Cemre Polat

Gazeteciler Cemiyeti Film Geceleri'nde bu hafta, “Mahallede Güzel Bir Gün” izlendi. Gazeteciliğe dair filmlerin gösterildiği etkinlik dizisinde film gösterimi öncesinde yine gazetecilik mesleğine ilişkin bir söyleşi yapıldı. Basın Evi’nde gerçekleşen etkinliğe çok sayıda Cemiyet üyesi ve genç gazeteci katıldı.

Televizyon programcısı Figen Balcı, tanınmış isimlerle söyleşi yapmanın püf noktalarını ve dikkat edilmesi gereken noktaları meslek pratiği üzerinden paylaştı. Söyleşinin moderatörlüğünü ise Yıldız Yazıcıoğlu üstlendi.

Whatsapp Görsel 2024 08 06 Saat 18.17.15 Ba67Ac2B

Balcı: Gazeteci, dersine çok çalışandır

Genç gazetecilere ve gazeteci adaylarına mesleğe dair önerilerde bulunan Balcı, “Gazeteci ders çalışandır, ben dersime çok çalıştım. Çok güzel isimlerle çok güzel röportajlar yaptım. Röportaj öncesinde kişinin özgeçmiş bilgisini edinmek ve onun hakkında araştırma yapmak çok önemli” dedi.

Röportaj sırasında nelere dikkat ettiğini aktaran Balcı, “Her röportajda muhakkak önemli, flaş bir cümle çıkıyor, onu yakalayabilmek çok önemli. İzleyicinin ve okurun dikkatini çekecek sorular sormaya çalışmalısınız. İyi bir gazeteci bütün egosunu bir kenara bırakarak karşısındaki kişinin ona nasıl muamele ettiğinden ziyade almak istediği cevaplara odaklanmalı. Ben de her zaman tevazuyu muhafaza ederek çalışmaya gayret ettim” sözlerini aktardı.

Ayrıca çalışma hayatında zorlandığı noktalara örnekler veren Balcı,”Röportajda konuyu açabilmek önemli. Meslek içinde tekamül ederken bunu yapabilme kabiliyetini öğreniyoruz. Olumlu ya da olumsuz tecrübeleri çevremizden öğreniriz. Her zaman meslek büyüklerimi çok izlemişimdir ve onları örnek almışımdır” diye konuştu.

Tuzla'da "Gaziler Günü" kutlandı Tuzla'da "Gaziler Günü" kutlandı

“Gazeteci, konuğuyla arasındaki mesafeyi korumalıdır”

Yazıcıoğlu’nun “Röportaj yaptığımız kişilere önyargımızı veya hayranlığımızı nasıl aşabiliriz?” sorusunu yanıtlayan Balcı, şunları söyledi: “Konuğumuzla çok yakın olabiliriz ama arada incecik bir cam olmalı. Tam bir teması etik bulmuyorum, o mesafeyi her zaman korumalıyız. Aksi halde işin dengesi bozulabilir. Ölçülü olmakta fayda var.”

Gazetecinin habere yorumunu ekleyip ekleyemeyeceğine dair fikirlerini paylaşan Balcı, “İyi bir gazeteciyseniz bu topluma her alanda hizmet verebilirsiniz. Bizim işimiz, gazeteci olarak konuktan geleni yoğurarak okuyucuya sunmak. Fakat o hamurun içine başka bir şey katmamalıyız. Formatı daha şık hale getirebiliriz ama kendi yorumlarımızı katmamalıyız” dedi.

Whatsapp Görsel 2024 08 06 Saat 19.09.14 Afb3225C

Mahallede Güzel Bir Gün filmi hakkında

Tom Hanks, Matthew Rhys gibi isimlerin başrollerini paylaştığı 2019 yapımı film, Amerika’nın sevilen TV yüzü Fred Rogers ve ödüllü gazeteci Tom Junod arasındaki arkadaşlığa, bir gazetecinin hayata olan bakışı ve şüpheci tavrındaki değişimlere odaklanıyor.

Gerçek olaylara dayanan filmde alaycı gazeteci Junod, gönülsüzce Bay Rogers hakkında bir yazı yazmayı kabul eder ve ikili birbirini tanıdıkça gazetecinin hayata olan bakış açısı değişir.

Whatsapp Görsel 2024 08 06 Saat 18.17.16 80987F13

Figen Balcı kimdir?

Gazeteci, muhabir, programcı, yapımcı ve sunucu olarak birçok görevde yer alan Balcı, Türkiye’nin ilk ve en uzun süreli sağlık programını hazırlayıp sunmuş günümüze kadar çok sayıda ödüle layık görülmüştür.

TRT HABER kanalında yeni projelerin hayata geçirilmesi kapsamında, kendi çalışma alanı olan sağlık haberciliği sonrası, kendi projesi olan "Sağlık Olsun" adlı Türkiye'nin televizyonlardaki ilk müstakil sağlık programının yapımcısı ve sunucusu olarak çalışmaya başlamıştır.

Figen Balcı, 2001 yılında Türkiye'nin prime-time'daki ilk sağlık programı olan "Reçete" adlı sağlık programını yine yapımcı ve sunucu olarak ekranlara taşımıştır. 2000-2013 yıllarında, hafta içi her gün "Sağlık Olsun" ve "Reçete" adlı sağlık programlarında binlerce konu ve konukla ekranlara taşıdığı programlarıyla önemli reyting oranlarını yakalamıştır.

Figen Balcı'nın hazırlayıp sunduğu sağlık programları; TRT HABER, TRT GAP, TRT AVAZ'da yayınlanmış, yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda ödüle layık görülmüştür.

Çok sayıda sosyal sorumluluk projesinde koordinatör ve danışman olarak da görev alan Figen Balcı, memleketi olan Elazığ'ın tarihçesini içeren "Dile Gel Harput'um Duyulsun Sesin" adlı belgeselin yönetmenliğini de üstlenmiştir.

Figen Balcı, TRT'deki görevinden 2019 yılında ayrılarak Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü'nde göreve başlamıştır. Balcı, halen bu görevini sürdürmektedir.

Muhabir: Cemre Polat