Mürsel Yıldızkaya[/caption] Yıldızkaya, “UNESCO'da asıl listeye girmek bir insanlık mirasıdır” Yaptıkları çalışmalarla UNESCO yolculuğunda büyük mesafe katettiklerini ifade eden Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, “Polatlı, iki büyük tarihi mirasın ev sahibi. Bunlardan bir tanesi Türkiye tarihinin önemli bir kırılma noktası olan Türk milletinin Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Duatepe'de yeniden ayağa kalktığı Sakarya destanının topraklarıdır. Bir diğeri de bugünün öznesi olan Antik Gordion kenti. Yıllardır belediyemizin, bakanlıklarımızın, Kültür Bakanlığımızın, Dışişleri Bakanlığımızın yaptığı çalışmalarla UNESCO yolculuğunda çok ciddi mesafe katettik ve ilk defa bu kadar yaklaştık. Ankara'nın dışında geçici listede adaylar var ama ilk defa Gordion, Ankara adına bu kadar yaklaştı” dedi. Kesin Listeye girmenin Ankara turizmine katkı sağlamasının yanında tüm Türkiye için önemli olduğunu söyleyen Başkan, “Riyad toplantısından olumlu sonuçları hem ülkemiz adına hem de şehrimiz adına bekliyoruz. UNESCO'da asıl listeye girmenin çok büyük faydaları olacak. Bu bir insanlık mirasıdır, dünya mirasıdır. Tüm bunların yanında listeye girişimiz Ankara'mızın turizmine katkı sağlayacak, Polatlı'mızın turizmine katkı sağlayacak” sözlerini aktardı. [caption id="attachment_349917" align="aligncenter" width="2560"]
Gordion Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hazırlanıyor
CEMRE POLAT/ANKARA- Ankara’nın Polatlı ilçesinde yer alan Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek için gün sayıyor. Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesine girme sürecine ilişkin bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Valiliği Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi, Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA), Ankara Sanayi Odası (ASO) iş birliği, Ankara Ticaret Odası (ATO) ev sahipliği ve organizasyonu ile gerçekleşen bilgilendirme toplantısı, Ankara Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapıldı.
Toplantıda, Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girme sürecinde izlenen yol, yapılan çalışmalar ve elde edilen çıktıların yanı sıra, Gordion’un tarihine ve önemine ilişkin görüşlere yer verildi. Gordion’un UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin, tüm dünya tarafından tanınan bir cazibe merkezi haline gelmesiyle Ankara ve Türkiye ekonomisine, turizmine, istihdam alanlarına yapacağı etki üzerine konuşuldu.
Bilgilendirme toplantısının ilk oturumunda Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Birol İnceciköz, ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç ve Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran açılış konuşmalarını yaptı.
İçerik bilgilendirmesinin aktarıldığı ikinci oturumda ise alanında uzman akademisyenler tarafından sunumlar yapıldı. Ankara Ticaret Odası tarafından “Gordion’da düğüm çözülüyor” sloganı adı altında gerçekleştirilen toplantı, yoğun ilgi gördü. ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz’ın koordinasyonunu yaptığı toplantıya Dışişleri Bakanlığı Yurt Dışı Tanıtım ve Kültürel İşler Genel Müdürü, Büyükelçi Ayda Ünlü’nün yanı sıra sivil toplum kuruluşları, dernekler ve turizm sektörü başta olmak üzere ilgili sektör temsilcileri katıldı.
[caption id="attachment_349914" align="aligncenter" width="2560"] Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran[/caption]
Baran, “Gordion, Türkiye’den listeye giren 20'nci mirasımız olacak; başkentimiz ilk mirasına kavuşacak”
Programın açış konuşmasını yapan Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, “Ekonomimizin yüzde 70’ini oluşturan hizmet sektörünün iş kapasitesini artırmasının, üniversitelerden her yıl mezun olan gençlere istihdam sağlamanın yolu Gordion’dan geçiyorsa Ankara Ticaret Odası da Gordion’da olmak zorundadır. Bu, yüz yaşına girmiş, köklerinden güç alarak her türlü yeniliği koşulsuz uygulayan, Cumhuriyet ile yaşıt beş yıldızlı bir Oda’nın tarihi misyonudur” dedi.
