Güncel

Eyüpsultan'da okul müdürü cinayeti: İstenen cezalar belli oldu!

Eyüpsultan'da 7 Mayıs'ta okul müdürü İbrahim Oktugan'ı öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan 17 yaşındaki Yousif K. hakkında 19 yıldan 27 yıla kadar, iki sanık hakkında ise 15'er yıldan 25'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Abone Ol

Eyüpsultan'da okul müdürü cinayetine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Çocuk Suçları Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianamede, Abdulkadir S. (17) ve Abdulsamet A'nın (16) 7 Mayıs günü saat 09.40 sıralarında söz konusu okulda olduğu, okula gelen sanık Yousif K'nin Abdulsamet A. ile tokalaştığının tespit edildiği kaydedildi.

Sanıklardan Abdulkadir S'nin Yousif K'yi görmesi üzerine okula girdiği, diğer sanık Abdulsamet A'nın da Yousif K'ye okulun kapısını açtığının belirlendiği anlatılan iddianamede, Yousif K'nin odasına girdiği okul müdürü Oktugan'ı öldürdüğü aktarıldı.

İddianamede, Abdulkadir S'nin, Oktugan'ın odasından çıkan Yousif K'ye kapıyı açarak, olay yerinden uzaklaşmasına yardım ettiği anlatıldı.

Okul müdürünün odasında ırkçı tartışma yaşanmadığı bilgi sahiplerinin ifadesiyle doğrulandı

İddianamede, sanığın Oktugan'ın odasında yaşandığını iddia ettiği küfürlü tartışmaya ilişkin bilgilerine başvurulan bilgi sahiplerinin ifadelerinde, Yousif K'nin öğretmenine küfür etmesi üzerine okuldan ilişiğinin kesilmesi için annesinin okula çağrıldığını, Türkçe bilmelerine rağmen sanık ve annesinin aralarında Arapça konuştuklarını anlattı.

Oktugan'ın, bu konuşmaları anlayamadığını, Türkçe konuşmaları gerektiğini söylediğini, sanığın Oktugan'a "Sana mı soracağım, istediğim gibi konuşurum." diyerek el-kol sallamaya başladığını ifade eden tanıklar, anne Nada K'nin ise "Beceremiyorsanız o zaman okuldan alırım, paramı istiyorum." dediğini kaydetti.

Bilgi sahipleri, ifadelerinin devamında, Oktugan'ın Nada K'ye ''Aranızdaki konuşmayı anlayamadığımızdan dolayı Türkçe konuşmanızı istedim. Yanlış anlaşılacak ya da tepki gösterilecek bir durum söz konusu değildir." dediğini, Oktugan'ın ne öğrencilere ne de öğretmenlere yönelik kötü söz veya davranışı olmadığını, tartışma sırasında da sanık veya annesine yönelik hakaret veya ırkçı ifadeler kullanmadığını aktardı.

İddianamede, bilgi sahiplerinin ifadeleriyle de ırkçılık ve hakaret içeren tartışma yaşanmadığının doğrulandığı, olayla ilgili polis çağrılmadığının da belirlendiği, tüm bu nedenlerle haksız tahrik unsurlarının oluşmadığı belirtildi.

Sanık Yousif K'nin okuldan ilişiğinin kesilmesi nedeniyle Oktugan'a husumet beslediğinin ifadelerinden anlaşıldığı kaydedilen iddianamede, şu tespit yer aldı:

"Aralık 2023'te gerçekleşen bu olay sonrasında karar ile fiilinin icrası arasında makul bir süre geçmesine, ulaştığı ruhi sükunete rağmen sebatla, ısrarla ve soğukkanlı bir şekilde planını gerçekleştirdiği, olaydan bir gün önce de kastını ortaya koyan beyanlarda bulunarak, olay günü eylemini planladığı şekilde icra ettiği belirlendi."

Yousif K'nin 19 yıldan 27 yıla kadar hapsi istendi

İddianamede Yousif K'nin, "kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürme" ve "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefet" suçlarından 19 yıldan 27 yıla kadar hapsi istendi.

Sanıklar Abdulkadir S. ve Abdulsamet A'nın ise "kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürmeye yardım etme" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapsi talep edildi.

İddianamede ayrıca, Enes Malik E, Muhammet S, ve Arda A. hakkında "tasarlayarak öldürme" suçundan kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği bilgisi yer alırken, olay tarihinde 18 yaşından büyük olduğu belirlenen şüpheli Muhammed Günay G. hakkında ayrıca soruşturma yürütüldüğü ifade edildi.

İddianame, İstanbul 1. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.