Naz Akman
Kadın futboluna dair haberler, gündemden kesitleri, yerli ve yabancı sporcu röportajları, başarı hikayeleri, maçlar ve ligler özelinde değerlendirmelerle kadın futbolcuların başarısına mercek tutmak için yola çıkan Women Gool dijital dergisi ve Tivi 6’da yayınlanan Women Gool televizyon programı, geçtiğimiz yıl kadın futbolcuların farklı alanlarda da savunuculuğunu yapabilmek için Kadın Futbolcular Derneği yapılanmasına girdi. Kadın futbolunda cinsiyet eşitliği ve adaletin sağlanması için kolları sıvayan dernek, kadın futbolunun daha geniş kitlelere tanıtılması ve bu alanda farkındalığın artması için bu yıl Türkiye’de bir ilki de gerçekleştiriyor. Dernek, Kristal Ayaklar Ödül Töreni ile kadın futbolcuların başarısını ödüllendirerek gerek sahadaki başarılarını gerekse yaşamlarında verdiği mücadeleyi sahneye taşıyor.
Futbolu cinsiyet kalıplarından arındırma ideali doğrultusunda; kadın sporcuların içinde taşıdığı güç, tutku, azim ve yetenekten ilham alarak hayallerinin peşinden gitmesini destekleyen Women Gool markasından doğan dernek, yaygın toplumsal görüşlerin, önyargılı yaklaşım ve fikirlerin ötesinde, daima spora duyduğu heyecan ile sahaya adım atan kadın sporcuların yanındaki en büyük destekçilerden biri olmayı amaçlıyor. Ülkemizde yarım asrı geçkin süredir oynanan kadın futbolundaki gelişmeleri ekranlara taşıyarak kadın futbolunun medyadaki temsilini güçlendiren dernek, ilerleyen dönemlerde kadın futbolcuların hakları için hukuki, sağlık sorunları içinde tıbbi destekler sunmak için de atılımlarda bulunmayı hedefliyor.
“Medyada sadece erkek futbolu konuşuluyor”
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda gelişim gösteren kadın futbolunun sivil destekçisi olan Kadın Futbolcular Derneği’nin Başkan Yardımcısı görevinde bulunan Ömer Bedri Akkerman ile kadın futbolunun toplumdaki yeri, medyadaki temsili, bilinirliği ve derneğin farkındalık çalışmaları üzerine konuştuk.
“Kadın futbolunun toplumda kabul görüp daha fazla tanınması için çalışmalar yürütüyoruz. Uzun zamandır Women Gool aracılığıyla kadın futboluna dair tüm gelişmeleri ekranlara taşıyıp dijital dergi yoluyla da okuyucuya ulaştırıyoruz, çünkü medyada bu anlamda önemli bir eksiklik var. Her kanalda veya yayında futbola geniş bir şekilde yer veriliyor ancak medyada sadece erkek futbolu konuşuluyor. Kadın futbolunun tanınması, sahalarda eşitlik ve adaletin sağlanması için daha fazla farkındalık çalışması yapmak gerekiyor. Biz de bu hedef doğrultusunda dernekleşme yoluna gittik” diyen Akkerman, kadın futbolunun özellikle ekonomik olarak desteklenmesi ve altyapı yatırımlarının artması için medyada daha fazla yer alması gerektiğini bu şekilde toplumda bilinirliğinin de artacağını ekledi.
Women Gool’da yalnızca kadın futbolu var
Akkerman devamla, “Türkiye’de henüz benzeri olmayan bir ilki gerçekleştirip sadece kadın futbolunun ve futbolcuların yer aldığı bir dergiyle yayın hayatımıza başlamıştık. Ancak artan kağıt maliyetleri nedeniyle dergiyi dijitale taşımak durumunda kaldık. Bununla beraber yine benzeri olmayan Women Gool markamızı Tivi 6 televizyonuyla anlaşarak ekranlara taşındık. 2 sezondur 70 küsür canlı yayın programlarıyla kadın futbolunu konuşuyoruz. Öte yandan web sitemizde de kadın futbolcularımızın başarıyla dolu yaşam hikayelerinin yer aldığı içerikleri yazılı ve işitsel bir şekilde meraklılarıyla buluşturuyoruz. Alanda varlık göstermeye devam ettikçe kadın futbolcuların haklarını savunan bir sivil toplum örgütünün olmadığını tespit ettik. Bunun üzerine bir yıl önce dernekleştik ve bu anlamda barolarla, fizyoterapist dernekleriyle protokol yapabilmek için girişimlerde bulunmaya başladık. Henüz resmi olmasa da ilerleyen dönemlerde bu protokollere kesinlik kazandırıp buna ilişkin çalışmalar yapacağız” sözlerine yer verdi.
