Kültür-Sanat

Gazeteciler Cemiyeti'nden iletişim öğrencilerine kaynak kitap: “Görsel”

Gazeteci Tümer Argın’ın “Görsel” isimli kitabı, eylül ayında Gazeteciler Cemiyeti tarafından yayımlandı.

Abone Ol

Usta Gazeteci Tümer Argın'ın kaleminden çıkan "Görsel" kitabı, geçtiğimiz ay Gazeteciler Cemiyeti tarafından yayımlandı. Medya meraklıları ve gazetecilik öğrencilerine rehber niteliğinde olan kitap, habercilikle ilgili gerekli tüm bilgileri bir araya getiriyor. Kitapta, “Gazete ve Gazeteci”, “Haberleşme ve İletişim”, “Medyanın İşlevi”, “Yayına İlk Adım ve Aşamalar”, “Haberde Fotoğraf” gibi önemli başlıklar ele alınıyor.

“Görsel” kitabı, basın dünyasındaki tecrübeleri ve teknolojik gelişmeleri bir araya getirerek, yeni nesil gazeteciler için vazgeçilmez bir kaynak olma özelliği taşıyor.

Gazeteciler Cemiyeti Basın Meclisi Üyesi olan Tümer Argın, kitabın teşekkür bölümünde, “Bir gazetede görselliğin önemi ve amacı, okuyucuya sunduğumuz yayının kolay ve doğru takip edilebilmesidir. Görsel yönetmen olarak yılların verdiği deneyimlerimi genç kardeşlerime yardımcı olur inancıyla ve de basın dünyasındaki anılarımla birlikte aktarmak istedim. Bu bilgilerin onlara nasıl faydalı olacağını da yine çizgilerimin desteğiyle sunmak istedim” ifadelerine yer verdi. Ayrıca Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’e teşekkürlerini sundu.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ise kitabın önsözünde, “Habercilikte görsel, çoğu zaman yüzlerce sözcüğün anlatamadığını bir çırpıda anlatır okuyucuya. Tümer Argın da gazetecilik mesleği içinde on yıllar boyunca o görselin peşinde koştu; kimi zaman karikatür, kimi zaman fotoğraf, kimi zaman ise gazete sayfasında kullanılan harflerin şekli ya da boyutu olarak. Bu eser de, bir gazete sayfasındaki görsellerin haberi ve yorumu okuyucuya en iyi şekilde nasıl yansıtılacağına ilişkin bir rehber niteliğinde hazırlandı.

Yılların basın emekçisi Tümer Argın'ın bu kitabı, başlıktan yazı karakterine, birinci sayfanın yapısından yoruma ayrılan bölümlerin tasarımına kadar bir gazetede görselin nasıl kullanılacağına ilişkin Ankara ve İstanbul'da pek çok basın kuruluşunda çalışmanın tecrübesinden gelen ipuçları içermekte.

Sadece başarılı bir sayfa tasarımının nasıl yapılacağının ötesinde, Tümer Argın'ın anılarıyla da zenginleşen bu eserde, okuyucunun İstanbul'da Bab-ı Ali, Ankara'da Rüzgarlı Sokak'taki tecrübelerden de, son dönemde gazete yapımında öne çıkan teknolojik gelişmelerden de izler bulmak mümkün. Bu açıdan bakınca da ‘Görsel’, adının hakkını veren, yeni gazeteci nesillerini hem bilgilendirecek, hem daha iyiyi bulmalarını sağlayacak bir kaynak kitap olarak basın tarihinde yerini alacaktır. Bu kitabın hazırlanmasında üstün katkılarını gördüğüm Doğan Bulgun ve Atila Güvenç'e şükranlarımı sunarım” dedi.