kullanımı yalnızca çiftçilerimizin maliyetlerini artırmakla kalmamakta, aynı zamanda çevresel tahribata yol açmaktadır. Bugün yeraltı sularımızda tarım ilaçlarına ve diğer sanayi kalıntılarına rastlıyoruz. Bu durum gıda güvenliğimizi etkiliyor. Avrupa Birliği verilerine göre Türkiye’den ihraç edilen bir çok gıda ürünü pestisit ve mikotoksin kalıntıları nedeniyle geri çevrilmektedir. 2024 yılının ilk yarısında 205 parti gıda ürünümüz kimyasal kalıntı nedeniyle uluslararası gümrüklerde sorunlar yaşamış, 132’si sınırda reddedilmiştir.

Daha birkaç gün önce Finlandiya’ya ihraç edilen kimyon baharatında salmonella bakterisi tespit edilmiş, ürünler piyasadan toplatılmıştır. Bu olaylar tarımsal ve gıda üretiminde kullanılan kimyasalların denetim eksikliğini ve kalite standartlarının uygulanmasındaki sorunları gözler önüne sermektedir. Gümrükten geri dönen gıda ürünlerinin iç piyasaya sürüldüğü iddiaları dilden dile dolaşmaktadır. Sayın Bakan şimdi size soruyorum. Bu iddialar doğru mudur? Bu bütçe maalesef hayvancılık için de hayal kırıklığıdır. Hayvancılık desteklerinin, destekleme bütçesindeki payı 2023 yılında yüzde 24, 2. 2024 yılında yüzde 21,6. 2025 yılında da yüzde 20,1 olarak kademeli olarak azaltılmıştır."

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar