CEMRE POLAT

Osmaniye'de üç aracın karıştığı trafik kazasında 3 kişi öldü Osmaniye'de üç aracın karıştığı trafik kazasında 3 kişi öldü

cemre1ANKARA- Film Yapımcıları Meslek Birliği’nin (FİYAB) T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği “Sinema Sektör Günleri” her yıl sinemaseverleri profesyonellerle bir araya getiriyor. Bu yıl 5’incisi Ankara’da Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte sinema profesyonelleri bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini sinemaseverlerle paylaştı. 
2019’dan beri geleneksel olarak düzenlenen Sinema Sektör Günleri, 5’inci yılında odağına dijital dünyayı aldı. İki gün süren programda sanat ve yapay zekâ iş birlikteliği ile gelişen sinema sektöründe yaratıcı güçlerin güncel konumu tartışma konusu olurken sektöre yön verenlerle film yapımcılığına dair dengeler konuşuldu.
Sinema öğrencileri ve yeni mezunlar için yol gösterici olan etkinlikte sinemanın farklı alanlarından, farklı konularda 8 farklı oturum düzenlendi. Yapımcı firmaların ortaya çıkardığı işlerin niteliğinin artmasına katkıda bulunmayı amaçlayan etkinlikte, Netflix, Gain ve BluTV yöneticilerinin katılımıyla prodüksiyon süreçleri, Bilkent Üniversitesi ve Acun Medya Akademi’den eğitmenlerle yapay zekâ konuları, belgesel ve çizgi film yapımcılığı tartışıldı. 
Tunçtürk, “Türk sinemasını uluslararası arenada yüceltmeyi hedefliyoruz”
Programın açılış konuşmasını yapan FİYAB Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tunçtürk, Türk sinemasının gelişimi için çeşitli projeler yürüttüklerini aktardı. Tunçtürk, “Birliğimiz, sadece film yapımcılarının ortak çıkarlarını korumak ve telif haklarına sahip çıkmakla kalmayıp Türkiye'de film yapımcılığının gelişimine katkıda bulunarak Türk sinemasını uluslararası arenada yüceltmeyi hedeflemektedir. Bu misyon doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Profesyonellerle gençleri buluşturarak yapımcılarla doğrudan ilişki kurmalarına olanak sağlıyoruz” diye konuştu.  
“Dijital mecraların yükselişi, sinemayı yeni bir evreye taşıdı”
Sinema sektörünün dijitalleşen dünyaya uyumu ve değişen dinamiklerinden söz eden başkan, “Son yıllarda dijital teknolojinin hızlı ilerleyişi, sinema sektöründe de dönüşüme neden oldu. Geleneksel film yapım ve dağıtım süreçlerinin yanı sıra dijital mecraların yükselişi, sinemayı yeni bir evreye taşıdı. Bu evrim, sinema deneyimini şekillendiren ve sektöre heyecan katan bir dizi yeniliği de beraberinde getirdi. Sinema endüstrisi duruma uyum sağlayabilmek adına yeni iş modelleri ve stratejiler geliştirmek zorunda kaldı. Bizler de bu etkinlikte sektöre yön veren birbirinden değerli konuşmacılarımızla bir araya gelerek değişimi farklı bakış açılarıyla ele alacak vizyonumuzu geliştireceğiz” sözlerini aktardı.
cemre3Yavuzkanat, “Etkinlik, Türk sinemasındaki değişimin tartışılmasına, bilgi ve tecrübe aktarımına imkân tanıyor”
Ardından kürsüye çıkan Sinema Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Selçuk Yavuzkanat ise sinemacılığa soyunan gençlerle profesyonelleri buluşturmaktan memnun olduğunu ifade etti. Etkinliğin, sinema sektöründe zaman içerisinde yaşanan değişimin profesyonellerle tartışılmasına imkân verdiğini söyleyen Yavuzkanat, “Sinema, diğer sanat dallarını da içine alan ve tarihi duygulara tanıklık eden bir tür. Sinema, bu yönüyle farklı alt dalların buluşmasına olanak sağlamış ve bu dallardaki uzmanlaşmalarla yeni sektörler oluşmuştur. 
Zaman içinde yaşanan teknolojik, ekonomik ve kültürel değerler sinemayı etkileyerek yeniden yapılanmasına sebep olmuştur. Yapay zekâ uygulamalarıyla farklı bir ivme kazanan sinema sektörümüzün önemli isimlerinin katılımıyla gerçekleşen FİYAB Sinema Sektör Günleri, bakanlığımızın katkılarıyla bu yıl 5. defa gerçekleşmektedir. Bu etkinlik, söz konusu gelişmelerin Türk sinemasındaki etkisinin tartışılmasına, bilgi ve tecrübe aktarımına imkân verecektir” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Türkiye’de belgeselcilik tarihi ve belgesel sinemacılığının nereye evrileceği konularının tartışıldığı ilk oturum, belgesel film yönetmenleri Mihriban Sezen ile Alper Tunga Özdemir’in katılımıyla gerçekleşti. 
“Gerçeğin yaratıcı şekilde yorumlanması” olarak tanımlanan belgesel filmlerde konunun yansıtılması ve etik sorunlar üzerine konuşulan oturumda, “Belgeseller hafıza için mi, seyirci için mi?”, “Yönetmen belgesele dünya görüşünü yansıtmalı mı?”, “Kurmaca belgesel bir gerçeklik inşası mıdır?” gibi sorulara yanıt arandı. 
İkinci oturum, Netflix Türkiye Yapımlar Direktörü Pelin Ekinci Kaya’nın katılımıyla “Netflix’te Prodüksiyon Süreçleri” başlığıyla yapıldı. Diğer oturumlar ise TRT Çocuk Kanalı Koordinatörü Bora Durmuşoğlu ile çizgi film yapımcılığının tartışıldığı “Çizgiden Bir Dünya”; Gain CFO (Mali İşler Müdürü) Zeynep Asan ile Gain Drama ve Yapımlar Direktörü Gizem Elgün’ün katılımıyla “Yapımcılara Tüyolar” başlığı ile katılımcılarla buluştu.
Programın ikinci gününde ise Yapımcılar Ahmet Okur ile Ahmet Edebali’nin katılımıyla “Yapımcının Sektördeki Rolü”, Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölüm Başkanı Andreas Treske ve Yapımcı, Senarist Orhan Koçak’ın katılımıyla “Sinemada Yapay Zekâ Bizi İşsiz mi Bırakacak?”, Senarist Makbule Kosif ile Sanat Yönetmeni Şeyda Candan Günay’ın katılımıyla “Japon Mangasından Türk Dizisine Uyarlama Nasıl Yapılır?” ve  Blu TV Orijinal Yapımlar Takım Lideri İpek Avcı’nın katılımıyla “İlham Verenler” başlıkları ile yapıldı.

Editör: Ramazan Atabey