Genel

Gazeteciler Cemiyeti, Trabzon'da gazetecilerle bir araya geldi

Gazeteciler Cemiyeti'nin durum değerlendirme toplantıları kapsamında son durağı Trabzon oldu. Yerel medyanın sorunlarının tartışıldığı etkinlikte açılış konuşmasını gerçekleştiren Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ali Oruç, "Yerel basın bugün bir yaşam mücadelesi vermektedir. Bu buluşmaların amacı yalnızca mesleğimizin sorunlarını tarihe not düşmek değil, fikir geliştirme ve sorunların çözümünde birlikte çalışma isteğidir" dedi.

Abone Ol

Gazeteciler Cemiyeti, Trabzonlu meslektaşlarıyla bir araya geldi. "Durum Değerlendirme Toplantı"larının dördüncüsü Malatya, Adıyaman ve Gaziantep'in ardından Trabzon'da Usta Park Otel'de gerçekleştirildi.

Yerel ve ulusal medyada çalışan basın mensuplarının katıldığı etkinlikte yerel basının durumu, Gazeteciler Cemiyeti'nin ülkenin dört bir yanındaki basın meslek örgütlerini kapsayan dayanışma çalışmaları ile Türkiye çapında her gazetecinin katılabileceği eğitim programları konuşuldu.

Etkinliğin açılış konuşmasını Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ali Oruç gerçekleştirdi. Sözlerine Başkan Nazmi Bilgin'in katılımcılara selamlarını ileterek başlayan Oruç, "Bu toplantının yapılmasında büyük emeği olan Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük'e, kendisi bugün burada olamasa da desteğini hiç esirgemeyen Ergun Ata'ya ve katkı vermek için bugün burada bizlerle olan tüm gazetecilere teşekkür ediyorum" dedi.

Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye'deki basın meslek örgütleri arasındaki ilişkileri geliştirme yönündeki çalışmalara değinen Oruç, "Cemiyetimiz diğer meslek örgütleri ve iletişim fakülteleri arasındaki var olan ilişkileri güçlendirmek, bağlar kurmak ve geliştirmek için ve var olan güçlü bağların devamını sağlamak için çalışıyor, mesleki sorunların tespit ve çözümünde bu güçlü bağların çok önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.

Gazeteciler Cemiyeti'nin Basın İlan Kurumu'nda meslek örgütlerini temsil eden örgütlerden birisi olduğuna dikkat çeken başkan yardımcısı, gazetecilerin sorunlarını gündeme getirmenin ve çözmeye çalışmanın hem kamusal bir sorumluluk hem de mesleki bir görev olduğunu vurguladı. "Bugünkü toplantı da sorunları çözmemizdeki iş birliğinin önemli bir parçası" diyen Oruç, "Ulusal ve yerel basının hem ayrı ayrı hem de bütünleşik pek çok sorunu bulunuyor. Ama ne yazık ki yerel basının sorunları ulusal basının sorunları kadar gündeme gelme imkânı bulamıyor. Oysa yerel basındaki en ufak bir sorun bile tüm Türkiye’nin haber alma hakkı için önemli bir problem haline geliyor" dedi.

"Yerel basın yaşam mücadelesi vermektedir"

Başkan Yardımcısı Oruç, yerel basının son yıllarda içinde bulunduğu ekonomik dar boğaza ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yerel basın kuruluşlarında yaşanan kapanmalar, yerel basında çalışan gazeteci sayısında yaşanan azalma, yerel basının okunma oranlarında yaşanan düşüş basın tarihine not edilecek düzeyde endişe uyandırmaktadır. 

Yerel basın güçsüzleştikçe, her türlü yasal düzenlemeyle daha korumasız ve savunmasız hale gelmektedir. Bunun en son örneğini Tasarruf Genelgesi’nde hep birlikte gördük. Bir genelgeyle kamu kurum ve kuruluşlarının gazetelere abone olmasının önü kesildi, 'kurum faaliyetiyle doğrudan ilgili' olanlar dışında gazetelere kamu reklamı verilmemesi öngörüldü.

Daha pek çok sorun sıralanabilir. Ama işin özü şudur ki, bugün yerel basın bir yaşam mücadelesi vermektedir. Verilen bu yaşam mücadelesinin sonucu ise ulusal ölçekte Türkiye’yi etkileyecektir. Yerel basının haber üretiminin en aza inmesi Türkiye’nin kendisinden habersiz kalması anlamı taşıyacaktır.

Bu nedenle, bugün gerçekleştireceğimiz bu toplantıda yaşanan sorunları tespit etmek istiyoruz. Bu isteğimizin yegane nedeni, sorunları tarihe not düşmek değildir. Aynı zamanda bu sorunların çözümü, gazetecilerin taleplerinin karşılanması için fikir geliştirme, birlikte çalışma isteğidir. Gazeteciler arasında ve gazeteciler için işbirliği ortamı oluşturma, yaşanan her olumsuzlukta birbirine destek olacak bir ilişki ağı geliştirme çabasıdır. 

Gazeteciler Cemiyeti, gazetecileri temsil ettiği her alanda gazetecileri ilgilendiren her konuyu gündeme getirmeyi sürdürecektir. Sadece Ankara’da değil tüm Türkiye’de her bir gazetecinin, her bir meslek örgütünün sorunu için üzerine düşen sorumluluğu almaya devam edecektir. Ne mutlu ki, bu yolda yalnız olmadığımızı, yanı başımızda iş birliği içinde olduğumuz pek çok cemiyetin, derneğin ve gazetecilerin olduğunu biliyoruz. Bunun en güzel örneği, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’dir. En güzel örneği bugün buraya katkı vermeye gelen siz değerli meslektaşlarımızdır."

