Genel

Gazeteciler Cemiyeti Genel Kurulu pazar günü toplanıyor... Başkan Nazmi Bilgin: Onurla, gururla, geleceğe inançla

Gazeteciler Cemiyeti Olağan Genel Kurulu, 6 Ekim Pazar günü saat 11.00'de Türkiye Barolar Birliği Konferans Salonu'nda toplanıyor. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, cemiyetin 79. yıl dönümüne yaklaşırken yayınladığı genel kurula çağrı mesajında son 3 yılda yapılan çalışmaları ve geleceğe dönük hedefleri paylaşarak, "Onurla, gururla, geleceğe inançla hep birlikte yürüyoruz" dedi.

Abone Ol

Gazeteciler Cemiyeti Olağan Genel Kurulu, 6 Ekim Pazar günü saat 11.00'de Türkiye Barolar Birliği Litai Otel Konferans Salonu'nda toplanıyor. Gazeteciler Cemiyeti'nin 2021-2024 dönemini içeren faaliyet raporu niteliğindeki Durum dergisi üyelerle paylaşıldı. Raporda Başkan Nazmi Bilgin'in üyelere mesajının yanı sıra gerçekleştirilen çeşitli projelerin detaylarına, dijital dönüşüme, basın özgürlüğüne, gazetecilerin ekonomik mücadelesinden mesleki dayanışmaya kadar Türk basınının son üç yıllık serüvenine ışık tutuluyor.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’den genel kurul mesajı: “Onurla, gururla, geleceğe inançla”

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, cemiyetin kuruluşunun 79. yıl dönümüne yaklaşırken yayımladığı mesajında, son üç yılda yapılan çalışmaları ve geleceğe yönelik hedefleri üyelerle paylaştı. Bilgin, gazetecilik mesleğini yüceltmek, meslektaşların haklarını savunmak ve medya özgürlüğünü korumak konusunda önemli adımlar attıklarını vurguladı.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, cemiyetin kuruluşunun 79. yıl dönümüne yaklaşırken yayımladığı mesajında, son üç yılda yapılan çalışmaları ve geleceğe yönelik hedefleri üyelerle paylaştı. Bilgin, gazetecilik mesleğini yüceltmek, meslektaşların haklarını savunmak ve medya özgürlüğünü korumak konusunda önemli adımlar attıklarını vurguladı.

Gazeteciler Cemiyeti genel kurulu için hazırlanan Durum dergisindeki makalesinde Savaş Kıratlı’nın kaybına özel bir yer ayıran Bilgin, Kıratlı’nın cemiyetin bugünlere gelmesinde büyük emeği olduğunu ifade ederek, “Hatırası gelecek kuşaklarca yaşatılacaktır” dedi.

3 bin 500'e yakın gazeteciye destek

Bilgin, cemiyetin 200’den fazla mesleki desteği hayata geçirdiğini ve 3 bin 500’e yakın gazeteciye Basın Evi Destek Programları, alt hibeler ve telif programları aracılığıyla destek sağlandığını belirtti. Özellikle depremden etkilenen bölgelere yönelik yürütülen projelere öncelik verdiklerini dile getiren Bilgin, bölgeye yapılan ziyaretler ve yardımlarla gazetecilerle dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

Vakıf konusuna açıklık getirdi

Mesajında, cemiyetin geleceğe dair en büyük projelerinden biri olan Gazeteciler Cemiyeti Vakfı konusuna da geniş yer veren Bilgin, vakıf kurulması için önemli bir aşama kaydedildiğini açıkladı. Cemiyetin üyelerine maddi ve manevi destek sağlayabilmek için bu vakfı hayata geçirmeyi hedeflediklerini ifade eden Bilgin, “Dernekler Kanunu nedeniyle üyelerimize yapamadığımız yardımları vakıf aracılığıyla gerçekleştireceğiz” dedi. Bu vakfın özellikle zor zamanlarında gazetecilere yardımcı olacağını ve meslektaşlar arasında dayanışmayı güçlendireceğini belirtti. Vakfın mütevelli heyeti ve yönetiminin Gazeteciler Cemiyeti kontrolünde olacağını da ekleyerek, vakfın gazetecilerin karşılaştığı zorluklarda yanlarında olmayı amaçladığını vurguladı.

