Mehmet Şirin Demir / Batman
Anadolu’nun birçok şehrinde olduğu gibi Batman’da da ekonomik sıkıntılar karşısında yerel basın zor zamanlar geçiriyor. Ciddi boyutlara ulaşan maliyetler nedeniyle Batman’da birçok gazete kapanma noktasına gelmiş durumda…
Kırk yıldan bu yana basın sektörünün çeşitli kademelerinde görev yapan Batman Petrol Gazetesi İmtiyaz Sahibi Nedim Arslan, Basın İlan Kurumu’na bağlı olmayan gazetelerin kendi imkânları ile ayakta kalmaya çalıştığına dikkat çekip gazeteciliğin son zamanlarda yaşadığı sıkıntılara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“1980 ve 1990’lı yıllarda basın sektörü, teknolojik olarak gerilerdeydi. Son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte gazetecilik mesleğinde büyük gelişmeler kaydedilirken birçok sektörde olduğu gibi basın alanında da sıkıntılar gün geçtikçe daha da artıyor. Batman’da Basın İlan Kurumu’na kayıtlı gazeteler, kurumdan aldığı ilan ve reklamlarla kendini finanse etmekle birlikte dijital yayıncılıktan da ayrıca gelir elde etmektedir. Basın İlan Kurumu’na kayıtlı olmayan bizim gibi gazeteler de kendi imkânları ölçüsünde ayakta kalmaya çalışıyor. Ülke genelinde ciddi boyutlara ulaşan maliyetlerden her yerde olduğu gibi Batman’da da birçok gazeteyi kapanma noktasına getirmiş durumda. Kısıtlı imkânlarla yayım hayatını sürdürmeye çalışan Batman’daki birçok gazete, renkli sayfalardan siyah – beyaz veya sayfa sayısını düşürmek zorunda kaldı. Kimi gazeteler ise, günlük baskıdan haftalık gazeteye geçme durumuna gelirken kimi gazeteler ise kapanmayla yüz yüze kalmış durumda. Yeterli ölçüde reklam ve abone bulamayan gazeteler, büyük bir imkânsızlık içerisinde hem meslekleri hem de gazete basımını sürdürmeye çalışıyor. Taşrada kıt kanat imkânlarla kentin sorunlarını ve kamu yararına gazetecilik yapmaya çalışan yerel basın yaşadıkları zorluk karşısında devletin bir el atması gerekir.”
Gözden ilk muhabirler çıkartılıyor
Yaklaşık 23 yıldır Batman’da, çeşitli gazete ve haber ajanslarında muhabirlik yapan Şehmus Ustabaşı, basın sektöründe yaşanan en ufak ekonomik dar boğazda ilk işten çıkartılanların saha muhabirleri olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
“Son yıllarda artan maliyetler karşısında gazete sahipleri, ekonomik sıkıntılar içine sürüklendi. Böyle olunca ilk gözden çıkartılan muhabirler oluyor. Buna 2001 krizinde mesleğe başlarken şahit oldum. O süreçte birçok muhabir arkadaşım işsiz kalmıştı. Benzer bir sürecin içinden yavaş yavaş geçiyoruz.
Gazete sahiplerini dinlediğinizde diyor ben ne kazanıyorum da muhabirin aylık ücretini verebileyim. Bu duruma baktığımızda gazete sahibi küçültmeye gitmese ya iflas edip bütün çalışanları işsiz kalacak ya da küçültmeye muhabiri işten çıkartarak başlayacak.”
Bundan dolayı gazetecilerin her an işini kaybetme duygusu içerisinde mesleğini yapmaya çalıştığını, kimi arkadaşlarının da alternatif mesleklere baktığını anımsatan Ustabaşı, “Gazeteciliğin, ekonomik finansa ihtiyacı var. Gazeteciler, ekonomik kaygılardan bağımsız olmadığı süreçte, özgün ve kamu yararına nasıl haber yapabilecek? Nasıl vatandaşın sesini kamusal alana taşıyacak? Asırlarca gazeteciler, bir köprü misyonundaydı. Eğer bu zorlu süreçte gerek resmi yetkililer veya kentin iş insanları, gazetecilere sahip çıkmasa bu mesleği icra eden gazeteci sayısı bir elin parmağını geçemeyecek duruma gelir” uyarısında buundu.
Gazetecilerin diğer mesleklere göre ekonomik ve sendikalaşma oranı çok düşük olduğuna işaret eden gazeteci Alican Atakan ise hem fiziken hem de ekonomik açısından yıpranmaya müsait bir mesleği icra etmekte güçlük çektiğini vurguladı.