Fas Cezayir'in yardımını reddetti
Fas, ülkesinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremin ardından Cezayir'den gelen "acil insani yardım" teklifini geri çevirdi.
Haber Merkezi - Cezayir Dışişleri Bakanlığı, resmi bir açıklama yaparak "Cezayir hükümeti, Fas Krallığı'nın Cezayir'in teklif ettiği insani yardıma ihtiyaç duymadığını ifade eden resmi bir yanıt aldı" dedi. Ayrıca Cezayir, her türlü ihtiyacı karşılayacak insani yardım malzemeleriyle dolu üç uçağı hazır beklettiğini belirtti. Fas Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü ise Cezayir'in Kazablanka Başkonsolosu'na "ülkenin Cezayir'in yardımına ihtiyacı olmadığı" mesajını iletti.
Cezayir Dışişleri Bakanlığı, 10 Eylül'de yaptığı bir açıklamada, "Cezayir, Rabat'ın kabul etmesi durumunda Fas Krallığı'na acil lojistik ve maddi yardım planı teklif ediyor" şeklinde ifadeler kullanmıştı. Bu açıklamanın ardından Fas Adalet Bakanı Abdüllatif Vehbi, Cezayir'in yardım teklifinin Fas Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda kabul edilebileceğini vurguladı. Cezayir ise tıbbi ekipman, çadır, battaniye, yatak gibi insani yardım malzemelerinin yanı sıra arama kurtarma, sivil savunma ve sağlık ekiplerini içeren 3 uçak hazırladı.
Fas'ta 8 Eylül'de Marakeş kentinin El-Huz bölgesinde 7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremin başkent Rabat dahil Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes gibi şehirleri etkilediği belirtildi. Fas İçişleri Bakanlığı, deprem sonucu 2,901 kişinin hayatını kaybettiğini ve 5,530 kişinin yaralandığını açıkladı.
Cezayir, Fas'taki depremin ardından 2021'den bu yana kapalı olan hava sahasını yardım ve yaralı taşıyan uçaklara açtığını duyurdu. Cezayir Dışişleri Bakanlığı aynı gün yaptığı açıklamada, "Cezayir, depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve kardeş Fas halkına en içten taziyelerini iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyor" dedi.
Fas ile Cezayir arasındaki ilişkiler, Fas'ın İsrail ile diplomatik ilişkilerini normalleştirmesinin ardından gerginleşti. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, 2021'de Rabat'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaretin ardından Cezayir, Fas'ın İsrail'i bölgeye karşı "tehlikeli bir macera içine çekme" girişimleri olduğunu iddia etti. Bu nedenle Cezayir, Fas ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı aldı.
Fas ile Cezayir arasındaki köklü anlaşmazlık, Batı Sahra konusundaki farklı yaklaşımlarına dayanıyor. Fas, Cezayir'i ayrılıkçı Polisario Cephesi'ni desteklemekle suçluyor ve Cezayir'in Fas'ın Batı Sahra'daki adımlarını desteklemediği biliniyor.
Yorumlar