Basın meslek örgütleri bir araya getirildi

Bilgin ayrıca, medya örgütleriyle kurulan Medya Dayanışma Grubu’nun çalışmalarından bahsederek, dezenformasyon yasasına karşı sergiledikleri ortak duruş ve düzenledikleri medya konferansları ile mesleki dayanışmanın güçlendiğini söyledi.

Dijital dönüşüm projeleri, uluslararası iş birlikleri ve gazetecilik etiğinin korunmasına yönelik projelerin gelecekteki hedefler arasında yer aldığını belirten Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti’nin 79 yıllık birikimiyle geleceğe güvenle baktığını ifade etti.

Bilgin mesajını, “Yaşasın basın özgürlüğü, yaşasın demokrasi, yaşasın Gazeteciler Cemiyeti üyelerinin bu yoldaki sarsılmaz dayanışması” sözleriyle tamamladı.

Gazeteciler Cemiyeti 2021-2024 dönemi faaliyet raporu yayımlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin yayınladığı Durum dergisi, 2021-2024 arası dönemde gerçekleştirilen çalışmaları içeriyor. Dergide, Gazeteciler Cemiyeti’nin faaliyetlerinin yanı sıra Türk basınının karşı karşıya olduğu sorunlara, küresel gelişmelere ve mesleğin geleceğine yönelik öngörülere yer veriliyor.

Pandemi sonrası medya düzeni ve dijital dönüşüm

Rapora göre, 2021-2024 dönemi, COVID-19 pandemisinin etkilerinin halen sürdüğü ve dijitalleşmenin giderek hız kazandığı bir dönemi kapsadığı ifade edilerek, “Pandemi, medya dünyasında dijitalleşmeyi zorunlu hale getirmiş; basılı yayınlardan dijital mecralara geçiş hızlanmıştır. Gazeteciler Cemiyeti, bu süreci yakından takip etmiş ve gazetecilere yönelik çeşitli eğitim ve seminerlerle bu dönüşüme uyum sağlamalarına destek olmuştur” denildi.

Dijitalleşmenin haber üretim hızını artırırken, gazetecilerin mesleki etik kurallarıyla ilgili yeni sorunları gündeme getirdiğine dikkat çekilen Durum dergisinde, bu dönüşüm sürecinde gazetecilerin karşılaştığı zorlukları ve cemiyetin dijital medya projeleri ile gazetecilerin dijital dünyaya adapte olabilmeleri için sunduğu destekleri ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Özellikle pandemi sonrası artan dijital medya kullanımı ve sosyal medya platformlarındaki bilgi kirliliği, dezenformasyonla mücadele konusunu öne çıkarıldı.

Özgürlük sorunu ve hukuki mücadeleler

Durum dergisinde, gazetecilikte özgürlük sorunu ve hukuki mücadelelerle ilgili faaliyetlere geniş bir bölüm ayrıldı, özetle şu tespitler yapıldı:

“Gazetecilik mesleği, Türkiye’de uzun süredir baskılar ve sansür tehdidi altında. 2021-2024 döneminde de bu baskılar artarak devam etmiştir. Durum dergisi, bu dönemde Gazeteciler Cemiyeti’nin ifade özgürlüğünü korumak ve gazetecilere yönelik hukuki destek sağlamak amacıyla yürüttüğü çalışmaları detaylı bir şekilde ele alıyor. Dezenformasyon yasası gibi gazetecilerin ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı girişimlere karşı yürütülen mücadeleler, cemiyetin öncülüğünde geniş bir savunuculuk hareketi oluşturmuştur.

Gazeteciler Cemiyeti, bu süreçte medya dayanışmasını güçlendirmek adına birçok meslek örgütüyle bir araya gelerek sansür yasalarına karşı güçlü bir duruş sergilemiştir.”

