Gazeteciler Cemiyeti, Karadenizli meslektaşlarıyla Giresun’da bir araya geldi. "Bölgesel Eğitim ve Durum Değerlendirme Toplantı"larının beşincisi Malatya, Adıyaman, Gaziantep ve Trabzon’un ardından Giresun Ramada Otel’de gerçekleştirildi.
Basın mensupları, meslek örgütü temsilcileri ve akademisyenlerin yoğun katılım gösterdiği buluşmada yerel basının durumu tartışıldı. Gazeteciler Cemiyeti'nin ülkenin dört bir yanındaki basın meslek örgütlerini kapsayan dayanışma çalışmalarının anlatıldığı etkinlikte ayrıca internet haberciliği, video haberciliği ve proje yazımı konulu eğitimler verildi.
Etkinliğin başlangıcında söz alan Giresun Gazeteciler Derneği Başkanı Bekir Bayram, “9. Köy Eğitim Programı’nın Giresun’da yapılmasından son derece mutluyuz. Sayın Nazmi Bilgin başkanımız bu konuda bize destek oldu. Gazeteciler Cemiyeti yöneticilerine, bu program için bugün buraya gelen gazeteci ve eğitmenlere ayrı ayrı teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum” dedi.
"Deneyim aktarımını sağlamak gazeteciliğin geleceği için zorunluluktur"
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ali Oruç şöyle konuştu:
“Bölgesel eğitimlerimiz, yerelde faaliyet gösteren pek çok gazeteciyi, gazetecilik meslek örgütünü, iletişim akademisyeni ve gazetecilik öğrencilerini bir araya getiriyor. Salona bakınca bugün bu birlikteliği yeniden kurmuş olmanın tarifsiz gururunu taşıyoruz.
Deneyim aktarımı mesleğimizin geleceğe taşınmasının en önemli koşullarından birini oluşturuyor. Hepimizin birbirimizden öğreneceği ve mesleğe katacağı çok şey var. Özellikle de bugün. Bu deneyim aktarımını sağlamak bugün mesleğimizin geleceği için bir zorunluluktur. Bu zorunluluk altında Gazeteciler Cemiyeti elini taşın altına koymaktan kaçamazdı, kaçmadı.
Türk basın tarihinde gazeteciler ekonomik olarak belki de günümüzde yaşadıkları kadar zorluk yaşamamışlardır. Yaşanan bu zorluklar altında muhabirlik yapabilen gazeteci sayısı azalmıştır. İletişim mezunu sayısı çoğalsa da gazetecilik yapma imkânı bulan kişi sayısı azalmıştır. Yeni mezunların staj yapma imkânı bile hiç olmadığı kadar daralmıştır. Yani gazeteciler ile gazeteci adayları arasındaki organik bağlar hiç olmadığı kadar kopmuştur. Önceki yıllarda haber merkezlerinde sağlanan deneyim aktarımını sağlayacak temaslar kalmamıştır.
İşte tam da böyle bir medya ikliminde bütün bu karamsarlığa karşı yapılacak en önemli şeylerin başında gazetecileri, meslek örgütlerini, akademisyenleri ve gazeteci adaylarını bir araya getirmek hiç olmadığı kadar önemlidir. Biz medyanın ne denli olumsuz koşullarda olduğunun farkındayız. Ancak, bu koşullara rağmen mesleğimizi geleceğe taşımanın mümkün olduğu inancını da taşıyoruz. Bunun en önemli şartlarından birinin ise gazetecilerin bir araya gelmesi ve birbirinden öğrenmesi olduğunu düşünüyoruz.
İşte bu yüzden, bu salonda bir araya gelmemizin hem bizim için hem de meslek için büyük bir anlama sahip olduğu açıktır. Sizlerin öneri ve katkılarıyla sürdüreceğimiz ve yarın öğlene dek sürecek eğitim programımızda toplamda 7 eğitim olacak. Her bir eğitim kuşkusuz sizlerin katkısıyla daha büyük bir anlam kazanacak.”
Oruç, eğitim programının hazırlanmasında Gazeteciler Cemiyeti ile iş birliği içinde bulunan Giresun Gazeteciler Derneği Başkanı Bekir Bayram’a, eğitim programının hazırlanmasında büyük katkı veren Tirebolu İletişim Fakültesi’ne ve Fakülte Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yağbasan’a, Dekan Yardımcısı Dr. İsmail Cem Feridunoğlu’na, Çağdaş Gazeteciler Derneği Giresun Temsilcisi Saliha Yayla’ya ve Eğitmenler Prof. Dr. Günseli Bayraktutan, Ünsal Ünlü, Mustafa Büyüksipahi’ye teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Ali Oruç’un ardından söz alan Tirebolu İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Giresun Kent Konseyi Başkanı Dr. İsmail Cem Feridunoğlu, Gazeteciler Cemiyeti’ni Giresun’da ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Feridunoğlu, “Gazeteciler Cemiyeti ile 2018’de de benzer bir etkinlik gerçekleştirdik, yine bir etkinliği daha birlikte gerçekleştirmenin gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Giresun Belediye Meclisi Üyesi Mustafa Öztürk, “Kendimi siyasetçi değil hala gazeteci olarak görüyorum, Atatürk’ün çizdiği aydınlık yolda yürümeye devam edeceğim. Gazeteciler kendi yaşadıkları yerin sorunlarını en iyi bilen kişilerdir. Burada sizinle birlikte olmaktan çok büyük mutluluk duyuyor, hepinize saygılar sunuyorum” dedi.
Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Gürcanlı, gazetecilerin güncel sorunlarına ilişkin konuşmasında basın meslek örgütlerinin ulusal düzeyde bölünmüş olduklarına dikkat çekerek, “Biz meslek örgütlerini bir araya getirmeye çalışıyoruz. Deneyim paylaşımıyla gazetecileri bilinçlendirmek ve biz de onlarla bilinçlenmek istiyoruz. Sizin sorunlarınızı Ankara’ya nasıl taşıyabiliriz veya sizinle iş birliğimizi nasıl geliştirip sizin haberlerinizi ulusal düzeye taşıyabiliriz buradaki sorunları görmek istiyoruz. Gazeteciler Cemiyeti olarak Basın İlan Kurumu’nda ve Basın Kartı Komisyonu’nda da yer alıyor ve gazetecileri temsil ediyoruz. Bu mecralarda da sizin sesiniz olmak istiyoruz, sizin adınıza nasıl mücadele edebileceğimizi sizden öğrenmek istiyoruz” dedi.
Etkinlik, Gürcanlı’nın Gazeteciler Cemiyeti’nin faaliyetlerini anlattığı sunumla devam etti.
Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği fonuyla yürüttüğü “Medya için Demokrasi” projesinin sorumlusu Onur Balkır, “Sürdürülebilir proje yazma ve hazırlamanın temelleri” konulu eğitim oturumunu gerçekleştirdi.
Deneyimli Gazeteci Ünsal Ünlü, YouTube yayıncılığının inceliklerini "YouTube'ta var olmak" başlıklı oturumda katılımcılarla paylaştı.
Etkinlik, 9. Köy Editörü Erhan Karadağ'ın "Kamera önü ve arkası" başlıklı eğitim oturumunda video haberciliğinin temellerine değinmesinin ardından son buldu.
İki gün sürecek olan internet haberciliği eğitimi, 8 Kasım Cuma günü Giresun Ramada Otel'de devam edecek.