Güncel

Gazeteci Rezzak Oral'ın katılımıyla “Tanıklık Mesleği: Gazetecilik” söyleşisi gerçekleşti

Gazeteci Rezzak Oral'ın "Cinayeti Gördünüz mü?" isimli yeni kitabı çerçevesinde, gazeteci olarak Türkiye tanıklıklarını anlattığı “Tanıklık Mesleği: Gazetecilik” söyleşisi Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde gerçekleşti.

Abone Ol

Haber: Erva Gün

Gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu’nun moderatörlüğünde Gazeteci Rezzak Oral’ın katılımıyla “Tanıklık Mesleği: Gazetecilik” söyleşisi Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde gerçekleşti. Söyleşide Oral’ın yeni çıkan “Cinayeti Gördünüz mü?” isimli kitabında yer alan gazetecilik deneyimlerine atıfta bulunarak Türkiye’nin 30 yılına odaklanıldı.

Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, “Bir yazarın sancılarını, ağrılarını, hangi yolculuklardan geçtiğini dinleyeceğiz” diyerek açılış konuşmasını yaptı.

Moderatör Yıldız Yazıcıoğlu, “Cinayeti Gördünüz mü?” kitabı hakkında yaptığı değerlendirmede, “Otobiyografi, biyografi veya anı kitabı yazmak hatıraları canlandırmak ve tarihe tanıklık etmek açısından Türkiye’de gazeteciler arasında çok yaygın bir tür değil ne yazık ki. Kitabı okurken son 5 yılda o kadar çok şey yaşadık ki… Zaman çok hızlı akıyor ve bunları şu an hatırlamıyoruz bile. Bu kitapta Kardak Krizi var, CHP’deki yönetim değişikliği, DSP dönemi derken Türkiye tarihinden küçük küçük çok fazla noktalar var. Ben de kendi adımla Rezzak abiye çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

                                                                                                 Yıldız Yazıcıoğlu

“Taşıyıcı kolonlar yıkıldı”

Yazıcıoğlu, kitapta ‘taşıyıcı kolonlar’ isimli bir bölüm olduğunu aktararak şu soruyu yöneltti:

Ahlak, adalet, haklar ve özgürlükler kavramlarına yapılan bir vurgu var. Baştan taşıyıcı kolonlar yanlış mı yapıldı acaba?

Oral, kitabı yazdığı dönemin depremin gerçekleştiği zamana denk geldiğini aktararak ‘taşıyıcı kolon’ ismini bu yüzden koyduğunu belirtti. “Toplumların da bina mantığıyla gidersek temel direkleri vardır” diyen Oral, dört temel direğin çökünce toplumun temel yapısının da zedeleneceğini dile getirdi.  

Oral, “Ahlak, adalet, haklar ve özgürlükler. Bunlar ölçülebilir yani ampiriktir. Sana bana veya bir başkasına göre değişiklik göstermez” dedi.

                                                                                                                   Rezzak Oral

“Siyaset, hizmet etme amacından çıktı”

Kitabın bir bölümünde “kolonlar çöktü” şeklinde bir tanım yaptığını belirten Oral, “Bu kolonların tahrip olması demek siyasetin çökmesi anlamına geliyor ve Türkiye’de şu anda siyaset yıkılmış durumda. Siyaset, hizmet etme amacından çıktı. Niçin hırsızlık var, niçin soyuluyoruz? Neden yoksullaşıyoruz? Kurucu iradede bir sıkıntı yok, çıkılan yolda adım adım ilerleniyor ancak taşıyıcı kolonlar sonradan yıpranmaya başlıyor” ifadelerini kullandı.

“Siyasi maya kötü bir halde”

Yıldız Yazıcıoğlu, Oral’ın gazetecilik mesleğindeki deneyimlerine atıfta bulanarak Türkiye’deki siyasetin işleyişi ile ilgili şu soruyu yöneltti:

Bizde siyaset çok profesyonel yapılıyor. Mesela Angela Merkel istifa ediyor ertesi gününde kendi hayatına devam ediyor. Yani planları, meslekleri neyse ona eskisi gibi devam edebiliyorlar. Siyasetin profesyonelleşmesi gibi bir durum var. Bu 30 yıl içerisinde hep aynı mıydı yoksa kendi içerisinde şekil veya söylem mi değiştirdi?

Oral, gelen soru hakkında “Mesleğinize evrensel ölçülerde hakimseniz hiçbir yerde zorluk çekemezsiniz” eklemesi yaparak şu şekilde konuştu:

Türkiye’de insanlara mesleğinin hakları ancak koltuğun ona devredilmesiyle veriliyor. Bu da koltuk sevdasını beraberinde getiriyor. Siyasi maya kendinden kötü bir halde. Bunu biz depremde de gördük. İnşaat Mühendisleri Odası ayakta, dik dururken çevresindeki her şey tuzla buz olmuştu. Şimdi bu binanın yıkılmamasının nedeni sadece dini anlayış mı? Bilimsel değerler ve eğitim olmadığı sürece siyasetin mayası düzeltilemez. Hayatı biraz bilimsel ölçütlere indirgememiz gerekiyor. Sosyal hayatın, reel hayatın içerisinden dini çıkarmamız gerekiyor.