Baran, UNESCO’nun eylül ayında Riyad'da yapacağı toplantıda, Gordion Antik Kenti'nin "UNESCO Dünya Mirası Listesi"ne girmesini beklediklerini ifade ederek, "İnşallah Gordion Türkiye’den listeye giren 20'nci mirasımız olacak, başkentimiz ise ilk mirasına kavuşacak" sözlerini aktardı.
Dünya Mirası Listesi'ne girmenin önemli bir hamle olduğunu dile getiren Baran, “Ankara’mızın Polatlı ilçesindeki ‘Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya mirası listesi adaylık süreci bilgilendirme toplantısı’na ev sahipliği yapıyoruz. Ankara Ticaret Odası olarak, kültürel değeri kadar kültür turizmi üzerinden kent ve ülke ekonomimize katkı sağlayacak, böylesine önemli bir konuya destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. UNESCO’nun bu yıl eylül ayında Riyad’da yapacağı toplantıda, Gordion Antik Kentinin UNESCO dünya mirası listesine girmesi bekleniyor.
Dünya dördüncü sanayi devrimini yaşıyor. İletişim ve bilgi teknolojilerinde yaşanan gelişmeler bazı sektörleri, meslekleri olumsuz etkilerken yeni iş yapış biçimlerini, yeni iş alanlarını, yeni fırsatları ortaya çıkarıyor. Ankara Ticaret Odası olarak biz de bilim ve teknolojide yaşanan gelişmeleri dikkatle izleyerek uygularken, tarihi ve kültürel değerlerimizden güç alıp bu birikimleri ve değerlerimizi uluslararası ekonomik etkileşime entegre etmeye çalışıyoruz. Bu hedef doğrultusunda adımızı dünyaya duyurmaya başladık.
Gordion ve Duatepe gibi tarihi yerlerin bulunduğu bölgenin turizm potansiyelini açığa çıkarmak için projeler hayata geçirdik. Bölgenin önemini çocuklarımıza anlatmak için pandemiden önce 3 bin öğrencimizi Polatlı’daki Duatepe ve Gordion’a gönderdik. Farkındalık oluşması için ATO Congresium’daki Avrupa’nın dördüncü en büyük salonu olan 3 bin 106 kişilik salona ‘Gordion’ adını verdik. 2019 yılında binlerce kişinin izlediği ‘Uluslararası Ankara Marka Buluşmaları’nın temasını ‘Gordion’un düğümü çözülüyor’ olarak belirledik” dedi.
Anadolu kültürünü dünyayla paylaşmanın Türkiye için vazgeçilemez bir değer olduğunu vurgulayan Baran, “Gordion ile Ankara’mızın diğer destinasyonlarını görmeden geçmenin büyük bir kayıp olacağını dünyaya anlatmamız gerekiyor. Ankara, bacasız sanayi olarak adlandırılan turizmi de en güçlü olduğu sektörler arasına yazabilmeli.
Dünyada yayınlanan turizm kataloglarında en değerli turizm destinasyonları arasında Gordion’un da ismi yazmalı. Hükümetimizden yeni uçuşlar, ek seferler talep etmek zorunda kalmalıyız. İşte Gordion’un önemi buradadır. Gordion, bu büyüklükteki ekonominin önemli bir kısmını Ankara’ya aktarmaya katalizör olacaktır” dedi.
