Haber Merkezi - Gazeteciler Cemiyeti (GC), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Basın Konseyi, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) başta olmak üzere ve destek veren diğer meslek örgütleri, sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti düzenliyor. 

Sessiz protesto ve serbest kürsü yapılacak olan nöbette gazeteciler, "Sansüre ve keyfi tutuklamalara karşı basın nöbeti" sloganıyla çağrıda bulundu. 

Yapılan çağrıda, "Yaklaşık iki yıldır ülkemizde basın ve ifade özgürlüğü gündeminin ilk sırasında yer alan sözde dezenformasyon yasası için 8 Kasım Çarşamba son gün!" denilerek gazeteciler Anayasa Mahkemesi önüne davet edildi. 

Gazeteciler, 8 Kasım Çarşamba günü saat 09.30'dan itibaren Anayasa Mahkemesi önündeki Ahlatlıbel Parkı'nda olacak. 

Nöbete katılmak isteyenler için saat 09.00'dan itibaren Gazeteciler Cemiyeti önünden ring otobüsü kaldırılacak.

Çağrının devamında şu ifadeler yer aldı:

Yaklaşık iki yıldır ülkemizde basın ve ifade özgürlüğü gündeminin ilk sırasında yer alan sözde dezenformasyon yasası için 8 Kasım Çarşamba son gün!

Anayasa Mahkemesi, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuyla hapis cezası getiren madde için yapılan iptal başvurusunu 8 Kasım Çarşamba günü esastan görüşecek.

Bir yıldır onlarca gazetecinin soruşturulmasına, gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına neden olan “halkı yanıltıcı bilgi yayma” maddesinin keyfi suçlamalara yol açtığını artık tüm ülke biliyor, görüyor. 

Bu hafta sadece üç günde üç gözaltı, dört soruşturma, bir tutuklama ile karşı karşıya kalan gazeteciler bu yasa maddesinin iptal kararını Anayasa Mahkemesi önündeki “Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti” ile karşılayacak.

Ülkemizin en yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi’nin sansüre karşı basın özgürlüğünü gözeten Anayasamıza uygun bir karar vererek Başkent’te adaleti gözeten yargıçlar olduğunu tüm dünyaya göstermesini bekliyoruz.

Basın ve ifade özgürlüğünü savunan tüm meslektaşlarımızı, okurlarımızı, sansürü kabul etmeyen demokrasi taraftarlarını sessiz protestomuza ve serbest kürsüye davet ediyoruz.

CHP'li belediyelerdeki incelemeler Meclis'te tartışma yarattı CHP'li belediyelerdeki incelemeler Meclis'te tartışma yarattı

Sözde dezenformasyon maddesini tarihin çöp sepetine birlikte atmaya çağırıyoruz.

Ne olmuştu?

T24 yazarı, gazeteci Tolga Şardan, önceki gün yayınlanan "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısı gerekçe gösterilerek çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe 1 Kasım akşamı tutuklanmıştı.

Aynı hafta  Tolga Şardan'ın ardından, Halk TV Yazı İşleri Müdürü Dinçer Gökçe de gözaltına alındı. Olaya ilişkin gerçeğe aykırı haber yaparak kamuoyunun yanıltıldığı belirtilerek, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan  soruşturma başlatılmıştı.

Şardan ve Gökçe'den sonra Kısa Dalga yazarı ve gazeteci Cengiz Erdinç, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla gözaltına alınmış ve sonrasında serbest bırakılmıştı. 

Editör: Erva Gün