Dünya

Filistin'e yardım ulaştıran UNRWA'nın fonları kesildi

Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Kurumu (UNRWA) personelinin, Hamas saldırılarına karıştığı iddia edildi. UNRWA'ya yönelik suçlamalar nedeniyle bir dizi ülke para yardımını kesti.

Abone Ol

Haber Merkezi - Netanyahu hükümetinin UNRWA'nın bazı personelinin Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıya karıştığı iddiaları üzerine, UNRWA, söz konusu çalışanları işten çıkardığını söyledi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de insani yardım faaliyeti gösteren BM kurumu çalışanlarının 7 Ekim saldırısına karıştığı iddiasının soruşturulması talimatını verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da "UNRWA'nın 12 personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına dair iddialar olduğunu" söyleyerek "UNRWA'ya sağladığı ek finansmanı geçici olarak askıya aldığını" açıkladı.

ABD'nin ardından Kanada, Avustralya, İtalya, Finlandiya ve Britanya'dan benzer açıklamalar geldi. Bu ülkeler de UNRWA'ya verdikleri fonu askıya aldıklarını duyurdu.

İsrail hükümetinden bugün "savaştan sonra UNRWA'nın Gazze'de faaliyet göstermesini durdurmaya çalışacağız" açıklaması geldi. Dışişleri Bakanı Israel Katz, "UNRWA'nın savaş sonrasının bir parçası olmamasını sağlamayı hedeflediklerini, bunun için ABD, AB gibi kurumun büyük bağışçılarının desteğini almaya çalışacaklarını" belirtti.

Filistin Yönetimi karara tepki gösterdi

Filistin Yönetimi'nin merkezindeki Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) Genel Sekreteri Hüseyin el-Şeyh, bazı ülkelerin UNRWA'ya verdiği desteği durdurma kararının büyük siyasi ve yardım riskleri içerdiği uyarısını yaptı. Filistinli yetkili, "UNRWA'ya verdikleri desteğin sona erdiğini açıklayan ülkeleri, bu kararlarından derhal geri dönmeye çağırıyoruz" dedi.

Filistinli mültecilere yardım eden UNRWA'nın fonlarını kesme hamlesi, BM'ye bağlı Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'den Gazze'de soykırımı önleyecek tedbirler almasını istediği kararını açıklamasının ardından geldi.

İsrail'in hedefindeki UNRWA, Filistinli mültecileri "1 Haziran 1946 ile 15 Mayıs 1948 arasında ikamet yerleri Filistin olup 1948 (Arap-İsrail) Savaşı sonucunda hem evlerini hem de geçim kaynaklarını kaybeden kişiler" olarak tanımlıyor. Bu da milyonlarca Filistinliyi yurtlarına geri dönüş hakkı kapsamına sokuyor.