Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, yaptığı yazılı açıklamada, son bir buçuk aylık dönemde bazı kuruluşların el değiştirdiğini, sektöre yeni medya kuruluşlarının katıldığını anımsattı.
Türkiye’de medya sermayesinin gri alanlarda ve şeffaflıktan uzak yapısının sürdüğüne dikkat çeken Bilgin, bunun hem gazeteciliğe hem demokrasiye zarar verdiğini vurgulayarak, tam şeffaflık talebini dile getirdi.
Öte yandan, bazı sermaye hareketlerinin kamuoyunda tartışmalara neden olduğunu da hatırlatan Bilgin, basın kuruluşlarını sırtlanan mali güce sahip yapıların şeffaf ve denetlenebilir olması gerektiğinin altını çizdi.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin’in açıklamasında şunlar kaydedildi:
“Son günlerde bazı medya gruplarının kamuoyunda tartışılır bicimde el değiştirmelerini kaygıyla izliyoruz. Medya organları, üzerinde hiçbir soru işareti ve şaibe bulunmayan sermaye kaynağı ile yönetilmelidir.
Basın yayın kuruluşları sıradan ticari işletmeler değildir. Demokrasinin gelişmesi, kamuoyunun ve seçmenin kendi hür kanaatini geliştirerek sağlıklı kararlar alabilmesi için medyanın ekonomik ve politik etkilerden olabildiğince uzak kalması gerekir. Mesleğimiz doğası gereği, bağımsız ve ilkeli habercilik faaliyeti için, kamu yararı üzerinde hiçbir çıkar ve fayda aramaksızın iş yürütecek sermaye sahiplerine ihtiyaç duyar. Ancak maalesef zayıf demokrasilerde medya sermayesi hep gri alanda kalır, perde arkasında siyasetle gizli kapaklı işler yapar, çeşitli güç sahiplerinin etki alanında faaliyet yürütür. Demokratik ülkelerde ise medya sermayesi şeffaf, hesap verebilir, kamuoyunun denetiminde kuruluşlardır. Bu, medyanın kamusal önemi nedeniyle böyledir ve demokrasi için de zorunludur.
Bugün ülkemiz medyasındaki sermaye değişimleri ve yeni sermaye gruplarının sektöre girmesi istihdam olanakları nedeniyle kısa vadede olumlu görülse de sermaye yapılarının şeffaf ve denetime açık olmaması ülkemiz gazeteciliği için son derece olumsuz bir tablo oluşturmaktadır. Sektördeki yeni hamle ve gelişmelerin seçim süreçleriyle bağlantılı olduğunu biliyor ve bu nedenle de endişeler taşıyoruz.
Medyada tam mali şeffaflık sağlanması demokrasinin gereğidir. Bizler, mesleğimize ve onun demokratik kamusal önemine inanan gazeteciler olarak, medya sektöründeki sermaye hareketlerinde tam şeffaflık talep ediyoruz. Açıklanamayan tek bir kuruşun, ilişkileri üzerinde en ufak bir şaibe taşıyan herhangi bir mal varlığının mesleğimize bulaşmasına izin verilmemesini istiyoruz.
Yeni kurulan ya da el değiştiren televizyon, gazete, internet sitesi ve diğer medya organlarının sermaye yapılarının denetlenebilmesini talep ediyoruz. Basın sektöründeki mali hareketlerin şeffaf olmasını, kamu kaynaklarının bazı medya gruplarına haksız ve hukuksuz şekilde transferinin incelenebilmesini talep ediyoruz.”