Kahvaltı, okul çağındaki çocuklarda öğrenmeye katkı sağlıyor Kahvaltı, okul çağındaki çocuklarda öğrenmeye katkı sağlıyor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, artan hava sıcaklıklarıyla birlikte vatandaşları gıda güvenliği risklerine karşı uyardı.

Dondurma, yenilebilir buz, sorbe ve gelato tüketimine yönelik uyarıların yer aldığı yazılı açıklamada, "Yetersiz soğutulduğu belli olan, soğuk zincir kırıldığı için üzeri buz tutan dondurmaların tüketilmemesi önem taşımaktadır" ifadesi yer aldı. 

Öte yandan, pastörize edilmemiş veya pastörizasyonu yeterli olmayan süt, süt ürünleri ve yumurta kullanımına dikkat çekilen açıklamada, dondurma içerisinde pastörizasyon sürecindeki eksiklikler sebebiyle ciddi bir gıda zehirlenmesinin meydana gelebileceği vurgulandı. 

"Dondurma satın alırken ambalajını kontrol etmeniz yararlı olacaktır"

Dondurma satın alınırken dikkat edilmesi gerekenler ise şu sözlerle aktarıldı: 

"Açıkta satılan dondurmalarda her bir dondurma için ayrı bir dondurma kepçesi kullanılmalı, kullanımdan sonra sıcak suyla yıkanmalı ve sonrasında gıdayla temas eden yüzeyler için kullanılan solüsyonlarda bekletilmelidir. Dondurmayı servis eden personel maske, bone, kolluk ve eldiven kullanmalı, her servisten sonra eldivenlerini değiştirmelidir. Dondurma kaşıklarının girdiği su kabı metal olmalı ve her 15 dakikada bir temizlenmeli, içerisindeki daldırma solüsyonu yenilenmelidir. Su kabının içerisinde sünger gibi malzemeler bulunmamalı, böyle malzemelerle hijyen sağlanmaya çalışılmamalıdır. Dondurma satın alırken paketliyse etiketini okumanız, ambalajını kontrol etmeniz, dondurmanızı aldığınız dolabın sıcaklığına dikkat etmeniz, seyyar satılıyorsa personel ve ekipman hijyenine dikkat etmeniz, üretim süreci, hammadde ve işletmenin gıda güvenliği politikaları hakkında bilgi edinmeniz sağlığınız için yararlı olacaktır."

Muhabir: Kağan Karacehennem