CHP’nin avukat kökenli milletvekillerinden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, CHP olarak genç avukatların haklarını savunmak, sorunlarını dile getirmek için TBMM’ye defalarca soru önergesi, kanun teklifi verdiklerini ancak sonuç alamadıklarını belirtti. Biçer Karaca, Adalet Bakanlığı’nın TBMM Başkanlığı’na verdikleri soru önergelerini yanıtlama oranının yüzde 8.13 olduğunu vurguladı.
Biçer Karaca, açıklamasında şunları söyledi:
“Genç meslektaşlarımızın staj sürelerinden, kamu avukatlarının özlük haklarının iyileştirilmesine, avukatlık asgari ücret tarifesinin enflasyon baz alınarak yılda iki kez belirlenmesinden avukatlara yönelik şiddetin önlenmesine, yaşanan intiharların sebeplerinin araştırılmasından adil yargılanma hakkının sağlanmasına CHP olarak TBMM’de defalarca avukatlıkla ilgili yasa teklifi, soru ve araştırma önergelerini sunduk. O tarihten 23.03.2023 tarihine kadar yaklaşık 14 aylık dönemde verdiğimiz 43 soru önergesinin hiçbirine cevap verilmedi; 1’inin ise 15 günlük cevaplanma süresi devam etmektedir bilgisini paylaştı. Parlamenter sistemin denetim mekanizmalarını saf dışı bırakan saray rejiminin Devlet Bakanları soru önergelerimize cevap verme zahmetine girmiyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle 31.01.2022 – 23.03.2023 tarihleri arasında tüm milletvekilleri tarafından toplam 2839 soru önergesi verilmiştir. 14 aylık zaman dilimi içerisinde zamanında cevaplanan soru önergesi sadece 3 tanedir; süresi geçtikten sonra cevaplanan soru önergesi sayısı 139’dur. 2839 soru önergesinin 2608’i cevaplanmadığı için gelen kağıtlarda ilan edilmiştir. 28.02.2023 – 23.03.2023 tarihleri arasında verilen 89 soru önergesi ise ‘15 günlük cevaplanma süresi devam etmektedir’ kaydıyla TBMM sisteminde yer almaktadır. Zamanında ve süresi geçtikten sonra cevaplanan soru önergesi sayısı toplam 142’dir. Bu rakam ile ‘15 günlük cevaplanma süresi devam eden’ soru önergesi sayısı toplandığında 231 soru önergesinin cevaplandığını veya cevaplanabileceğini varsayarak bu rakamlar üzerinden oransal bir hesap yaptığımızda, Adalet Bakanlığı’nın soru önergesi cevaplama oranı yüzde 8,13’te kalmaktadır.
“ÇOKLU BARO SİSTEMİNE SON VERECEĞİZ”
Avukatlık mesleğinin bağımsız ve özgür bir şekilde yerine getirilmesini sağlayacağız. Savunma mesleğini anayasal güvenceye kavuşturacağız. Ceza yargılamalarında, duruşma düzenini silahların eşitliği ilkesine uygun hale getirecek, iddia makamı ile savunma makamının duruşma salonlarında fiziki olarak eşit konumda olmasını sağlayacağız. Bir ilde ancak bir baro kurulabilmesini anayasal olarak düzenleyecek, çoklu baro sistemine son vereceğiz. Türkiye Barolar Birliği ve baro seçimlerinde temsilde adalet ilkesinin esas alınmasını sağlayacağız.”
Editör: Ahmet Ertüm