[caption id="attachment_349913" align="aligncenter" width="2560"] Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç[/caption]
Ardıç, “Gordion’un potansiyeli bölgemiz için bir mücevher değerindedir”
Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, son dönemde kültür mirasının turizm açısından değerlendirilmesinin dünyada önem kazandığına dikkati çekerek dünyada kültür mirasında söz sahibi olan Türkiye'nin bu alanda çalışmalar yapmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
“Mevcut potansiyeliyle ön plana çıkan bu kültürel mirasın turistik ürüne dönüştürülmesi hem ülkemize hem de Ankara ekonomisine zenginlik katacaktır" diyen Ardıç, konuşmasında “Bölgemizdeki turizm sezonlarının uzamasına, turizm çeşitliliğinin artmasına, turizme konu olan coğrafyanın genişlemesine, ekonomik faaliyetleri sınırlı bölgelerimiz için yeni gelir imkanları yaratılmasına, yeni istihdam alanları sağlanmasına katkıları göz önüne alındığında Gordion’un potansiyeli bölgemiz için bir mücevher gibi ortaya çıkmaktadır. Dünyadaki benzer çekim merkezlerinin verilerine bakıldığında da kültürel mirasların bölge kalkınması için büyük katkı sağladığını görmekteyiz.
Ankara'nın eşsiz tarihsel zenginliğini bilmek ve bu mirasa sahip çıkmak zorundayız. Kültürel değerlere sahip çıkmak insanın geleceğine de sahip çıkmasının bir gereğidir. Mevcut potansiyeli ile ön plana çıkan bu kültürel mirasın turistik ürüne dönüştürülmesi hem ülkemize hem de Ankara ekonomisine zenginlik katacaktır" ifadelerine yer verdi.
Türkiye’nin medeniyetler mozaiği olduğunu dile getiren Ardıç, kültürel varlıkların korunması konusuna ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ardıç, “Dünya kültür mirasında söz sahibi olan ülkemizin söz konusu alanda çalışmalar yapması kaçınılmaz gözükmektedir. Bu bağlamda önemli bir potansiyele sahip olduğu halde hızlı bir yok olma sürecine giren ve gereği gibi değerlendirelemeyen kültürel varlıklarımızın koruma, kullanma, yaşatma ilkeleri doğrultusunda kültürel turizme kazandırılması gerekiyor. Ankara’ya hep birlikte sahip çıkacagız” dedi.
[caption id="attachment_349912" align="aligncenter" width="2560"] ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş[/caption]
Ödemiş, “Amacımız, yüzüncü yılında başkentimizi Anadolu'da da hak ettiği yere taşıyabilmek”
ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin UNESCO ile yürüttüğü çalışmaların ayrıntılarını aktardı. Ankara’yı Anadolu’nun kültür ve tarih merkezi yapmak için çalıştıklarını ifade eden Ödemiş, “UNESCO'nun en önemli koşullarından birisi koruma planı. Diğer belediyelerle ve kurumlarla iş birliği yaparak bu alanlara ilişkin koruma planı hazırlıyoruz. Ankara’da tarihi bölgelerimizi koruma planlarını düzenliyoruz, çünkü UNESCO bunu kesinlikle istiyor. Ankara'nın UNESCO'nun listesinde beş alanı var. Biz de büyükşehir belediyesi olarak bunun bir bileşeniyiz.
Amacımız yüzüncü yılında başkentimizi Anadolu'da da hak ettiği yere hep birlikte taşıyabilmek. Ankara, İç Anadolu'nun en önemli kültür, tarih, havzalarından birisi haline gelecek. Gordion’un UNESCO listesine kesinlikle gireceğini umuyorum” dedi.
