MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 1 Ekim’de DEM Partililerle tokalaşmasının ardından 22 Ekim'de partisinin grup toplantısında Öcalan'la ilgili çağrısı üzerine başlayan yeni çözüm süreci tartışmaları sürüyor. Bahçeli’nin 5 Kasım’da çağrısını yinelemesine rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda net bir açıklama yapmaması “Cumhur İttifakı’nda görüş ayrılığı mı var” sorusunu akıllara getiriyor.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, ANKA Haber Ajansı'na gelişmeleri değerlendirdi.

Koçyiğit, şunları söyledi:

"Bu konuda Cumhur İttifakı ketum bir tutum alıyor. İttifak içerisinde bir görüş ayrılığı var mı bunu anlamak mümkün değil ama kamuoyuna yansıyan meselelere baktığımıza ortaya konulan bir söz var. Devlet Bahçeli’nin Öcalan için ‘gelsin DEM Parti grubunda konuşsun’ beyanı var ama bir taraftan da bu beyanın tam aksine işaret eden dünya kadar pratik var.  Bu beyan neye işaret ediyor? Kürt sorununun demokratik zeminin Meclis olduğuna işaret ediyor. En nihayetinde bu sorunun konuşularak çözülmesine işaret ediyor. Bütün bu tespitin gereğini yapan Cumhur İttifakı var mı, oraya bakmamız gerekiyor. Halihazırda tecrit devam ediyor. Haftalar geçti MHP Genel Başkanı bunu söyledikten sonra peki gelişme, ilerleme var mı, hayır. Aksine bir ceza var. Halihazırda konulmuş bir disiplin cezası var. Bunların hepsini üst üste koyduğumuz zaman ‘Bir ayrışma var mı’ meselesinde pratikte örtüştüklerini görüyoruz. Bugün bizi bu samimiyete inandıracak bir pratik adım görmüyoruz."

Süreç olmasını gerektirecek bir veri yok elimizde”

DEM Parti’nin tartışılan süreci “çözüm süreci” olarak adlandırmadığını belirten Koçyiğit, şöyle konuştu;

“Biz bütün süreci ‘tartışma’ olarak değerlendirdik. Bir süreç yok ortada. Süreç olmasını gerektirecek hiçbir veri yok elimizde. Görüyorsunuz kayyım atamaları devam ediyor, belediyeler abluka altına alınıyor. Kentlerde demokratik hakkını kullanan vatandaşlara yönelik polis şiddeti devam ediyor. Demokratik siyasetin alanını kapatmaya dönük hamleler yapılıyor”

Koçyiğit, “DEM Parti’nin belediyelerine kayyım atamalarının devamı gelecek mi” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bunu bilme koşulumuz yok. Hukukun gereği yapılmadığı için ‘bu yapılamaz dediğimiz’ bir noktada değil. Bugün yaptıkları yarın yapacaklarının da teminatıdır. 31 Mart seçimlerinden sonra AKP’nin ‘seçmenin verdiği mesajı aldık’ sözünden dedik ki gerçekten halkın mesajını aldılar. Demokrasiye, hukuka dönecekler. Hiçbirinin olmadığını görüyoruz. Onun için yarın başka kentlerimize de kayyım atayabilecek bir rejim var. Olmaz diyemiyoruz.

Adalet Bakanı Tunç, Eskişehir'de konuştu: Adalet Bakanı Tunç, Eskişehir'de konuştu:

Beklentimiz, muhalefetin Meclis’te etkin bir söz söylemesi”

Beklentilerinin Meclis’in darbelere karşı bir direnişi ortaya koyması olduğunu dile getiren Koçyiğit şunları söyledi;

"Antidemokratik, hukuksuz uygulamalara karşı, Meclis’te grubu bulunan partilerin, muhalefetin etkin bir söz söylemesi AKP’nin kayyım uygulamalarını boşa çıkaracak temel araçlardan birisidir. Aksi halde her birimizi tek tek bertaraf etmek, siyasetten etkisizleştirmek kendileri açısından uygun koşulları oluşturmak gibi bir motivasyonları var.”

Editör: Nur Yıldız