Dünya

Ermenistan'dan Azerbaycan'a 'savaş' uyarısı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın sınır köyleri konusunda Azerbaycan'ı uyararak köyleri geri vermeyi reddetmeleri halinde savaş başlatacakları iddia edildi.

Abone Ol

Haber Merkezi - Azerbaycan sınırındaki Tavuş Bölgesi'ne giden Paşinyan, Erivan ve Bakü arasındaki sınır belirleme ve çizme sürecinde Ermenistan'ın nerede başlayıp sona erdiğinin belirleneceğini anlatan Paşinyan, "Özel komisyonlar gelip Ermenistan Cumhuriyeti'nin nerede başladığına karar verecek ve bu devlet sınırı olacak" dedi.

Rus devlet haber ajansı TASS'ın bildirdiğine göre, Paşinyan, Azerbaycan sınır köylerini geri vermeyi reddetmeleri halinde hafta sonu savaş başlatacağını iddia etti.

Ermenistan hükümetinin savaşın önüne geçmek için bu süreci başlatmaya karar verdiğini kaydeden Paşinyan, "Şimdi biz buradan çıkabiliriz ya da Azerbaycan'a hiçbir şey yapmayacağımızı söyleyebiliriz. Bu, hafta sonunda savaşın başlayacağı anlamına gelir" diye konuştu.

Paşinyan, bu savaşın sonunda ne olacağını bildiğini de söyleyerek "Silahlı çatışmadan sonra yerel sakinler, savaş tehdidine dair bilgi sahibiyken onların neden önceden uyarmadığımı soracaklar" ifadelerini kullandı.

4 köyün durumu

Azerbaycan-Ermenistan Sınır Belirleme Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, "Ermenistan'ın işgali altında bulunan ve eksklav olmayan 4 köy (Bağanis Ayrım, Aşağı Eskipara, Heyrimli ve Kızılhacılı) tartışmasız Azerbaycan'a aittir ve derhal geri verilmelidir. Ermenistan'ın işgali altında bulunan 4 eksklav köyün (Yukarı Eskipara, Sofulu, Berhudarlı ve Kerki) geri verilmesi konusu sınırları belirleme süreci kapsamında çözülecektir" ifadeleri kullanılmıştı.

Paşinyan'ın uyarısı, bölgedeki gerginliği artırabilirken, taraflar arasında diplomatik çözüm arayışı devam ediyor.