“Kadın futbol yapısı profesyonelleşemiyor”
Kadın futbol takımlarının dünya rakipleriyle baş edebilmesi için daha fazla profesyonelleşmeye ihtiyaç duyduğunu ifade eden Akkerman ayrıca “Süper lig, birinci lig, ikinci lig ve üçüncü lig olmak üzere toplamda 190’a yakın kulübün resmi müsabakalarda var olduğunu biliyoruz, binlerce kadın futbolcumuz var. Birçok ülke kadın futbolunda yarı profesyonel ve profesyonel statüye geçti, bu sayede kadın futbolcuların kazancı arttı, haklarını yasal şekilde arama imkanı buldular. Ancak Türkiye’deki kadın futbol yapısı henüz amatör statüde olduğu için hedeflenen profesyonelliğe erişemedi” diye konuştu.
“Kadın futbolu toplumda kabul görmüyor”
Derneğin Medya ve Kurumsal İlişkiler Başkanı Serdar Demirhan ise kadın futbol tarihi ve gelişimine ilişkin “Cumhuriyet dönemindeki arşivlere baktığımızda kadın futbolcuları görebiliyoruz ancak ortada sürdürülebilir bir sistem yok. Uzun süre bu alanda profesyonel çalışmalar yapılamıyor. Günümüzde her ne kadar spor camiasında kadın varlığı artsa da tüm dünyada ciddiye alındığı kadar ciddiye alınmadığını ve bu işte henüz emekleme aşamasında olduğumuzu görüyoruz. Son dönemlerde federasyonlarda, üst düzey kuruluşlarda kadınlar yer almaya başladı da sponsorlukların önü açıldı. Ama kadın futbolu hala toplumdaki tabulardan biri. Kadın futboluna yönelik olumsuz toplumsal bakış açısı değişemiyor, zihniyet dönüşmüyor. Kadın futbolu hala toplumda kabul görmüyor. Öte yandan dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadın futbolu erkek futboluyla eşit düzeyde destek göremiyor maalesef. Bununla beraber elbette kadın futbolcular erkeklerde olduğu gibi ciddi paralar da kazanamıyor” anekdotlar paylaştı.
“Medyada kadının spordaki yeri üzerine bir şey konuşulmuyor”
Kadınların hem sahada hem de günlük yaşamlarında toplumsal normlara karşı mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Demirhan, “Futbol gerçekten sadece futbol değil, futbolun dokunduğu hayatlar, arkasındaki hikayeler çok daha güçlü. Bunlar daha önce toplumumuzda tartışmaya açılan, konuşulan şeyler değildi. Haftanın her günü spor programları yapılıyor ama medyada kadının spordaki yeri üzerine bir şey konuşulmuyor. Kadınlar hem çok zor bir spor branşında kendini gerçekleştirmek için çabalıyor hem de toplumda kabul görmek, önyargıları yıkmak için mücadele etmek zorunda kalıyor. Aynı zamanda spor kulüplerine karşı da hukuki, teknik açıdan haklarını korumak için mücadele ediyorlar. Biz bu toplumsal bakış açısının değişmesi, farkındalığın oluşması ve kadınlarımıza maddi manevi desteklerin sağlanması için çalışmalar yürütüyoruz. Ödül töreniyle de aslında başarının ödüllendirilmesinden ziyade başarıya giden yolda verilen mücadeleleri gündemi taşımak istiyoruz. Toplumda rol model olmalarına katkı sunmak istiyoruz. Özellikle Doğu’da futbolla hayatını kurtaran kız çocuklarımız var. Kızlarımız aile baskısına, çevre baskısına rağmen direnç gösterip sporla hayatını değiştiriyorlar. Bu ilham verici hayatları kamuoyuna duyurmak için buradayız” dedi.