Haber Merkezi - Batı müzikleriyle geleneksel Türk müziğini bir araya getiren tarzıyla dikkat çeken KKTC asıllı besteci, piyanist ve vokalist Prof. Mehmet Ali Sanlıkol, bu yıl "Turkish Hipster" ve "A Gentleman of Istanbul" adlı iki albümünü müzikseverlerle buluşturdu. Geleneksel Türk müzikleriyle 2000'de yolunun kesiştiğini söyleyen Sanlıkol, Grammy adaylığı aldığını da söyledi. Sanlıkol, "2010'dan sonra kendi yaptığım bestelerde hemen hemen her zaman caz ya da Batı müziğiyle geleneksel Türk müziği buluşmaları üzerine albümler, çalışmalar ortaya koyuyorum. Bu anlamda iki kez Grammy adaylığım oldu. Birincisi 2014 senesindeydi, ikincisi de bu yıl" ifadelerini kullandı.

Sanlıkol, Amerika'da Türk müziği ile ilgili konserler yapmanın kolay olmadığını ve bu yüzden de 2003'te Dünya Kültür Sanat Vakfını kurduğunu söyledi.vMüzik sektöründeki başarıları takdir etmek amacıyla verilen bu yılki Grammy Ödülleri'nde "A Gentleman of Istanbul" albümünün "En İyi Klasik Müzik Kaydı" dalında aday olduğunu söyleyen Mehmet Ali Sanlıkol, "2018'de prömiyeri gerçekleşen A Gentleman of Istanbul albümü, esasında 4 bölümlü bir eser. Eserin bir alt başlığı da var; yaylı sazlar, ud, ney, tenor ve perküsyon için senfoni. Klasik Batı müziği senfoni formunda bestelendi ama eserin her bir bölümü Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nden belli kesitleri betimliyor. Grammy ödüllerinde bu derece kendi kültürümüzü, tarihimizi temsil eden, İstanbul'un ismini oraya götüren bir eserle finale kalmış olmaktan gurur duyuyorum"  dedi.
 

Kiev: Rusya'nın düzenlediği saldırıda kıtalararası balistik füze kullanıldı Kiev: Rusya'nın düzenlediği saldırıda kıtalararası balistik füze kullanıldı

Ekran Resmi 2021 04 14 18 23 44

"Turkish Hipster" caz orkestrası albümünde 7 parçanın dinleyiciyle buluştuğunu ifade eden Sanlıkol, "Bu albümün farklı bir duruşu var. Erkin Koray'ın 'Estarabim' parçasını da yorumladım. 7 parçanın 6'sı bana ait ama Estarabim düzenleme. Anadolu Rock'a, 1970'li yıllardaki o duruşa büyük bir saygım var. Erkin Bey de o zaman bana bizzat parça için izin vermişti. 2005'te yaptığım bir düzenlemedir. Caz orkestrasına uyarladım ve albüme kaydettim" dedi. Başarılı müzisyen, birçok Mevlevi ayininde de icra yaptığını aktararak, "Ben Bektaşiliğe yakın duran birisiyim. Benim kahramanım Neyzen Tevfik. Tasavvufu çok okudum, özümsedim, içselleştirdim. O içselleştirme esnasında bana yakın ismin Neyzen Tevfik ve Edib Harabi olduğunu gördüm. Mevlana hakkında da çok çalışmam oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 24 Şubat'ta Grammy'de son 5'e kalmış "A Gentleman of Istanbul" albümünün Türkiye prömiyerini gerçekleştireceğini belirten Sanlıkol, "Bursa'da da bir konserim var. O daha caz ağırlıklı olacak. Yurt dışında elde ettiğim pek çok başarı var. Memleketimde bunların duyulmasını, tanınmasını arzu ediyorum. ABD'de son 30 yıldır bir nefer gibi memleketimizin kültürünün altını çizerek birçok iş yaptım. Hiçbir zaman devlet desteği de almadım. Gerek ABD'de, gerek Türkiye'de hep kendi gayretlerim sayesinde birtakım çalışmalar ortaya koydum. Bu minvalde burada birtakım ortaklıklar, yeni eserler koymak adına hevesliyim. Yurt dışında kadrolu profesör olarak da görev yapıyorum. Onun getirdiği projeler de oluyor. Yeni bir albüm üzerinde de çalışmaya başladım." diyerek yeni bir tarz sunacağını müjdeledi.

Editör: Deniz Ali Tatar