Temmuz sonu itibarıyla kısmen rahatlayan Türkiye, ağustosun ilk haftasında eyyam-ı bahur döneminde sıcak hava dalgası etkisi altında kalacak. Ağustos ayının ilk haftasında hava sıcaklığının İstanbul'da 34-35 derece ölçülebileceğini, hissedilen sıcaklığın ise 40 dereceyi bulabileceği bildirildi. 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, konuya ilişkin açıklama yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, tarih boyunca temmuz sonu ile ağustos ayı başlarının takvimlere sıcak olarak işlendiğinden bu tarihlerin eyyam-ı bahur olarak bilindiğini kaydetti.

Öte yandan, bazı takvimlerde bu tarihlerin "31 Temmuz-7 Ağustos", bazılarında ise "1-8 Ağustos" olarak kayda geçtiğini belirten Toros, "eyyam-ı bahur"un en sıcak günler demek olduğunu ekledi. 

CHP'li Gürer: Fiyatı geçen yıla göre düşen kuru fasulyeye markette 3 kat zamlandı CHP'li Gürer: Fiyatı geçen yıla göre düşen kuru fasulyeye markette 3 kat zamlandı

Bu tarihlerin artık değişmeye başladığını da söyleyen Toros, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu sene 21 Temmuz'da küresel bir sıcaklık rekoru kırdık. Rekorlar kırılan bir dönemdeyiz. Haziran ayında Türkiye sıcaklıkları uzun yıllar ortalamasına göre 3-6 derece daha sıcak geçti. Biz geçmişte temmuz sonu, ağustos başı yaşadığımız o en sıcak günleri, bugünlerde hep yaşıyoruz. Bu sene çok uzun sürdü. Afrika'nın kavurucu sıcaklıkları, Afrika üzerinde oluşmuş olan yüksek basınç alanlarının etkisiyle kuzeye doğru, Türkiye'yi de kapsayacak şekilde yukarıya doğru hareket etmiş durumda." 

Editör: Esin Özdemir