[caption id="attachment_349919" align="aligncenter" width="2560"] Polatlı Belediye Başkanı
Mürsel Yıldızkaya[/caption] Yıldızkaya, “UNESCO'da asıl listeye girmek bir insanlık mirasıdır” Yaptıkları çalışmalarla UNESCO yolculuğunda büyük mesafe katettiklerini ifade eden Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, “Polatlı, iki büyük tarihi mirasın ev sahibi. Bunlardan bir tanesi Türkiye tarihinin önemli bir kırılma noktası olan Türk milletinin Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Duatepe'de yeniden ayağa kalktığı Sakarya destanının topraklarıdır. Bir diğeri de bugünün öznesi olan Antik Gordion kenti. Yıllardır belediyemizin, bakanlıklarımızın, Kültür Bakanlığımızın, Dışişleri Bakanlığımızın yaptığı çalışmalarla UNESCO yolculuğunda çok ciddi mesafe katettik ve ilk defa bu kadar yaklaştık. Ankara'nın dışında geçici listede adaylar var ama ilk defa Gordion, Ankara adına bu kadar yaklaştı” dedi. Kesin Listeye girmenin Ankara turizmine katkı sağlamasının yanında tüm Türkiye için önemli olduğunu söyleyen Başkan, “Riyad toplantısından olumlu sonuçları hem ülkemiz adına hem de şehrimiz adına bekliyoruz. UNESCO'da asıl listeye girmenin çok büyük faydaları olacak. Bu bir insanlık mirasıdır, dünya mirasıdır. Tüm bunların yanında listeye girişimiz Ankara'mızın turizmine katkı sağlayacak, Polatlı'mızın turizmine katkı sağlayacak” sözlerini aktardı. [caption id="attachment_349917" align="aligncenter" width="2560"] Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Birol İnceciköz[/caption]
İnceciköz, “19 kültür varlığı alanımız UNESCO dünya mirası kesin listesinde”
UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık şartları hakkında bilgi veren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Birol İnceciköz, bakanlığın çalışmalarını anlattı. Gordion’un kesin listeye gireceğini öngördüğünü söyleyen İnceciköz, “Bütün insanlığın ortak mirası olan evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak, toplumda evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmak ve çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için gerekli iş birliğini sağlamak amacıyla 1972 yılında UNESCO Paris'te yapılan toplantıda ‘Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme’ kabul edildi. Devletimiz bu sözleşmeye 1983 yılında kanunla taraf oldu.
Bu sözleşme kapsamında uluslararası önem taşıyan ve bu nedenle takdire ve korunmaya değer doğal oluşumlara, anıtlara dünya mirası statüsü tanınmaktadır. Bakanlığımızın, başta Dışişleri Bakanlığımız ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu olmak üzere paydaşlarıyla yürüttüğü çalışmalar neticesinde bugüne kadar 19 kültür varlığı alanımız UNESCO dünya mirası kesin listesine kaydolmuştur” dedi.
“Bakanlık olarak kesin miras listesini hedefliyoruz”
Bakanlığın miras listesi için yürüttükleri çalışmaların ayrıntılarını aktaran İnceciköz, “Gordion, Frig Uygarlığına ilişkin sağladığı veriler, yapı ve özellikleri, antik batı sanatına ilham kaynağı olmuş efsaneleriyle 2012 yılında UNESCO Geçici Miras Listesi'ne kaydedilmiştir Günümüzde ‘Gordion Arkeoloji Projesi’ kapsamında yürütülen kazılarla birlikte disiplinler arası bir ekiple koruma çalışmalarına devam etmektedir.
Dünya miras listesine kaydedilmek için doğal ve kültürel varlıkların üstün evrensel değerlerine sahip olmaları, özgün olmaları ayrıca etkin bir şekilde yönetiliyor olmaları gerekmektedir. UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık dosyası, Suudi Arabistan'ın Riyad şehrinde eylül ayında gerçekleştirilerek 45 oturumda değerlendirilecektir. Bakanlık olarak umudumuz ve bir Ankaralı olarak hedefim, inşallah bu sene dünya kesin miras listesine girmesi yönünde olacaktır” dedi.
Serim, “Gordion, 100’üncü yılında Türkiye’nin kalbi Ankara’dan dünya miras listesine girecek ilk kültür varlığımız”
Toplantıda konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, kültürel varlıkları ortak zenginlik olarak gördüklerinin altını çizerek Türkiye’nin dünyaya örnek olduğunu ifade etti. Serim, “Din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin hangi dönemden kaldığına, hangi medeniyete ait olduğuna bakmaksızın topraklarımızdaki tüm kültür varlıklarını, insanlığın ve coğrafyamızın ortak mirası, ortak zenginliği olarak görmekteyiz. Bu anlayışla kültür varlığımızı koruma konusunda tüm dünyaya örnek olacak şekilde çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Özellikle kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele alanında tecrübesine inanılan referans ülke konumuzdayız” sözlerini aktardı.
