Medya Dayanışma Grubu’nun paylaşlarıyla düzenlenen “Medya Konferansı 2024 – Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” ve “Medya Konferansı 2024/2 – Gazeteciliğin Dönüşümleri ve Arayışlar” sonucunda hazırlanan “Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu” tamamlandı. Deklarasyon, uzun bir hazırlık sürecinin ardından, 6 Aralık Cuma günü saat 18.00’de Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenecek bir etkinlikle kamuoyuna sunulacak.

Deklarasyon gazetecilerin taleplerini merkeze alıyor

Deklarasyon, gazetecilerin yıllardır yaşadığı sorunların dijitlaleşme süreçleriyle birlikte gelişen yeni süreçlere kadar pek çok soruna dikkat çekerek, çözüm önerilerini ve taleplerini maddeler halinde sıralıyor. “İfade ve Medya Özgürlüğü”, “Dijitalleşme ve Fikri Haklar” ile “Çalışma Yaşamı” başlıkları altında toplanan 20 madde, gazetecilerin taleplerini ayrıntılı bir şekilde ortaya koyuyor.

Geniş katılımlı çalışmaya birçok basın meslek örgütü destek verdi

Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Disk Basın İş, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Haber Kameramanları Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği ve Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin oluşturduğu Medya Dayanışma Grubu’nun düzenlediği çalışmalar sonucunda birçok akademisyen ve hukukçu deklarasyonun oluşturulmasına katkı verdi. 26-27 Nisan 2024’te düzenlenen ilk konferansla başlatılan süreç, 19-20 Eylül 2024’teki ikinci konferansla nihai aşamaya ulaştı.

Mustafa Destici'den 'idam' çağrısı Mustafa Destici'den 'idam' çağrısı

"Eleştirel ve bağımsız gazetecilik, çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazıdır"

Deklarasyonun sunuş metninde şu ifadelere yer verildi:

“İktidarın gazeteciliği sınırlandıracak yeni yasal düzenlemeler hazırladığı zorlu bir döneme girerken hak ve özgürlük mücadelemizde rotamızı kaybetmemizi önleyecek, taleplerimizi belirginleştirecek bir yol haritamız var artık elimizde.

Eleştirel ve bağımsız gazetecilik, çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Talep ettiğimiz hak ve özgürlükler, topluma karşı görev ve sorumluluklarımızı yerine getirebilmek içindir. Bizim özgürlüğümüz, vatandaşların bilgi edinme hakkını kullanabilmeleri ve doğru bilgilendirilmelerinin ön koşuludur."

Editör: Erva Gün