İSTANBUL (AA) - Venedikli ressam Bellini'nin resmettiği Fatih Sultan Mehmet portresinin hikayesinin ve Fatih'in çok yönlü kişiliğinin ele alındığı "Fatih Sultan Mehmet: Doğunun ve Batının Ötesinde" belgesel filmi izleyiciyle buluştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) medya iştiraki İstanbul Dijital Medya AŞ tarafından hazırlanan belgeselin gala gösterimi, Fatih Sultan Mehmet tablosunun da sergilendiği, Haliç Tersanesi'nin içindeki İstanbul Sanat'ta gerçekleştirildi.

Galaya film ekibinin yanı sıra Medya AŞ Genel Müdür Yardımcısı ve belgeselin yapımcısı Sibel Karakurt, yönetmen Cem Adıyaman, başrol oyuncusu Tuğrul Tülek, belgeselde yer alan sanat tarihçileri Süleyman Göncüoğlu ve Sedat Bornovalı'nın da aralarında bulunduğu davetliler katıldı.

Filme ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Sibel Karakurt, 5 senedir İstanbul'a dair hikayeler üretmeye, belgeseller yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Çeşitli konularda belgesel filmlere imza attıklarını dile getiren Karakurt, "Son olarak Fatih Sultan Mehmet'in Gentile Bellini'yi davetiyle başlayan ve İstanbul'un kültür sanat yapısına katkısını, perspektifini anlatan bu belgeseli ürettik." dedi.

Karakurt, belgeselin İBB'nin dijital mecralarında ve YouTube kanalında da yayınlanacağını sözlerine ekleyerek, Medya AŞ olarak İstanbul hikayelerini önemsediklerini, tarihten gelen güçlü yapıyı yansıtan hikayeleri geleceğe taşıma misyonuyla hareket ettiklerini vurguladı.

- "Hikaye Fatih'in Bellini'yi İstanbul'a davet etmesiyle başlıyor"

Yönetmen Cem Adıyaman ise belgeselin hazırlık sürecinde ciddi bir araştırma, belge ve görsel tarama çalışmaları gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Belgeselin heyecan verici bir sanat, politika ve devlet hikayesini anlattığını kaydeden Adıyaman, "Fatih Sultan Mehmet'in döneminin en büyük hükümdarı olmak üzere çıktığı yolculukta sanatın önemini keşfetmesi ve bunun için de o dönemin en iyi sanatçısını İstanbul'a davet etmesiyle hikaye başlıyor." şeklinde konuştu.

Adıyaman, Bellini'nin İstanbul'da önemli eserler ürettiğini, bunların bir kısmının Londra'da bulunduğunu sözlerine ekleyerek, "Bir tanesi de şimdi burada. Bu da ekstra heyecan verici bizim için. Tablonun bulunduğu mekanda yani filmde anlattığımız tabloyla beraber, aynı yerde izliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Fatih Sultan Mehmet'in farklı boyutlarıyla ele alındığı filmde, anlatıcı olarak Tuğrul Tülek'in rol aldığını aktaran Adıyaman, sanatçının sahnede sanki Fatih Sultan Mehmet'i canlandıracağı bir tiyatro oyununa hazırlanıyormuş gibi konuyu değerlendiren konuşmalar yaptığını ifade etti.

Adıyaman, İstanbul'un yanı sıra Londra'da da çekimler yaptıklarının altını çizerek, "Çünkü bahsettiğimiz Bellini'nin en önemli tablolarından biri Londra'da. Aynı zamanda buradaki tablo da Londra'daki bir müzayede evinden alınıp getirildi. Oranın küratörüyle de çok güzel bir röportajımız oldu. Filmimizde buna da yer verdik." dedi.

Belgesel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sanat tarihçileri Nurhan Atasoy, Sedat Bornovalı, Süleyman Faruk Göncüoğlu, tarihçi Emrah Safa Gürkan, ressam Burhan Kum, Serkan Varol, Pınar Erkan, Laura Llewln ve Patricia Yağcıoğlu'nun katkılarıyla hazırlandı.

Türk Kızılay Hatay'daki depremzede kadınlar için aşçılık atölyesi düzenledi Türk Kızılay Hatay'daki depremzede kadınlar için aşçılık atölyesi düzenledi

Gösterimin ardından katılımcılar, tablonun da bulunduğu sergiyi gezdi.

Kaynak: aa