Kültür-Sanat

Fotokolektif sezonu "Katmanlar ve Çizgiler" ile açtı

Fotokolektif Galeri, sezon açılışını Alman fotoğraf sanatçıları Michael Kruscha ve Ludwig Rauch’un “Katmanlar ve Çizgiler” anlamına gelen “Layers and Lines’’ sergisi ile yaptı. Türkiye’de ilk defa eserlerini sergileyen sanatçıların fotoğraflarında grafik düzenlemeler, detaylar, estetik, katmanlar ve renklerin beraber harmanlandığı kompozisyonlar ön plana çıkarken Alman sanat eleştirmeni Jörg Sperling sergiyi 24 Saat’e değerlendirdi.

Abone Ol

Nur Yıldız

Fotoğrafı merkeze alan lens tabanlı çalışmalar öncülüğünde farklı disiplinlerden beslenen bir kültür-sanat mekanı olan Fotokolektif, sezon açılışını iki Alman fotoğraf sanatçısı Michael Kruscha ve Ludwig Rauch’un ‘Katmanlar ve Çizgileri’ ile yaptı. Sergide sanatçılardan ressam ve fotoğrafçı Kruscha’nın 25, Rauch’un ise 23 adet eseri sergilenirken serginin yürütücülüğü ve koordinasyonunu İsa Özdemir ve Burcu Aydın üstleniyor.

Michael Kruscha, Bratislava Güzel Sanatlar Akademisi mezunu ressam, fotoğrafçı ve sanat yönetmeni; Ludwig Rauch ise Leipzig Güzel Sanatlar Akademisinden mezun, Ostkreuzschule Fotoğraf Okulunda eğitmenlik yapmakta ve Alman Fotoğrafçılık Derneği üyesi. Almanya’da ve uluslararası kişisel ve karma pek çok sergiye katılmış olan her iki sanatçı da çalışmalarına Berlin’de devam etmekte. Türkiye’de ilk defa eserlerini sergileyen sanatçıların fotoğraflarında grafik düzenlemeler, detaylar, estetik, katmanlar ve renklerin beraber harmanlandığı kompozisyonlar ön plana çıkıyor.

Jörg Sperling: “Bir ressam fotoğraf makinesini eline aldığında işler heyecan verici hale gelebilir”

Alman sanat eleştirmeni Jörg Sperling sergi hakkında şunları kaydetti:

‘’İki sanatçı arkadaş Michael Kruscha ve Ludwig Rauch, sanatsal iş birliklerine ‘Layers and Lines’ adını verdiler. Sergiledikleri eserler, görsel dillerindeki yakınlık ve uzaklığın bariz bir şekilde iç içe geçmesini, yan yana ve birlikte sunulmasının amaçlıyor. Bir ressam fotoğraf makinesini eline aldığında ve bir fotoğraf sanatçısı ressamca araçlar kullandığında, işler heyecan verici hale gelebilir. Çünkü komşu sanat alanlarındaki perspektif değişimini keşfetmek, kişinin kendi sanat pratiğine bakışını keskinleştirir. Bu sergi izleyicide deyim yerindeyse karışık bir ikilik sunuyor. Özellikle de her iki sanatçı da bu alan değişiminde bilinçli olarak indirgeme ve soyutlamayı tercih ettiği için.”

Yeni sezonda sanatseverler sinemaya doyacak!

Yeni sezonu değerlendiren Fotokolektif Galeri’nin kurucusu İsa Özdemir, bu yıl Fotokolektif’te sanatseverleri sinemaya doyuracaklarını dile getirerek şöyle konuştu:

“Galeri için sergi planlarımız bir yıl önceden doluyor, tabii son anda katılan ve değişenler de oluyor. Bu sene de daha önceki seneler gibi hem fotoğraf hem de resim üzerine çalışmalarımız olacak. Yeni sezonda farklı olarak bir heykel sergisi de düşünüyoruz. Her ay bir başka sergiyle toplam 10 ayrı kez izleyicinin karşısında çıkmayı planlıyoruz. Yine yıllardır süregelen, sergi açan sanatçılarla hem sergiler hem de resim ve fotoğrafın felsefesi üzerine yaptığımız De Facto söyleşilerine devam edeceğiz. Geçen senelerden farklı olarak sinema faaliyetlerine ağırlık vermeyi düşünüyoruz. Eda Korçak’ın ‘sekans sinema grubu’ ile eğitim ve atölyeler yapmayı planlıyoruz. Bunun yanı sıra geçen senelerden farklı olarak akademisyen arkadaşlarımız ile atölyelerimiz olacak.”

“Sadık bir kitlemiz var”

Sezon açılışını değerlendiren Özdemir, şu ifadeleri kullandı:

“Kalabalık bir sezon açılışımız oldu, aynı gece birçok açılış olmasına rağmen sadık bir kitlemiz var ve yine Galeri’yi doldurdular. Kendi ülkelerinde oldukça ünlü olan Alman sanatçıları burada ağırlamaktan oldukça memnunuz. Michael Kruscha’nın işlerini kendi işlerime de çok benzettim. Grafik soyutlama ve çalışmalar yapıyor. Afrika ve Meksika’da çekmiş olduğu iki seri ile geldi. Ludwig Rauch’un işlerini de oldukça başarılı buluyorum. Alışılmışın dışında çalışıyor. Fotoğrafa çok ciddi müdahaleleri oluyor. Fotoğrafın üstüne yağ ve boya döküyor; katmanlar oluşturuyor, onun fotoğrafını çekip araya başka fotoğraflar sokuyor… Bu şekilde hem deneysel hem dijital müdahalelerle fotoğraflarını geliştiren bir arkadaş.”

Pek çok yerde aynı gün açılış olması üzerine konuşan Özdemir, durumu şöyle değerlendirdi:

“Biz Kültür Yolu sergimizle çakışmaması adına açılışı cumadan cumartesi gününe çektik. Diğer fotoğraf grupları da bunu görmeyip bu tarihi seçmişler. Buna dikkat ettiğimizi ve etkinlik günlerimizin çakışmaması için fotoğraf grupları olarak etkileşim halinde olduğumuzu söyleyebilirim.”

“Layers and Lines”, 25 Ekim’e dek fotoğrafın alışılmadık yorumlarını görmek isteyen sanatseverler için Fotokolektif Galeri’de ziyarete açık olacak.