Durum dergisi, bu mücadelelerin arka planını ve cemiyetin hukuki çalışmalarını kapsamlı bir şekilde aktararak, basın özgürlüğü mücadelesindeki önemli adımları gözler önüne serdi.

Destek programları

2021-2024 dönemi, ekonomik krizlerin de etkisiyle gazetecilerin çalışma koşullarının giderek zorlaştığı bir dönem olduğuna dikkat çekilen Durum dergisinde, Gazeteciler Cemiyeti’nin bu süreçte gazetecilere sunduğu maddi ve manevi destek programlarına ayrıntılı bir şekilde yer verildi. Özellikle deprem felaketi gibi toplumsal olaylar sonrasında bölgedeki gazetecilere yönelik yapılan yardımlar, dayanışmanın en somut örneklerinden biri olarak öne çıktı.

Raporda, “Gazeteciler Cemiyeti 200’den fazla mesleki ve kurumsal destek sağlayarak, 3 bin 500’e yakın gazeteciye çeşitli fonlar, telif programları ve hibelerle yardım eli uzatmıştır. Bu destekler, gazetecilerin mesleki faaliyetlerini sürdürebilmeleri için kritik bir önem taşımaktadır. Gazeteciler Cemiyeti’nin bu dönemde kurmayı planladığı vakıf ise, meslektaşların karşılaştığı zorlukları daha geniş bir çerçevede ele almayı ve dayanışmayı kurumsal bir yapıya kavuşturmayı hedeflemektedir” denildi.

Gazetecilik Meslek Onur Ödülü 

Durum dergisinde, 2021-2024 döneminde verilen gazetecilik ödülleri ve mesleki teşvikler hakkında da kapsamlı bilgiler yer aldı. Cemiyet, gazetecilik mesleğinin onurunu yüceltmek ve başarılı gazetecileri teşvik etmek amacıyla her yıl çeşitli ödüller verdi. Raporda, “Bu ödüller, mesleğin etik değerlerine bağlı kalan, basın özgürlüğünü savunan ve topluma katkı sağlayan gazetecilere verilen en prestijli ödüllerdir. Bu dönemde Meslek Onur Ödülü alanlar arasında Can Pulak ve Mustafa İstemigibi usta isimler yer almıştır. Bu ödüller meslek onurunu yüceltmek ve genç gazetecilere ilham vermek açısından tarihte yerini almıştır” görüşüne yer verildi.

Geleceğe dönük hedefler ve yeni projeler

Gazeteciler Cemiyeti’nin geleceğe yönelik planlarını da içeren raporda, dijital dönüşüm projeleri, uluslararası iş birlikleri ve araştırmacı gazetecilik destekleri gibi birçok alanda yeni projelerin hedeflendiği vurgulandı. Dijital medya çağında gazetecilerin daha donanımlı hale gelmeleri ve mesleki etik kurallarına bağlı kalarak çalışmalarını sürdürebilmeleri için yeni eğitim programlarının planlandığı da kaydedildi.

Raporda, Cemiyetin uluslararası iş birliklerini artırma hedefi de bu dönemde ön plana çıkan bir diğer önemli başlık olarak duyuruldu. Gazeteciler Cemiyeti’nin küresel medya örgütleriyle olan ilişkilerini geliştirerek, Türk gazetecilerin uluslararası platformlarda daha güçlü bir şekilde temsil edilmesini sağlamayı amaçladığı vurgulandı.

 Gazetecilerin ekonomik mücadelesi ve sektörün güçlükleri

Gazetecilik sektörü, 2021-2024 döneminde ekonomik olarak da büyük zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Durum dergisi, gazetecilerin giderek azalan gelirleri, iş güvencesi sorunları ve sektördeki genel ekonomik daralma gibi konulara geniş yer ayırdı. Özellikle yerel basının ayakta kalma mücadelesinin, bu dönemde öne çıkan en önemli zorluklardan biri olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, “Cemiyet, bu süreçte gazetecilerin ekonomik olarak desteklenmesi için çeşitli fonlar ve projeler geliştirmiştir. Ayrıca, gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştirmek amacıyla sendikalarla yapılan iş birlikleri de bu dönemin önemli adımlarından biri olarak öne çıkmaktadır” denildi.

