Naz Akman

Gazeteciler Cemiyeti ve Uçan Süpürge Vakfı arasında insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları, eşitlikçilik, medya ve gazetecilik alanlarını kapsayacak hak temelli alanlarda iş birliğini sağlayacak iki yıllık protokol imzalandı. Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde gerçekleştirilen imza töreninde yeni dönemde medyanın da desteğiyle farkındalık oluşturacak ortak çalışmaların sinyali verildi. 

Gazeteciler Cemiyeti ve Uçan Süpürge Vakfı arasında ortak protokol imzalandı. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ve Uçan Süpürge Vakfı Başkanı Sevinç Ünal’ın imzasıyla başlatılan protokol kapsamında, insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları, medya ve gazetecilik alanlarında hak temelli iş birliği sağlanacak. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları alanında çeyrek asırlık deneyimiyle farkındalık oluşturan Uçan Süpürge Vakfı, medyadaki ilk iş birliğini Gazeteciler Cemiyeti ile imzaladı. Demokrasi, cumhuriyet, ifade ve basın özgürlüğü alanındaki 78 yıllık birikimiyle mesleki faaliyetlerini sürdüren Gazeteciler Cemiyeti, protokol çerçevesinde vakıf ile medya alanında kamuoyu oluşturacak projelere imza atacak. 

Imza-1

Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde gerçekleştirilen törende, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Yönetim Kurulu üyesi Zeynep Gürcanlı, Basın Meclisi üyesi Yıldız Yazıcıoğlu, Uçan Süpürge Vakfı Başkanı Sevinç Ünal, Vakıf Yönetim Kurulu üyesi Halime Güner, mali işler sorumlusu Hülya Gök, festival koordinatörü Dalım İlteriş Mayadağlı, festival asistanları Selime İrem Su Derelioğlu ve Tamay Gültepe ile vakıf gönüllüsü Simin Aksu Erol yer aldı.  

Bilgin: “Kadına yönelik şiddet kabul edilemez” 

ABB'den 'Gaziler Sürüşü': 350 motosikletli gaziler için turladı ABB'den 'Gaziler Sürüşü': 350 motosikletli gaziler için turladı

İmza töreni kapsamında konuşma yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, medyanın eşitlikçilik alanındaki faaliyetlerin yaygınlaştırılması konusunda önemli rol üstlendiğini ifade ederek, Gazeteciler Cemiyeti’nin kadın hakları konusunda Birleşmiş Milletlerle gerçekleştirdiği faaliyetlere de değinerek, “Gazeteciler Cemiyeti olarak bu konuya ayrıca özel bir önem atfediyoruz. 20 sene önce Birleşmiş Milletlerle proje gerçekleştirmiştik, bu konulara özel hassasiyet gösteriyoruz. Kadına yönelik şiddet kabul edilemez. Toplumsal baskıdan kaynaklanan adaletsizlikler, yanlışlıklar yapılıyor, en büyük suçu kendimizde aramalıyız. Basın da çoğu zaman bu tuzağın içine düşüyor. Öyle haberler okuyoruz ki neredeyse katili övecek, daha az cezayla kurtarılmasını sağlayacak dil kullanılıyor. Medya da artık bazı koruyucu yasaklara uymuyor. Eskiden birtakım resimlerin yayınlanması yasaktı. Üzülerek söylüyorum ki hiçbir konuda toplumsal direnişimiz kalmadığı gibi kadın haklarıyla ilgili de savunucular yalnız bırakılıyor, toplum cesaretsiz hale getirildi. Mustafa Kemal’in bize bıraktığı ülkede geldiğimiz noktadan üzüntü duyuyorum. Zor dönemden geçiyoruz, umarım daha özgür bir basının cinsel dinsel yayınların ağırlık kazanmadığı bir yaşa tarzına geçeriz” dedi. 

Büyük Img 8346

“İş birliği ile ufkumuzun daha fazla genişleyeceğine inanıyoruz”

Bilgin iş birliğinin her iki taraf için de önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu iş birliği ile ufkumuzun daha fazla genişleyeceğine inanıyoruz. Mümkün olduğu kadar paydaşlarımızla çalışmalar yapmak için elimizden geldiğince uğraşıyoruz. Uçan Süpürge bugüne kadar yapmış olduğu faaliyetlerle kendini kanıtlamış bir vakıf. Bu birliktelikle bizler de bir eksikliğimizi tamamlamış olacağız. Bu katkıyı verme fırsatı sunduğunuz için teşekkür ediyoruz. Birlikteliğimizin her iki taraf için de yararlı olacağını düşünüyor, hayırlı olmasını diliyorum” sözlerine yer verdi.

Ünal: “Medya, eşitliği sağlama, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önleme konusunda oldukça önemli”

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışmalar yürüten bir vakıf olduklarını belirten Uçan Süpürge Vakfı Başkanı Sevinç Ünal da “Hem dünya da hem de Türkiye toplumsal cinsiyet karşıtlığı yükselen bir kavram haline geldi. Medyanın rolü eşitliği sağlama, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önleme konusunda oldukça önemli. Bu anlamda medyadaki cinsiyetçi dille baş etmek için gerek kullanılan dil gerekse servis edilen görsellerin kamuoyunda yanlış algılara neden olmamasını önemli buluyoruz. Medya, cinsiyetçi kalıp yargıları tekrar tekrar pekiştirilebiliyor. Basın bu yargıları kırma konusunda çok etkin, bu nedenle medyayı önemsiyoruz. Bu iş birliği şu açıdan da önemli, Ankara’da eşitlik alanında çalışan örgütlerle, ağlarla temaslarımız var, haber üretiminde teyit veya uzman görüşlerinin alınmasında katkılar sunabiliriz. Medyayla yaptığımız ilk iş birliği, bu kapsamda basın mensuplarıyla toplumsal cinsiyet eşitliği odağında çeşitli etkinlikler gerçekleştirebiliriz” dedi. 

Kanlı: “Önümüzdeki dönemde çalışmalarımız söz konuşu olacaktır”

Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı da cemiyet bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler vererek, “Kadın gazetecilerin eğitimi veya medyada kadının yeriyle ilgili daha önce yaptığımız projelere benzer işlerin yapılması için önümüzdeki dönemde çalışmalarımız söz konuşu olacaktır” diye konuştu. 

Ekran Resmi 2024 02 19 16.17.29

Editör: Orhan Karadağ