Haber Merkezi - Türkiye'nin uzay alanında bir ilke imza attığı, Milli Uzay Programı'nın ilk projesi olan "ilk insanlı uzay misyonu"na geri sayım başladı. Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na giderek, Türkiye tarihe geçmeye hazırlanıyor. Axiom Space'in Ax-3 misyonu kapsamında görev yapacak olan Gezeravcı, 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan hareket edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısında yarın gece saat 01.11'de ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaya gönderileceğini açıkladı. Erdoğan ayrıca, Gezeravcı ve ekibine başarılar diledi.

Alper Gezeravcı Erdoğan

Yolculuyk hakkında detaylar ise, şu şekilde sıralandı:

Uzay istasyonuna yolculuk, SpaceX'in Crew Dragon kapsülüyle gerçekleştirilecek. Astronot Gezeravcı'nın bulunacağı uzay aracının içinde ABD ve İspanya'yı temsilen Mürettebat Komutanı Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetleri'nden Pilot Walter Villadei yer alacak. Kapsüldeki diğer isim ise İsveç'ten Avrupa Uzay Ajansı'nı temsilen Marcus Wandt olacak.

Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzaya gönderiliyor. Üniversite ve araştırma kurumlarınca bu misyon için hazırlanan deneyler, çıkılan çağrı neticesinde TUA ve TÜBİTAK Uzay uzmanlarından oluşan bir komisyonca değerlendirildi. Aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların bulunduğu 13 deney uzayda gerçekleştirilecek.

Ax-3 uzay görevine gidecek uzay yolcuları beraberlerinde kişisel ve ülkelerini simgeleyen bazı objeler de götürecekler. Gezeravcı'nın bavulunda başta yeğeni olmak üzere, aile bireylerinin fotoğrafları, Yörük kültürüne ait bazı objeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendilerine verdiği Türk bayrağı olacak. Nisan 2023'te astronotların beğendikleri yemek grupları tespit edildi. İlk numunelerin testleri NASA bünyesindeki laboratuvarlarda gerçekleştirildi. ISS'de yenilecek yemekler astronotlardan çok önce kargo olarak oraya ulaştırıldı. ISS'ye ulaşmak için kullanılacak "Crew Dragon" kapsülünün içinde yolculuk için yemek olacak. Misyonda 2 insanlı uçuş gerçekleştirilecek. İlki Gezeravcı'nın ISS'ye yapacağı, ikincisi ise Atasever'in yılın ilk yarısında gerçekleştirmesi beklenen yörünge altı uçuşu olacak.

Alper Gezeravcı-1

DEM Parti'den emekliye destek: En düşük maaş 32 bin lira olmalı DEM Parti'den emekliye destek: En düşük maaş 32 bin lira olmalı

Editör: Haber Merkezi