Fransa’da Michel Barnier hükümetinin muhalefetin sunduğu gensoru önergesiyle düşürülmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 13 Aralık’ta başbakan olarak atadığı François Bayrou, yeni hükümetini kurdu.
Elysee Sarayı Genel Sekreteri Alexis Kohler, Bayrou’nun, merkez sağcı Demokrat Hareket (MoDem) partisinden başbakan olarak atandığını ve 10 günlük yoğun müzakerelerin ardından yeni kabinesini oluşturduğunu duyurdu. Kabinede, farklı siyasi geçmişlerden önemli isimler dikkat çekti.
İşte yeni kabinedeki isimler...
Yeni hükümette eski başbakanlardan Elisabeth Borne Eğitim Bakanı, Manuel Valls ise Denizaşırı Topraklar Bakanı olarak görev aldı. Maliye Bakanlığına Eric Lombard, Adalet Bakanlığına eski İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Sağlık Bakanlığına Catherine Vautrin, Kamu Hizmeti Bakanlığına Laurent Marcangeli, Tarım Bakanlığına Annie Genevard, Spor ve Gençlik Bakanlığına Marie Barsacq, Çevre Bakanlığına François Rebsamen getirildi.
Savunma Bakanı Sebastian Lecornu, Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, İçişleri Bakanı Bruno Retailleau ve Kültür Bakanı Rachida Dati ise görevlerini korudu.
Aşırı sağ tartışmaları
Yeni hükümet, kurulduğu andan itibaren aşırı sağcılarla ilişkilendirilme tartışmalarına sahne oldu. Eski Başbakan Barnier’in hükümeti de benzer şekilde aşırı sağcıların desteğini aldığı gerekçesiyle eleştirilmişti. Şimdi ise François Bayrou’nun kabinesinin, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin dolaylı onayıyla şekillendiği iddiaları gündemde.
Muhafazakar siyasetçi Xavier Bertrand, Bayrou’nun kendisine Adalet Bakanlığı teklif ettiğini ancak RN’nin muhalefeti nedeniyle bu görevden vazgeçildiğini açıkladı. Bertrand, RN’nin etkisine tepki göstererek, "Marine Le Pen’in onayıyla kurulan bu hükümette yer almayı reddediyorum." dedi.
Siyasi kriz ve gensoru tehdidi
Haziran ayındaki erken genel seçimlerde hiçbir parti mecliste çoğunluğu sağlayamamış, tarihsel olarak parçalı bir tablo ortaya çıkmıştı. Macron, seçimde galip gelen solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) yerine Michel Barnier’i başbakan atamıştı. Ancak Barnier hükümeti, hem solcu hem de aşırı sağcı muhalefetin tepkisiyle sadece üç ay dayanabilmişti.
62 yıl sonra bir hükümet ilk kez gensoru önergesiyle düşürülürken, François Bayrou’nun liderliğindeki yeni hükümet de benzer bir tehlikeyle karşı karşıya. Mecliste azınlık konumunda olan Bayrou hükümetinin, selefi Barnier hükümeti gibi kısa ömürlü olabileceği yorumları yapılıyor.