Gazeteciliğin geleceği ve cemiyetin rolü

Durum dergisinde, cemiyetin kapsamlı faaliyetlerinin yanı sıra gazetecilik mesleğinin geleceğine dair önemli tespitler yer aldı. “Dijital dönüşüm, ifade özgürlüğü mücadelesi ve gazetecilerin ekonomik koşulları” benzeri temel konuların ele alındığı raporda, özellikle bu dönemde “Gazeteciler Cemiyeti’nin oynadığı hayati rolün önemine” dikkat çekildi.

Cemiyetin, “Mesleki dayanışmayı güçlendirmek, gazetecilerin haklarını savunmak ve basın özgürlüğünü korumak için kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğü” vurgulanan raporda, 2021-2024 döneminde yapılan tüm faaliyetlerin kapsamlı bir şekilde ele alındığı belirtildi ve “Durum raporumuz, gazetecilik mesleğinin zorlukları ve fırsatları hakkında değerli bir perspektif sunmaktadır” ifadesine yer verildi.

“Vakıf ile Gazeteciler Cemiyeti geleceği güvence altına alıyor”

Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanan “Durum” isimli faaliyet raporunda, cemiyetin vakıf kurma sürecindeki gelişmelere ilişkin “Vakıf kurulması girişiminin 1998’de başladığı ve bu adımın cemiyetin mal varlıklarını koruma ve toplumsal fayda sağlayacak projeleri hayata geçirmeyi hedefleyen stratejik bir adım” bilgisi verildi.

Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanan “Durum” isimli faaliyet raporunda, cemiyetin vakıf kurma sürecindeki gelişmelere yer verildi. Raporda, “Vakıf kurulması girişiminin 1998’de başladığı ve bu adımın cemiyetin mal varlıklarını koruma ve toplumsal fayda sağlayacak projeleri hayata geçirmeyi hedefleyen stratejik bir adım” olduğu vurgulandı.

1998’den bugüne gelişen süreç

Raporda, vakıf kurma düşüncesinin ilk olarak 1998’de gündeme geldiğini ve o dönemde hazırlanan vakıf senedinin çeşitli nedenlerle hayata geçirilemediğini belirtildi. Raporda, “Yıllar geçtikçe, cemiyetin artan ihtiyaçları doğrultusunda vakıf kurma gerekliliği daha da önem kazandı. 2018 ve 2021 yıllarında yapılan Genel Kurul toplantılarında, bu girişim üyeler tarafından oybirliğiyle onaylandı ve vakıf kurma kararı kesinleşti” denildi.

Mütevelli heyetinde cemiyet üyeleri çoğunlukta

Faaliyet raporunda özellikle vakfın mütevelli heyeti ile ilgili önemli bir detaya dikkat çekildi ve şu bilgiler paylaşıldı:  

“Vakfın mütevelli heyeti en fazla 58 üyeden oluşacak ve bu üyelerin en az 30’u her zaman Gazeteciler Cemiyeti Genel Kurulu tarafından belirlenecek. Bu 30 üyenin biri Cemiyet tüzel kişiliği, 14’ü Yönetim Kurulu, 11’i Denetim Kurulu ve 4’ü ise Genel Kurul tarafından seçilen üyelerden oluşacak. Böylece Gazeteciler Cemiyeti, vakıf mütevelli heyetinde her zaman çoğunluğu elinde tutacak. Bu yapı, vakfın yönetiminde cemiyetin kararlarını ve misyonunu sürdürebilmesini güvence altına alacak.”

