Genel

Görme engelliler sorunlarını dile getirmek için TBMM önünde açıklama yaptı

Abone Ol

ANKARA (AA) - Türkiye Körler Federasyonu üyeleri, eğitimde, istihdamda ve sosyal yaşamda karşılaştıkları sorunları dile getirmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önüne yürüdü.

TBMM Çankaya kapısına yakın mevkide bir araya gelen federasyon üyeleri, Meclis'e doğru yürümek isteyince polis ekipleriyle aralarında kısa süreli arbede yaşandı.

Bunun üzerine grubun yanına gelen CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, polis ekipleriyle görüştükten sonra federasyon üyelerini Meclis'in Çankaya kapısının yanında bulunan parka aldırdı.

Burada konuşan Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci, 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Bağımsızlık ve Güvenlik Günü dolayısıyla bir araya gelerek görme engellilerin sorunlarını duyurmak istediklerini belirtti.

Görme engellilerin birçok sorunu olduğunu söyleyen Demirci, sorunlardan bazılarını şöyle sıraladı:

"2022 sayılı 65 yaşını doldurmuş güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması konulu kanunun engellilere sağladığı bir maaş var. Engelli maaşı diye geçiyor. Bu maaşın bağlanması için kriterler arasında kişinin gelirine değil, hane halkı gelirine bakılıyor. Dolayısıyla yasada bir değişiklik yapılarak engellilere de kendi kişisel gelirine bakılma hakkının tanınmasını istiyoruz. 2828 sayılı sosyal hizmetler yasasının 7. maddesine göre ağır engellilere bakacak kişilere bakım maaşı, bakıcı maaşı bağlanıyor. Bu maaşın bakıcıya değil engellinin kendisine bağlanması gerekir. Çünkü bakacak kişiyi tespit etmek veya bakacak kişiye karar vermek engellinin kendi hakkı olmalıdır. Yönetmelikte bir değişiklik yapılarak körler çalışsın çalışmasın hepsine bu bakım maaşının bağlanmasını istiyoruz."