Serim, Gordion’un dünya miras listesine kaydedilmesinin Ankara’nın görünürlüğünü artıracağına işaret ederek, şehrin kültür turizmi başta olarak farklı alanlarda çekim merkezi haline gelmesine vesile olacağına inandıklarını söyledi. Gordion Antik Kenti’nin adaylık dosyasının hazırlanmasında bakanlık olarak destek verdiklerini dile getiren Serim, “Gordion da Cumhuriyetimizin ve Ankara’nın başkent oluşunun 100’üncü yılında, Türkiye’nin kalbi Ankara’dan dünya miras listesine girecek olan ilk kültür varlığımız olacaktır. Kıymetli mirasımızın dünya miras listesine kaydı, bu toprakların bize armağanlarının kültürel diplomasi amaçlı kullanımının en güzel örneklerini teşkil ederken, devletimizin itibarını da artıracaktır. Kıymetli mirasımızın dünya miras listesine kaydı, bu toprakların bize armağanlarının kültürel diplomasi amaçlı kullanımının en güzel örneğidir” dedi.
[caption id="attachment_349915" align="aligncenter" width="2560"] Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim[/caption]
“Somut olmayan kültürel miras listesi ile dünyada dördüncü sıradayız”
Anadolu kültürünün dünyada önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Serim, Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras listelerine kayıtlı 25 unsuruyla dünyada dördüncü sırada geldiğini söyledi. Serim, “Nasrettin Hoca fıkralarımız, çay kültürümüz, Türk Kahvesi geleneğimiz, geleneksel okçuluğumuz, minyatür sanatımız gibi kültür ve medeniyetimizin tarih boyunca ürettikleri ve bugün de bizlerle yaşayan değerlerimiz, somut olmayan kültürel miras listesindeki varlıklarımızın bazılarıdır” dedi.
Türkiye’nin UNESCO'nun bütçesine en fazla katkı sağlayan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Serim, “Ülkemizin de kurucu üyeleri arasında yer aldığı UNESCO'nun eğitim, bilim ve kültür yolu ve dünya barışına katkı sağlama yönündeki ideallerine samimiyetle inanıyoruz. Girişimci ve insani dış politikamız ile UNESCO'nun barış idealleri örtüşmektedir. Bu nedenle UNESCO'nun bütçesine en fazla katkı yapan ülkelerden biriyiz” sözlerini aktardı.
Mürsel Yıldızkaya[/caption] Yıldızkaya, “UNESCO'da asıl listeye girmek bir insanlık mirasıdır” Yaptıkları çalışmalarla UNESCO yolculuğunda büyük mesafe katettiklerini ifade eden Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, “Polatlı, iki büyük tarihi mirasın ev sahibi. Bunlardan bir tanesi Türkiye tarihinin önemli bir kırılma noktası olan Türk milletinin Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Duatepe'de yeniden ayağa kalktığı Sakarya destanının topraklarıdır. Bir diğeri de bugünün öznesi olan Antik Gordion kenti. Yıllardır belediyemizin, bakanlıklarımızın, Kültür Bakanlığımızın, Dışişleri Bakanlığımızın yaptığı çalışmalarla UNESCO yolculuğunda çok ciddi mesafe katettik ve ilk defa bu kadar yaklaştık. Ankara'nın dışında geçici listede adaylar var ama ilk defa Gordion, Ankara adına bu kadar yaklaştı” dedi. Kesin Listeye girmenin Ankara turizmine katkı sağlamasının yanında tüm Türkiye için önemli olduğunu söyleyen Başkan, “Riyad toplantısından olumlu sonuçları hem ülkemiz adına hem de şehrimiz adına bekliyoruz. UNESCO'da asıl listeye girmenin çok büyük faydaları olacak. Bu bir insanlık mirasıdır, dünya mirasıdır. Tüm bunların yanında listeye girişimiz Ankara'mızın turizmine katkı sağlayacak, Polatlı'mızın turizmine katkı sağlayacak” sözlerini aktardı. [caption id="attachment_349917" align="aligncenter" width="2560"]
Bunlar da ilginizi çekebilir