Micro-Folie (Küçük Çılgınlık) ile Fransa’daki müzeleri gezebilirsiniz
NAZ AKMAN (ANKARA) - Mimar Bernard Tschumi’nin Paris’te bulunan la Viletta’dan (Çılgın fikirler) kültür parkından esinlenilerek Fransa İletişim ve Kültür Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Micro-Folie (Küçük Çılgınlık) projesi Ankara Fransız Kültür Merkezi’nde tanıtıldı. Ankara Fransız Kültür Merkezi 2018-2019 kültür sanat sezonu açılışını da Fransa’dan gelen dev proje Micro-Folie dijital müze ve 3 boyutlu atölyelerle yaptı.
Micro-Folie, izleyicilerine büyük kültürel kurumların hazinelerine dijital ortamda ulaşılabilirlik sağlamak, yeni eserlerin yaratılmasına öncülük etmek ve fikir alışverişinin yapılacağı bir ortam yaratmayı hedefleyen alanında önemli bir kültür projesi. Fransa'daki 8 büyük müze ve kurumdaki eserleri dev ekran ve tabletlerden 3 boyutlu izleme olanağı sağlayan projeye yoğun bir ilgi gösterildi. Dijital müze ile Versailles şatosu, Pompidou, Louvre müzesi, Picasso ulusal müzesi, Quai Branly müzesi, Paris Philharmonie, Universcience ve Ulusal Müzeler Birliği ve Grand Palais gibi Fransa’nın önemli müze ve saraylarında bulunan 250’den fazla başyapıtı içeriyor. Projenin basına tanıtılmasının ardından yapılan açılışa Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries katıldı.
Aralık ayına kadar ziyaret edilebilecek
Micro-Folie dijital müze kapsamında 3D baskı atölyeleri ve sanal gerçeklik gözlükleri ile filmlerin izlenebileceği sanal gerçeklik atölyeleri de düzenleniyor. 8 Aralık Cumartesi gününe kadar Fransız Kültür Merkezi’nde ziyarete açık olacak Micro-Folie dijital müze projesi, her yaştaki izleyicilerine Fransa’nın önemli alanlarındaki çalışmaları dev ekranda görme ve tabletler üzerinde inceleme olanağı sağlayacak. Tüm atölyeler ve rehber eşliğinde dijital müze girişleri ücretsiz olup, haftanın her günü tüm Ankaralılar’ın ve özellikle okulların ziyaretine açık olacak.
Micro-Folie Proje Şefi Rebecca Bouillou proje ile Ankara'daki çocukların büyük bir uluslararası ağa girebileceğini ve Türkiye'deki eserlerin de ileride projede yer alabileceğini söyledi. Çocuklar ve yetişkinler için ayrı uygulamalar olduğunu belirten Bouillou, Fransız Kültür Merkezinde 3D baskı atölyeleri ve sanal gerçeklik gözlükleriyle filmlerin izlendiği sanal gerçeklik atölyelerinin de düzenlendiğini ifade etti.
Fransa Büyükelçiliği Kültür Etkinlikleri ve İşbirliği Müsteşarı Eric Soulier de Türkiye'de Ankara, İstanbul ve İzmir'de Fransız Kültür merkezleri bulunduğunu ve söz konusu projenin Başkentte hayata geçirilmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi.