Fransa’da Ulusal Meclis seçimlerinin ilk turu bugün yapılıyor. 

Hindistan'da ayin esnasında izdiham: 116 kişi öldü Hindistan'da ayin esnasında izdiham: 116 kişi öldü

Fransa’da Ulusal Meclis seçimlerinin birinci turu için oy kullanma işlemleri saat 08.00'de başladı. Oy kullanma işlemleri saat 18.00’de tamamlanacak ve sonuçlar saat 20.00’den itibaren açıklanacak.  

Fransız Ulusal Meclis seçimlerinde adaylar, parlamentodaki toplam 577 sandalyeden çoğunluğu alabilmek için yarışacak. Aşırı sağcı Ulusal Birlik’in (RN) parlamentodaki 260 ila 295 arası sandalyeyi kazanması bekleniyor. Fransız İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, tahmini oy kullanma oranları, 2022 seçimlerine göre beş kat fazla.  

Seçimlerde kendi bölgelerinde oyların en az yüzde 12,5’ini alan adaylar 7 Temmuz’da yapılacak  ikinci tur seçimlerinde de yarışmaya hak kazanacak. Ulusal Meclis'teki nihai sandalye dağılımı seçimlerin ikinci turunun tamamlanmasının ardından netleşecek. 

Ne olmuştu?

Fransa'da son 3 seçimdir oylarını artırmaya devam eden aşırı sağcı RN, en son 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 31,4 oy alarak en yakın rakibi olan Macron'un partisi Rönesans'ı ikiye katlamıştı.

Aşırı sağın AP seçimlerindeki galibiyeti üzerine Emmanuel Macron, 9 Haziran gecesi Meclisi feshederek 30 Haziran-7 Temmuz'da erken seçime gitme kararı almıştı.

Macron, bu kararını, "AP seçim sonuçlarına demokratik bir cevap vermeliydik." sözleriyle savunmuş ancak ülkenin 26 Temmuz-11 Ağustos'ta ev sahipliği yapacağı 2024 Paris Olimpiyatlarının hemen öncesinde erken seçime gidecek olması, siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluk yaratabileceği gerekçesiyle kamuoyunda endişeyle karşılanmıştı.

Ülkedeki son genel seçimlerde bir türlü ittifak kuramayan solcu partiler, bu seçimlerde aşırı sağa karşı kısa sürede "Yeni Halk Cephesi" İttifakı altında bir araya gelmiş ve tek aday çıkaracaklarını duyurmuştu. Yeni Halk Cephesi İttifakı'nda ülkenin önde gelen sol partilerinden Sosyalist Parti (PS), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Fransa Komünist Partisi (PCF) ve çevreci parti Yeşiller (EELV) yer alıyor.

Aşırı sağcı RN ise merkez sağdaki Cumhuriyetçiler (LR) Partisinin lideri Eric Ciotti ve bazı LR üyeleriyle ittifak yaparken iktidar partisi Rönesans ile ortakları MoDem ve Ufuklar Partisi de "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" İttifakı'nı kurmuştu.

Editör: Nur Yıldız