Politika

Gazeteci Barış Terkoğlu 'Sinan Ateş' davasını değerlendirdi: MHP'nin hedefinde 154 kişi var

Gazeteci Barış Terkoğlu, Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşe yazısında, Sinan Ateş davasını değerlendirerek, "MHP’nin cinayete adlarını karıştıran bu isimlerden değil de cinayeti sorgulayan kişilerden şikayetçi olması dikkat çekiyor. MHP yönetimi, belli ki cinayetin konuşulmasını engellemeye çalışıyor. Öte yandan mahkeme bu talebi kabul etseydi ve 154 kişi çağrılsaydı sadece ifade süreci yıllar alacaktı" ifadelerini kullandı.

Abone Ol

Gazeteci Barış Terkoğlu, Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşe yazısında, Sinan Ateş davasını değerlendirerek, Sinan Ateş cinayeti duruşmalarının başlamasıyla, tetikçilerin ağız birliğiyle, “Arkadaşları vurdu” savunması yaptığını; MHP’ye yakın medyanın ise tetikçileri savunarak, “Asıl hedef MHP” tezini işlediğini yazdı. Terkoğlu, "Aynı gün, MHP avukatları da mahkemeye bir dilekçe sundu. MHP’nin “suçtan zarar gören” olduğunu ifade ettiler. Davaya “mağdur” olarak katılma talebinde bulundular. Mahkeme talebi reddetti. Kuşkusuz, tetikçilerin savunmalarından servis edilen haberlere hatta dilekçeye kadar ortada bir organizasyon görüntüsü var" ifadelerini kullandı.

Terkoğlu, Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşe yazısında,  MHP’nin dilekçesini eleştirerek, şunları kaydetti;

"Bahçeli’nin milliyetçiliği çağa uyarladığı söylendikten sonra şu ifadeler kullanılmış: “MHP’nin durduğu yer Türkiye üzerinde hesapları olan pek çok farklı kesimi rahatsız etmektedir.” Dilekçede MHP ise şöyle tanımlanıyor: “MHP, Türk milletinin kadim hikâyesini temsil eden ve tarihsel tecrübenin bugünkü adresi ve kurumsal merkezidir.” Bu tanıma göre, “MHP’nin eleştirisi” “Türk milletinin eleştirisi” sayılıyor! MHP’nin dilekçesinde, Sinan Ateş cinayeti üzerinden MHP’yi eleştirenler şöyle anlatılıyor: “Bölücü, liberal, marksist, FETÖ’cü yapıların elemanları, sistematik ve istikrarlı bir şekilde, küresel çeşitli güçlerle ittifak içinde ve siyasi meşreplerine de uygun paylaşım, haber ve yazılarla MHP’ye iftira etmektedir.

MHP avukatları İbrahim Ethem Yiğit ve Çağrı Can Pak, mahkemeye, çoğunluğu televizyon programlarından oluşan bir hard disk de sunmuş. Buna dayanarak da “MHP’ye saldırı” yaptığını söylediği 154 kişinin listesini vermiş. Bu 154 kişinin mahkemeye çağrılmasını, ifadelerinin alınmasını, tabiri caizse “MHP ile derdiniz nedir” diye sorulmasını istemiş. İşin ilginci, MHP’nin “bölücü, liberal, Marksist, Fetöcü yapıların elemanları” diye andığı 154 kişinin çoğunluğu Marksist ya da liberal olmadığı gibi, FETÖ ve bölücü ideolojilerle de mücadelesiyle tanınan kişiler. FETÖ’cülük ile nam salmış bazı kişiler ise listede yok."

İşte MHP'nin hedefindeki 154 isim!

Terkoğlu, yazısında dilekçedeki isimleri listeledi. Buna göre dilekçenin ekinde şu 154 kişinin ismi var:

Siyasetçiler: Özgür Özel, Deniz Yavuzyılmaz, Gökhan Günaydın, Ali Mahir Başarır, Sezgin Tanrıkulu, Murat Bakan, Yunus Emre, Özgür Karabat, Cumhur Uzun, Ali Öztunç, Mustafa Adıgüzel, Mahir Polat, Ümit Özdağ, Müsavat Dervişoğlu, Uğur Poyraz, Turhan Çömez, Buğra Kavuncu, Ahmet Davutoğlu, Selçuk Özdağ, Ali Babacan, Erkan Baş, Levent Tüzel, Sevda Karaca, Alper Taş, Remzi Çayır, Hüseyin Baş, Salih Uzun, Cem Toker, Doğan Aydal, Ahat Andican, Aytun Çıray, Bahattin Yücel, Ali Haydar Fırat, Emin Şirin, Fikri Sağlar, Gülay Yedekçi, Mustafa Böğürcü, Nazif Okumuş, Önay Alpago, Bahadır Erdem, Turan Aydoğan, Yavuz Ağıralioğlu, Yavuz Değirmenci, Gaye Usluer, Nesrin Nas, Ufuk Söylemez, Gülistan Kılıç Koçyiğit.