Mal varlıklarının korunması, şeffaflık ve kamu denetimi

Raporda, cemiyet mal varlıklarından yaşayabilmesine ve faaliyetlerine yetecek kadar küçük ve gelir getiren bir bölümünün vakıfa devredileceği, vakfın sona ermesi durumunda ise devredilenlerle birlikte sonradan edinilen tüm vakıf varlığının cemiyete geri döneceğinin teminat altına alındığı kaydedildi. Vakıf yapısının, mal varlıklarının korunmasında daha şeffaf ve güvenilir bir zemin oluşturacağı belirtilen raporda, “Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenli olarak denetlenecek olan vakıf, sadece iç denetimle sınırlı kalmayacak, aynı zamanda kamu denetimi altında olacak. Bu da Cemiyetin mal varlıklarının uzun vadeli korunmasını sağlayacak” ifadeleri kullanıldı.

Sosyal sorumluluk projeleri ve destekler

Vakfın yalnızca mal varlıklarının yönetimiyle değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleri ile de öne çıkacağı ifade edilen raporda özellikle yardıma ihtiyaç duyan emekli gazetecilere maddi destek sağlanması, sağlık hizmetleri sunulması ve yaşlı bakım evlerinin desteklenmesi gibi projelerin vakıf aracılığıyla hayata geçirileceği vurgulandı.

Demokratik katılım ve kolektif yönetim

Faaliyet raporunda vakıf yapısının, demokratik bir yönetime olanak sağlayacağına dikkat çekildi, yönetim yetkilerinin geniş katılımla oluşturulacak mütevelli heyeti aracılığıyla yürütüleceği kaydedildi. Raporda, “Bu durumun cemiyetin mal varlıklarının yönetiminde kolektif iradenin hâkim olmasını sağlayacağı” belirtildi.

Geleceğe yönelik stratejik adım

Son olarak rapor, Gazeteciler Cemiyeti’nin vakıf kurma girişiminin, geleceği güvence altına almak için atılan stratejik bir adım olduğunu ifade ediyor. Raporda, “Vakıf, cemiyetin mal varlıklarını koruyup gazetecilik mesleğine uzun vadeli katkı sunacak. Ayrıca vakıf sayesinde toplumsal fayda sağlayacak projelerin hayata geçirilmesi mümkün olacak ve mesleğe yıllarını vermiş gazetecilere daha iyi yaşam koşulları sağlanacak. Gazeteciler Cemiyeti’nin geleceğini garanti altına alacak bu tarihi adım, vakıf mütevelli heyetinde Cemiyet üyelerinin daima çoğunlukta olmasını sağlayacak ve güvenli bir yönetim modelini de beraberinde getirecektir” denildi.

“Basın Evi Destek Aracı”

Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanan “Durum” isimli faaliyet raporu yayımlandı. Raporda Gazeteciler Cemiyeti’nin yürüttüğü Demokrasi İçin Medya Projesi’yle (M4D) ilgili veriler paylaşıldı.

Gazeteciler Cemiyeti’nin yaklaşan genel kurulu için hazırlanan “Durum” isimli faaliyet raporunda yer alan “Basın Evi Destek Aracı: Medyanın Can Simidi” başlıklı makalede, Basın Evi Destek Aracı’nın Türkiye’deki bağımsız gazetecilere ve medya kuruluşlarına sağladığı katkılar detaylı bir şekilde ele alındı. Demokrasi için Medya projesi kapsamında yürütülen BEDA, özellikle bağımsız medyanın sürdürülebilirliği için önemli bir destek mekanizması olarak öne çıkıyor.

Raporda, “Demokrasi için Medya Projesi kapsamında hayata geçirilen Basın Evi Destek Aracı (BEDA), bağımsız medya kuruluşları ve serbest gazetecilere sağladığı desteklerle Türkiye’de medya dünyasında önemli bir fark yarattı. Ekipman, telif ve eğitim gibi alanlarda sunulan katkılar sayesinde, yerel ve ulusal medya platformları özgün içerik üretim kapasitelerini artırdı. Son yıllarda 170’e yakın projeye alt hibe desteği sağlayan BEDA, gazetecilerin iş imkanlarını genişletirken, toplumsal sorunların gündeme taşınmasına da büyük katkı sundu” denildi.

