Teknoloji

Google, güvenliği artırmak için yüz taramasını zorunlu hale getiriyor!

Google, kullanıcı güvenliğini artırmak amacıyla yeni bir yüz tarama özelliğini tanıtıyor. Android 15 ile birlikte hayata geçecek olan bu sistem, kullanıcıların tanımlı konumlarının dışındayken uygulamalara erişimi için biyometrik doğrulama yapmalarını zorunlu kılacak. Bu yenilik, kullanıcıların hassas verilerine erişimlerini daha da güvence altına almayı hedefliyor.

Abone Ol

Google, kullanıcı güvenliğini artırmak amacıyla yeni bir özellik üzerinde çalıştığını duyurdu. Şirket, Android 15 ile birlikte kullanıma sunacağı ‘Kimlik Kontrolü’ özelliği ile, kullanıcıların akıllı telefonlarına giriş yapmak için yüz taraması gibi biyometrik doğrulamaları zorunlu hale getirecek.

Güvenli Konumlar Dışında Yüz Taraması Zorunlu Olacak

Yeni sistem, kullanıcıların tanımlı güvenli konumlarının dışındayken uygulamalara erişim sağlarken biyometrik doğrulama yapmalarını gerektirecek. Google, bu önlemi özellikle telefon hırsızlıklarına karşı koruma sağlamak amacıyla geliştirdi. İlk olarak Google Chrome tarayıcısında test edilecek olan sistem, hırsızların PIN kodlarını görmüş olsalar bile, hassas verilere erişimlerini engellemeyi hedefliyor.

Google Chrome’da Uygulanacak

Tanımlı güvenli lokasyonlar dışında olduğunuzda, Chrome tarayıcısındaki ödeme bilgileri, gizli sekme ve senkronizasyon ayarları gibi kritik özelliklere erişmek için yüz tanıma veya parmak izi gibi biyometrik doğrulama yapmanız gerekecek. Bu, PIN kodu veya şifre gibi alternatif doğrulama yöntemlerini devre dışı bırakacak. 

Yeni Özellik Aralık 2024’te Kullanıma Sunulacak

Chrome uzmanı Leopeva64 tarafından keşfedilen kod değişiklikleri, bu özelliğin Android 15 QPR1 sürümüyle birlikte sunulacağını gösteriyor. Google, Aralık 2024’te bu özelliği kullanıma sunmayı planlıyor. Özellik, Play Services üzerinden yapılacak bir sunucu tarafı güncellemesi ile kullanıcılara ulaşacak.

Google’ın bu yeni güvenlik önlemi, Apple’ın ‘Çalıntı Cihaz Koruması’ özelliği ile benzerlik gösteriyor. Teknoloji devlerinin kullanıcı güvenliğini artırma konusundaki hassasiyeti bazı kullanıcılar tarafından memnuniyetle karşılansa da, kendi cihazına giriş yapmak için karmaşık işlemler yapmak istemeyenlerin tepkisini topluyor.