Soma'dan Ankara'ya yürüyüş başlatan Fernas Madencilik işçileri, Ankara'nın girişinde polis ekiplerince engellendi. Olay yerine gelen muhalefet milletvekilleri, çeşitli görüşmelerin ardından madencileri otobüsle TBMM'ye götürdü. Meclis girişinde madencilerin ayakkabılarını giyerek içeri girmeleri istendi. Muhalefet milletvekilleri, madencileri kapıda karşıladı. İşçiler kapıdan yalın ayak yürüyerek geldi. Karşılamanın ardından muhalefet partilerine mensup milletvekilleri TBMM Basın Kapısı'nda ortak açıklama yaptı.

CHP'li Gamze Taşçıer: Haklı taleplerine arabulucu olmak istedik

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, şunları söyledi;

"Yine bir hak arayışı ile karşı karşıyayız. Bu insanlar ayakları çıplak şekilde Meclis'e kadar yürüdüler. Talepleri çok net ve haklı talepler. İnsan onuruna uygun bir ücret istiyorlar. Türkiye'de en çok ölümlerin olduğu iş kolunda iş güvenliği istiyorlar. Sendikal örgütlenme istiyorlar. Peki, iktidar sahipleri neden korkuyorsunuz? Türkiye'nin her yerinde bir hak arayışı ile karşı karşıyayız. İnsanlar Anayasa'dan kaynaklı haklarını arıyorlar. Biz onların haklı taleplerine arabulucu olmak istedik ancak olumlu sonuç alamadık. İşçiler haklarını alana kadar seslerini duyurmaya devam edeceğiz. Bu mücadelerini desteklemeye devam edeceğiz"

CHP'li Deniz Yavuzyılmaz: AK Parti milletvekilinin yaptığı haksızlığı düzeltebilmek adına 43 madencimiz şu anda TBMM'de

Yangın faciasında yaşamını yitiren Çetiz ailesi, son yolculuğuna uğurlandı Yangın faciasında yaşamını yitiren Çetiz ailesi, son yolculuğuna uğurlandı

AK Parti'ye madencilerin sesini duymasıı çağrısında bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, açıklamasında şunları kaydetti:

"Bugün burada Soma'dan TBMM'ye kadar çıplak ayakla gelen madencilerimizin haklı tepkilerini dile getirmek için bir arada bulunuyoruz. AK Partinin kendi yarattığı ekonomik krizi bahane ederek kendi şirketinde çalışan madencilerin haklarını vermeyen bir AK Parti milletvekilinin yaptığı haksızlığı düzeltebilmek adına 43 madencimiz şu anda TBMM'de. Ankara'ya gelirken önleri kesildi ve kendi iradelerini temsil eden bu mekana girişleri engellenmek istendi. Ancak muhalefet milletvekilleri hızla yanlarına giderek bu engeli hep birlikte kaldırdık. Madenci kardeşlerimiz burada tüm partilerin grup başkanvekilleri ile görüşerek taleplerini iletecekler. Bu madencilerin çığlığını tüm siyasi partiler ve özellikle AK Parti duysun. Bu sorun çözülsün."

TİP'li Ahmet Şık: AKP bir patron devleti kurma sürecini tamamlamıştır

AK Parti'ye yönelik eleştirilerini sıralayan Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, şöyle konuştu;

"Bu arkadaşlarımızın çalıştığı madenin sahibi bir AKP milletvekili. Bir AKP'li vekilin sahip olduğu bir iş yerinde bu arkadaşlarımız önlenebilir nedenlerle bir katliam olmasın diye direniyorlar. O katliamın ardından geride bıraktıkları ailelerine 'fıtrat' diye açıklama yapılmasın diye direniyorlar. İnsani koşullarda emeklerinin karşılığı bir ücret almak istiyorlar. Türkiye'nin özetidir aslında bu arkadaşların direnişi. O AKP'li vekil Meclis'te yapılacak bir yasa tasarısı görüşmesinde güya işçi ve emekçiler için oya kullanacak. AKP bir patron devleti kurma sürecini tamamlamıştır. Mevzu artık yoksullar ve bir avuç zenginin rantı üzerinden dönecek bir mücadeledir" 

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli de açıklamasında şunları söyledi:

"Bu Meclis, AKP iktidarı boyunca emekçilere ısrarla kapılarını kapatan, onların sorunlarını dinlemeyen bir Meclis maalesef. AKP, sermayenin partisidir. AKP ve MHP sermayenin gereklerini yerine getirmek için bu Meclis'te çalışıp, kapılarını da halka kapatmak istemektedir. O yüzden bu mücadele çok önemlidir."

 Açıklamanın ardından işçiler, partilerin grup başkanvekilleriyle görüşmek üzere TBMM ana binaya girdi. 

Editör: Nur Yıldız