Basın Evi ve BEDA’nın destekleri

Rapor, BEDA’nın sunduğu çeşitli destekleri ve bu desteklerin etkisini rakamlarla gözler önüne seriyor. Proje kapsamında bugüne kadar toplamda 3 bin 55 telifli haber desteği sağlanarak, bağımsız gazetecilerin özgün içerik üretimlerine katkı sağlandı. Bu telifli haber desteği, gazetecilerin mesleki standartlarının korunmasına ve güçlendirilmesine olanak tanıyor.

Ayrıca, BEDA sayesinde toplamda 443 ekipman desteği ile bağımsız gazetecilerin teknolojik altyapıları güçlendirilerek, daha kaliteli içerik üretimleri teşvik edildi. Bu destekler, özellikle küçük çaplı medya kuruluşları ve bağımsız gazetecilerin dijital olanaklardan yararlanmasını sağladı.

Ajans abonelikleri ile bilgiye erişim kolaylığı

M4D projesi çerçevesinde medya kuruluşlarına sağlanan ajans abonelikleri de, bağımsız medyanın bilgi kaynaklarına erişimini kolaylaştıran bir diğer önemli destek olarak faaliyet raporunda öne çıkıyor. Toplamda 124 ajans aboneliği desteği ile medya kuruluşlarının doğru ve hızlı bilgiye ulaşmalarına katkı sağlandı.

Basın Evi: Gazetecileri buluşturan merkez

Raporda, Basın Evi’nin hem fiziki hem de sanal ortamda gazetecilere sunduğu destekler de vurgulandı. Basın Evi, gazetecilerin bir araya geldiği, deneyimlerini paylaştığı ve mesleki gelişimlerini sürdürebildikleri bir merkez olarak öne çıkıyor. Ayrıca, Basın Evi’nde gerçekleştirilen 300’den fazla toplantı ve söyleşi, gazetecilerin hem mesleki hem de kişisel gelişimlerine katkı sağladı.

Basın Evi bünyesinde faaliyet gösteren GC Stüdyo, gazetecilere profesyonel video ve podcast hazırlama, canlı yayın yapma imkanı sunarak medyada yer almalarını kolaylaştırdı. Rapor, GC Stüdyo’nun özellikle dijital içerik üretimine yönelik katkılarını da ele alıyor. Raporda ayrıca şimdiye kadar Gazeteciler Cemiyeti’nin sağladığı fonların desteğiyle Kayseri, Ordu, Mardin, Batman şehirlerinde basın evleri açılmasına katkı ile depremden etkilenen Malatya ve Adıyaman’da ise cemiyetlere gazetecilere basın evi desteği verebilmeleri için ekipman ve lojistik destek sağladığı kaydedildi.

Genç gazetecilere destek 

Raporda, BEDA’nın önemli bileşenlerinden biri olan Genç Gazeteciler Destek Programı’na da yer verildi. Bu program sayesinde genç gazetecilere web sitesi kurulumu ve teknik altyapı desteği sağlanarak, mesleki gelişimlerine katkı verildi. 51 adet web sitesi kurulumu gerçekleştirilirken, genç gazetecilerin bağımsız platformlarını oluşturabilmeleri için destek sunuldu.

Basın özgürlüğüne katkı ve geniş kapsamlı gelecek hedefleri

Raporun devamında, BEDA’nın medya özgürlüğü mücadelesinde üstlendiği kritik role dikkat çekildi. BEDA aracılığıyla sağlanan desteklerle birlikte, gazetecilerin baskılara karşı dayanıklılığı artırılarak ifade özgürlüğünün korunmasına önemli bir katkı sağlandığı vurgulandı. Raporda, Gazeteciler Cemiyeti’nin BEDA’nın gelecekte de daha geniş kapsamlı desteklerle gazetecilere ulaşmayı ve dijital medyadaki varlığı güçlendirmeyi hedeflediği belirtildi.

