Duayen gazeteci Özgen Acar için Karşıyaka Camii’nde düzenlenen cenaze törenine ailesi, yakınları, sevenleri yanı sıra Gazeteciler Cemiyeti Üyesi Süreyya Oral katıldı. Merhumun naaşı, öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedildi.

Ekran Resmi 2024 10 25 15.33.27

Özgen Acar kimdir?

1938 yılında Niğde'nin Bor ilçesinde doğdu. Babası emekli PTT müdürüydü.

Erdoğan: Türkiye’nin birlik ve gücü terörün üzerinde Erdoğan: Türkiye’nin birlik ve gücü terörün üzerinde

İlkokulu ve ortaokulu İzmir'de okudu. İzmir Atatürk Lisesi'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve Ekonomi Bölümü'nde yaptığı üniversite eğitimini 1962'de tamamladı.

Gazeteciliğe üniversite öğrenciliği sırasında 1960'ta Cumhuriyet gazetesinde başladı. 27 Mayıs 1960 döneminde Kurucu Mecliste parlamento muhabirliği yaptıktan sonra ekonomi, maliye ve dış siyaset konularında çalıştı.

1972 yılında Reuters Ajans Türkiye Bürosunu Ankara'da açtı. Dört yıl Milliyet gazetesi Atina Temsilciliği yaptıktan sonra Ankara'ya dönerek iki yıl aynı gazetenin Ankara Bürosu Haber Müdürlüğü görevinde bulundu ve bir yıl da New York Temsilciliği yaptı.

TRT'nin Atina ve New York muhabirliği görevinin ardından üç yıl New York’ta serbest gazeteci olarak çalıştı. Bu dönemde araştırmaları bazı Amerikan dergilerinde kapak konusu oldu.

1990 yılında Cumhuriyet gazetesine döndü. 1992-1994 yılları arasında gazetenin genel yayın yönetmenliği görevini üstlendi. 1991 yılında kurulan Cumhuriyet Vakfı kurucuları arasında yer aldı.

Gazetecilik yaşamı boyunca arkeolojik eser kaçakçılığına ilişkin çok sayıda haber yazdı. Yurtdışına kaçırılmış eserlerin fark edilmesini sağladığı gibi bu eserlerin geri getirilmesinde büyük katkıları oldu.

Cumhuriyet gazetesinde Kavşak köşesinde yazmayı sürdüren Özgen Acar, 23 Ekim 2024 tarihinde Ankara'da yaşamını yitirdi.

Editör: Cemre Polat