Güncel

Erzincan İliç'te altın madenini işleten ABD'li firma 1 milyar dolar değer kaybetti

Erzincan İliç'te altın madeninde yaşanan toprak kayması sonrası Anagold Madencilik'in ortağı SSR Mining firması borsada önemli ölçüde değer kaybetti.

Abone Ol

Haber Merkezi - Erzincan İliç'te Çöpler altın madenini işletmecilerinden Anagold Madencilik'in ortağı SSR Mining hisseleri borsada değer kaybetti. Yaşanan siyanürlü toprak kayması sonrası 9 işçinin toprak altında kaldığı madende arama kurtarma çalışmaları heyelan riski nedeniyle durdurulurken maden işletmecisi şirketin hisselerinin en düşük seviyeye düştüğü görüldü. Yaşanan olay sonrası taşınacak harfiyat masrafı ise şirkete fatura edilecek.

Maden faciasının ardından Anagold Madencilik'in büyük ortağı SSR Mining'in hisseleri ciddi değer kaybetti. SSR, Anagold Madencilik Sanayi'nin yüzde 80'ine sahip konumda. Şirketin, ABD Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri yüzde 50'den fazla düşüş gördü ve piyasa değeri 1 milyar doların üzerinde geriledi. Şirketin hisseleri 2016 yılından bu yana en düşük seviyesini yaşadı. 

280 milyon dolara yakın masraf çıkacak

Yetkililerin verdiği bilgiler, facianın ardından 35 milyon metreküplük toprağın kaydığını gösteriyor ve şu an bu toprak sahadan alınıp başka bölgeye taşınacak. Ayrıca, önemli bir miktardaki toprak da bölgedeki dere yataklarına kaydı ve çevre kirliliği olmaması için bölgede önemli miktarda kazı ve toprak taşınması yapılacak. Maden sahasından çıkacak toprak, eski bir maden bölgesine taşınacak ve yeniden istiflenecek. Hafriyat şirketleri, bir metreküplük toprağın taşınma maliyetini 2024 yılı için 240 TL olarak hesaplıyor. 35 milyon metreküplük toprağın sadece taşıma maliyeti, 280 milyon dolara yakın. Yükleme ve kazı için de iş makinaları kullanılıyor ve bu makinaların günlük ücretleri 25 bin TL civarında. NTV'de yer alan habere göre net maliyeti yapmanın zor olması nedeniyle bu işlemlerin şirkete 500 milyon dolara yakın fatura çıkarması bekleniyor. Şirket, adli ve idari cezalarla da karşılaşacak.