Ortak mücadeleye çağrı

 “Durum” raporunda, Türkiye’de bağımsız medya ve basın özgürlüğü için verilen mücadelenin önemine dikkat çekilerek, gazeteciler ve medya kuruluşları bu mücadeleye katılmaya çağrıldı. M4D projesinin Türkiye’de basın özgürlüğü yolunda atılmış önemli bir adım olduğu ifade edildi.

Bu kapsamda, Gazeteciler Cemiyeti, medya özgürlüğü mücadelesini sürdüreceğini ve gazetecilere sağlanan desteklerin artarak devam edeceğini vurguladı.

Duayen gazeteci Bekir Coşkun’un mirası “9. Köy” Projesi

Gazeteciler Cemiyeti’nin faaliyet raporunda, 9. Köy Projesi önemli bir yer tuttu. Raporda, duayen gazeteci Bekir Coşkun’un mirası olan “9. Köy” Projesi’nin genç gazetecilerin mesleki gelişimine katkı sağladığı ve tarafsız, bağımsız gazeteciliği desteklediği belirtildi.

Faaliyet raporuna göre, 9. Köy Projesi kapsamında 34 genç gazetecinin kaleme aldığı 350 haberin yayınlandığı ve bu sayede gazeteciliğe yeni adım atan isimlerin sektöre kazandırıldığı ifade ediliyor. Projenin, genç gazetecilere sunduğu eğitimlerle medya etiği, dezenformasyonla mücadele, hak odaklı habercilik gibi konularda bilgi birikimlerini artırdığı vurgulanıyor.

Deprem bölgesindeki meslektaşlarla dayanışma ve verilen destekler

Raporda, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında, proje kapsamında deprem bölgesindeki gazetecilere verilen ekipman ve telif desteğinin altı çiziliyor. Bu kapsamda 45 gazetecinin hazırladığı 164 haberin kamuoyuyla buluştuğu ve gazetecilerin görevlerini sürdürebilmeleri için mesleki ekipman yardımı yapıldığı belirtiliyor.

2023-2026 dönemi hedefleri

Genel kurul raporunda, 9. Köy Projesi’nin 2023-2026 dönemine yönelik hedeflerine de yer veriliyor. Bu dönemde toplam 1950 habere telif desteği verilmesi, 18 söyleşi ve üç medya konferansının düzenlenmesi planlanıyor. Projenin uzun vadeli amacının, Türkiye’de bağımsız ve tarafsız medya ortamının güçlenmesine katkı sağlamak olduğu ifade ediliyor.

Bekir Coşkun’un mirası yaşatılıyor

Raporda ayrıca, Gazeteciler Cemiyeti bünyesinde yayın hayatına devam eden 9. Köy e-Dergisi’nin, ünlü gazeteci Bekir Coşkun’un mirasını yaşattığına dikkat çekiliyor. Yıllarca yazılarını “Dokuzuncu Köy” isimli köşesinde okurla buluşturan ve bu ismi kullanma iznini Gazeteciler Cemiyeti’ne veren merhum Gazeteci-Yazar Bekir Coşkun’un gazetecilik kariyerindeki hak temelli habercilik anlayışını sürdüren derginin, bağımsız ve tarafsız haberciliğin savunucusu olmaya devam ettiği belirtiliyor.

Faaliyet raporunda, 9. Köy Projesi’nin genç gazetecilerin mesleki gelişimine katkı sağlayarak, Türkiye’de tarafsız ve bağımsız medya ortamının güçlenmesine yönelik çalışmalarına dikkat çekiliyor. Durum raporunda, projenin önümüzdeki yıllarda da gazetecilik dünyasında etkisini artırarak sürdüreceği belirtiliyor.

Gazeteciler Cemiyeti 2021-2024 dönemi faaliyet raporunu içeren Durum dergisini incelemek için tıklayın.