Ersen Küçük: Haber siteleri resmi ilanlardan faydalanamıyor

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük, Trabzon'da gerçekleştirilen bu toplantı için Gazeteciler Cemiyeti'ne teşekkür ederek, "Bu etkinliklerin artmasını, Ordu'daki, Artvin'deki, Giresun'daki Trabzon'daki, Ankara'daki bütün gazetecilerin tanışarak kendi sorunlarını çözmelerini temenni ediyorum" dedi.

Yerel basındaki ekonomik sorunlara değinen Küçük, "Kağıt ve matbaa masraflarının artması bir sorun. Basın İlan Kurumu'nun internet haber sitelerine yönelik yeni trafik sayıları belirlemesi sonucu yerel haber sitelerimiz resmi ilanlardan faydalanamıyorlar" dedi.

Selahattin Özcan: Trabzon'da 5 gazete bir araya gelip herhangi bir karar alamıyoruz

Sohbet formatında devam eden etkinlikte söz alan Gazeteci Selahattin Özcan yerel medyadaki çözüm arayışlarına dikkat çektiği konuşmasında, "Sorunumuz çok ama sorunun muhatabı olan gazeteciler bugün burada değiller. Sorunları tartışalım bir araya gelelim denildiğinde ne yazık ki Trabzon basını bir araya gelemiyor. 17 yıllık meslek hayatımda benim gördüğüm, Trabzon'da yayın hayatına devam eden 5 gazete olarak ortak bir karar alalım dediğimizde ne yazık ki kimse o toplantılara katılmıyor. 2022’de baskı maliyetleri arttı sayfa sayılarını düşürelim dediğimizde kimse yanaşmadı ama bugün bütün gazeteler sayfa sayısını azaltarak 12 sayfa çıkıyor. 'Kuzey Ekspres' gazetesinde görev yapıyorum yine maliyetlerin artması nedeniyle gazeteyi haftanın bir günü çıkarmamak yönünde karar aldık. Ama Trabzon'da maalesef 5 gazete bir araya gelip herhangi bir karar alamıyoruz, burada birilerinin öncü olması bekleniyor" dedi.

Turgay Beşyıldız: Gazeteci cemiyetleri bir araya gelip komisyon oluşturmalı

Tecrübeli isimlerin basında yer almasının önemine dikkat çeken Gazeteci Turgay Beşyıldız, 1 ay önce Yeniçağ gazetesinden 14-15 arkadaşlarıyla ayrıldıklarını ve temel sorunun Basın İlan Kurumu gelirlerinin düşüşüne bağlı olarak doğan ekonomik sorunlar olduğunu belirtti. "Yüksek tıklanma sayılarına sahip olan Yeniçağ Gazetesi'nin bile maddi sorunlar yaşadığına dikkat çeken Beşyıldız, "Trabzon'daki reklam gelirleri sanayi kenti olmamasının da etkisiyle düşük, bugün bunun altından kalkabilmemiz için Anadolu'daki 11-12 gazeteci cemiyetinin de buna ağırlığını koyması şart. Gerekirse komisyon kurulup İletişim Başkanlığı'yla görüşülmeli yoksa her gün bir arkadaşımız daha işsiz kalmaya devam edecek. Baskının pahalı olması yakında gazetelerin daha da büyük sıkıntılara girmesine ve bütün ağırlığı internet haber sitelerine vermelerine sebep olacak. Sanki bu durum insanların okumaması için yapılıyor, yani gazete okumamak, dergi okumamak, kitap okumamak gibi... Bir ülkenin en büyük sıkıntılarından biri okumamaktır."

Gazeteci Meryem Akgün iletişim fakültelerindeki eğitim kalitesine dikkat çekerek, "Akademisyenlerin sahadan gelmiyor olması ve eğitimin pratik yerine teorik ağırlıklı verilmesi sebebiyle mezunlar işsiz kalıyor" dedi.

9. Köy Editörü Erhan Karadağ, Gazeteciler Cemiyeti'nin yürüttüğü projelerde bu açıkları kapatmayı amaçladığını, gazetecilikteki usta-çırak ilişkisini tekrar kurmayı ve gazeteciliğin genç kuşaklara aktarılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Gürcanlı, "Yarın Giresun'da bir eğitim gerçekleştireceğiz, Anadolu basınının ekonomik açıdan ne kadar dertli olduğunu biliyoruz. Biz bu eğitimlerde Youtube'tan nasıl para kazanılır, nasıl paylaşımlarla reklam alınır, Google'da nasıl üst sıralara çıkılabilir gibi konuları ele alıyoruz" dedi.

Gazeteciler Cemiyeti'nin 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde gerçekleştirilen etkinliklerin hemen ardından Trabzon ve Giresun'a geldiğini belirten Gürcanlı, "Burada çok canlı, hareketli bir basın var ve biz de burada iş birliği içinde olmak, birlikte hareket etmek istiyoruz" dedi.

Etkinlik, Gürcanlı'nın Gazeteciler Cemiyeti'nin yürüttüğü projeler hakkında bilgi verdiği sunumla son buldu.