Güncel

Fernas Madencilik işçilerinden Soma'dan Ankara'ya yürüyüş

AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te çalışan işçiler hak talepleri için Ankara’ya yürüyüş başlattı.

Abone Ol

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin eylemleri devam ediyor.

ANKA Haber Ajansı'ndan Fatih Özkılınç'ın haberine göre, Ankara’da şirket yetkilileriyle görüşmek için ve haklarını aramak için şirket önünde eylem yapan işçiler, bugün de Soma’dan Ankara’ya yürüyüş başlattı.

İşçiler, "Patron vekil anayasayı ayaklar altına alıyorsa bize kim eşit yurttaşlık yalanını satabilir" yazılı pankart açtı. Bağımsız Maden İş Sendikası önünden başlayan yürüyüşe CHP Manisa Milletvekilleri Bekir Başevirgen ve Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, CHP Soma İlçe Başkanı Levent Elbinsoy da katılarak destek verdi.

Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

"Bugün eylemimizin 30'ncu günü. Eylemimizi bugün itibarıyla Ankara'ya taşımaya karar verdik arkadaşlarla hep beraber. Bizim yürüyüşümüz bu Soma'daki 45 arkadaşımız değil. Soma'daki değil Türkiye'deki işçi sınıfının yürüyüşüdür. Biz buna direne direne kazanacağız. Soma'ya da hayırlı uğurlu olsun. Bağımsız Maden İş Sendikası olarak biz bunu daha önce de başarmıştık. 8 bin işçimize tazminat aldırmıştı Genel Başkanımız Tahir Çetin. Şimdi de 450 işçimiz var. Bu şirkette çalışan 450 işçinin hakları için mücadeleye başladık. Bu mücadeleyi de kazanana kadar devam edeceğiz. Kazanmadan geri dönmeyeceğiz. Bu işçi sınıfının yürüyüşüdür. Soma'daki bu 450 işçinin yürüyüşü değildir. İşçilerin hakları her zaman gasp edildi. Bunu sarı sendikalarda patronlara göz yumdular. Bu zamana kadar hiçbir sendikaların bu işçi sınıfına destek vermediğini çok iyi görüyoruz. Bu zamana kadar Soma'da aşağı yukarı 2024'te bin tane işçi çıktı. Hiç kimsenin sesi çıkmadı bu sendikalardan. Bu sendikalar işçinin hakkını aramayacaksa nasıl bir sendikacılık yapıyorlar bilmiyoruz. Tabii ki Soma'da 5 tane patron var, 5 tane patrona 200 bin nüfusu bunlara köle yapmaya çalışıyorlar. Bağımsız Maden İş Sendikası da diyor ki işçiler köle değildir. İşçiler alın terini alsın, hakkını alsın, hukukunu alsın, adaleti sağlansın. Bunun için de mücadele ediyoruz" 

CHP'li Bakıroğlu, Nasıroğlu'na seslendi;  "Yaptığınız iş anayasaya ve Türk Ceza Kanunu'na aykırıdır"

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu şunları kaydetti;  

"Fernas'tan çıkartılan işçiler, sendikal faaliyette bulundukları için, sendikaya üye oldukları için işlerinden atıldılar. Bunu bizzat bana işletme müdürü adeta itiraf etti. Biz bu süre içerisinde Çalışma Bakanlığına, Enerji Bakanlığına, SGK'ya defalarca çağrıda bulunduk. Yetmedi yazılı dilekçeyle başvurduk. Dedik ki, burada büyük bir anayasal suç işleniyor. Anayasamıza göre sendikal faaliyetlerin önüne geçmek, anayasal suçtur. İnsanların örgütlenmesinin, sendikaya üye olmasının önüne geçmek, anayasal suçtur. Ve bunun da ceza kanununda karşılığı vardır. Fernas Holding patronu Adalet ve Kalkınma Partili Ferhat Nasıroğlu bir anayasal suç işlemektedir. Burada şimdi madencilerimiz bir yazı yazmışlar. 'Patron vekil anayasayı ayaklar altına alıyorsa bize kim eşit yurttaşlık yalanını satabilir' diyor. Doğru söylüyorlar. Anayasa uyumak herkes zorundadır. Ancak milletvekilleri daha fazla özenli olmak zorundadır. Çünkü biz milletvekili olurken yemin ettiğimizde anayasaya bağlı kalacağımıza namusumuz ve şerefimiz üzerine yemin etmiş milletvekilleriyiz. Aynı Ferhat Nasıroğlu gibi anayasaya bağlılık yemin etmişiz. Biz buradan Ferhat Nasıroğlu'na bir kere daha sesleniyoruz. Yaptığınız iş anayasaya aykırıdır. Türk Ceza Kanunu'na aykırıdır. Derhal ve derhal bu yanlıştan bir an önce dönün ve bu işçilerin hakkını verin. Biz daha önce 2019 yılında da o zaman Allah rahmet eylesin Tahir Başkan önderliğinde 33 gün boyunca eylemde bulunmuştuk. Ankara yürüyüşü yapmıştık. O gün o eylemler başarıya ulaşmıştı. 2 bin 800 - 2 bin 900 işçinin emeğinin karşılığı verilmişti. Bugün de buradaki işçilerimiz davalarında sonuna kadar haklılar, inançlılar. Bu yürüyüşün sonunda da haklarını alacağına inanıyoruz. Biz bu yürüyüşte bu arkadaşlarımızın, madenci arkadaşlarımızın yanında yer alacağız"