Fransa'da seçmenler, beş yıl boyunca kendilerini Ulusal Meclis'te temsil edecek milletvekillerini seçmek için bir kez daha sandığa gitti. Sandık çıkış anketlerine göre sol ittifak birinci sıraya yerleşirken, Macron ittifakı ikinci oldu. İlk turun birincisi aşırı sağ ise üçüncü sıraya geriledi.

Oy verme işleminin Fransa ana karasında yerel saatle 18.00'de, Paris ve Marsilya gibi büyükşehirlerde saat 20.00'de tamamlandığı seçimlerin ikinci turuna katılım yüksek oldu.

Bununla birlikte, yaklaşık 68 milyon 400 bin nüfusa sahip olan ülkede 49,5 milyon seçmen bulunuyor. Seçmenler, ikinci turda beş yıl boyunca kendilerini Ulusal Meclis'te temsil edecek 501 milletvekiline karar vermek için sandığa gitti. Meclis'te görev alacak 76 milletvekili birinci turda seçilmişti.

İlk turda sandıktan çıkan sonuçlara göre, Marine Le Pen ve Jordan Bardella’nın aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi yüzde 34 oy alarak birinci parti olarak çıkmıştı.

Öte yandan, sol partilerin aşırı sağın yükselişini engellemek için kurdukları Yeni Halk Cephesi (NFP) koalisyonu yaklaşık yüzde 29 oy oranıyla ikinci sırada yer alırken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ensemble İttifakı ise yaklaşık yüzde 20,5 oranında oy aldı.  

Mısır lideri Sisi, Türkiye'den ayrıldı Mısır lideri Sisi, Türkiye'den ayrıldı

Editör: Esin Özdemir