Bakan Kacır, "Uluslararası Ali Kuşçu Sempozyumu"nda konuştu: Bakan Kacır, "Uluslararası Ali Kuşçu Sempozyumu"nda konuştu:

Haber: Ahmet Çağatay Bayraktar

Geçen yıl temmuz ayında başlatılan yüzde 25 artış sınırlamasına rağmen yüksek kira sorunu devam ediyor. Bu yılın temmuz ayında süresi biten düzenlemenin 1 yıl daha uzatılacağı iddia edilirken farklı gelişmeler de yaşanıyor. Emlakçılar ev sahiplerinden evlerini kiralayarak evi yeniliyor ve eşyalı bir şekilde kiralıyor. Ev sahibi evi emlakçıya piyasa değerinin üzerinde kiralarken kira garantisine de sahip oluyor. Kimi durumlarda da 4+2 veya daha büyük evler, paylaşımlı daireler haline getiriliyor. Yapılan tadilat işlemiyle 1+1 şeklinde düzenlenen konut sayesinde ev sahibi ve emlakçı daha çok gelir elde ediyor. Kira sektöründe giderek yaygınlaşan bu durumun hukuki boyutunu Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, 24 Saat için cevaplandırdı.

Alt kiralama maddesi eklenmeli

Mal sahiplerinin evin odalarını farklı kişilere kiralayabileceğini söyleyen Ali Güvenç Kiraz, “Burada önemli olan kiralayan kişilerin de aynı sözleşmeyi imzalaması. Kiracılardan herhangi birinin sözleşme imzalamaması halinde ev sahibi bu kişiyi tahliye etmek istediğinde sorunla karşılaşabilir” dedi. Kiracının evin bir odasını kiralamak istediğinde ev sahibinin bilgisi olması gerektiğini belirten Kiraz, “Evi kiralayan ister bir kişi ister emlakçı olsun kira sözleşmesinde mutlaka alt kiralamanın yapılabileceğine dair bir madde eklenmesi gerekiyor. Bu durumda kiracı, oda oda kiraya verebilir. Sözleşmede yer almadan alt kiralama yapılırsa sözleşmeye aykırılık durumu olacağı için ev sahibi 30 gün içinde bu durumun giderilmesini talep edebilir. Aksi durumda da direkt tahliye talep edebilir” şeklinde konuştu.

İmar hukukuna aykırı

Bir evin tadilat yapılarak başka kişilere kiralanması hukuki açıdan uygun mu sorusunu ise Kiraz şu şekilde yanıtladı: “Bir evin başka bölümlere ayrılarak başka kişilere kiralanması kat mülkiyeti ve imar hukukuna aykırı olur. Eğer yapılan işlem basit tamirat, tadilat değilse konutun planını değiştirmeye yönelikse bu işlem için diğer kat maliklerinin yüzde yüz onayına ihtiyaç duyulur. Bu tamirat işlemi mal sahibinin haberi olmadan yapılıyorsa bu da sözleşmeye aykırıdır. Kat maliklerinin izinsiz yapılan bu işlem için şikayet hakkı bulunur. Çünkü evde yapılacak esaslı tadilat, kolon kesme olaylarında olduğu gibi binanın statiğini bozabilir ve belli bir proje dahilinde bu tadilatların yapılması gerekir.”

Editör: Anadolu Ajansı