Gazeteciler: Murat Muratoğlu, Akif Beki, Ali Kemal Erdem, Altan Sancar, Asuman Aranca, Atakan Sönmez, Ayşen Şahin, Bahadır Özgür, Barış Pehlivan, Caner Taşpınar, Çiğdem Toker, Deniz Zeyrek, Dinçer Gökçe, Nedim Türkmen, Elfin Tataroğlu, Elif Doğan Şentürk, Doğan Şentürk, Ersin Eroğlu, Fatih Ergin, Fatih Polat, Fırat Fıstık, Fikret Bila, Hakan Çelenk, Hilmi Hacaloğlu, Hüsnü Mahalli, İbrahim Kahveci, İnanç Uysal, İslam Özkan, İsmail Saymaz, Kemal Göktaş, Masum Gök, Mehmet Bal, Mehmet Tezkan, Merdan Yanardağ, Miyase İlknur, Murat Ağırel, Murat Karan, Murat Yetkin, Nevşin Mengü, Nevzat Çiçek, Nurcan Gökdemir, Orhan Uğurluoğlu, Özlem Akarsu Çelik, Emre Kongar, Sertaç Eş, Seyhan Avşar, Taha Akyol, Timur Soykan, Uğur Dündar, Yaşar Aydın, Yavuz Oğhan, Yavuz Selim Demirağ, Yıldız Yazıcıoğlu, Zübeyde Sarı, Mustafa Balbay, Mustafa Kurdaş, Hilal Köylü, Orhan Bursalı, Umut Taştan, Alican Uludağ, Namık Koçak, Özlem Gürses, Yalçın Doğan.

Hukukçular: Celal Ülgen, Afşin Hatipoğlu, Bülent Yücetürk, Ruşen Gültekin, Figen Çalıkuşu, Gürkan Çakıroğlu, İlhan Cihaner, Mehmet Saral, Muzaffer Nerse, Hasan Sınar, Salim Şen, Gamze Pamuk Ateşli.

Araştırmacı/Akademisyen: Can Selçuki, Ceren Kumbasar Mumay, Güven Gürkan Öztan, Berk Esen, Can Kakışım, Haldun Solmaztürk, İbrahim Uslu, Eren Aksoyoğlu, Erol Mütercimler, Mehmet Ali Kulat, Mehmet Yaşar Altındağ, Oğul Aktuna, Mithat Baydur, Öner Günçavdı, Sait Yılmaz, Ersin Kalaycıoğlu, İpek Özkal Sayan, Semih Turhan, Sezin Öney, Suat Özçelebi, Seda Demiralp, Osman Sert, Burak Cop, Barış Övgün, Necati Özkan, Tacire Bektaş, Tayfun Atay, Onur Alp Yılmaz, Gülgün Erdoğan Tosun.

Diğer: Türker Ertürk (emekli amiral), Hanefi Avcı (emekli polis), Ömer Zengin (Sinan Ateş’in arkadaşı).

***

"Dilekçe cinayetle hesaplaşmaya değil, hesaplaşanlarla hesaplaşmaya çalışıyor"

Sanık ve şüphelilerin önemli bir kısmının MHP ve Ülkü Ocakları yönetiminden olduğuna değinen Terkoğlu şu ifadeleri kullandı;

"MHP’nin cinayete adlarını karıştıran bu isimlerden değil de cinayeti sorgulayan kişilerden şikayetçi olması dikkat çekiyor. MHP yönetimi, belli ki cinayetin konuşulmasını engellemeye çalışıyor. Öte yandan mahkeme bu talebi kabul etseydi ve 154 kişi çağrılsaydı sadece ifade süreci yıllar alacaktı. Böylece Sinan Ateş cinayeti davasının sonucu iyice belirsizleşecekti. Nihayetinde dilekçe cinayetle hesaplaşmaya değil, hesaplaşanlarla hesaplaşmaya çalışıyor."

Gazeteci Terkoğlu'nın Cumhuriyet'teki yazısını okumak için tıklayınız