Kıvanç El
Erdoğan’ın son dönem Hamas’a yönelik yaptığı açıklamaların tartışıldığı bir dönemde gerçekleşen Almanya ziyaretinde kritik başlıklardan birisi de aslında “tartışmalı” konuların dışında savunma sanayi başlığı. Her ne kadar Türkiye-Almanya arasındaki anlaşmazlıklar gündemde ön plana çıksa da iki ülke arasında önümüzdeki dönemde Eurofighter uçakları daha çok konuşulacak…
Türkiye; Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya tarafından ortaklaşa geliştirilen savaş uçağını almak istiyor. Uçak, Avrupa ülkelerinin savaş uçağı ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirildi ve 90’ların ortalarından bu yana da kullanılıyor. Uçağın muadillerine göre birçok üstünlüğü bulunuyor.
Türkiye, F-35 projesinden çıkarılmasının ardından hem yeni F-16 alımında yaşanan sorunlar hem de F-16’ların modernizasyonunu sürecinin ağır işlemesi nedeniyle son dönem Eurofighter uçakları hedef olarak belirledi ve almak istiyor. Meclis’te bakanlığının bütçesinde konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de şu anda Türkiye’nin elindeki uçakların “her ne kadar yeterli olsa” da geleceğe dair adımların atılmasının şart olduğunu belirtip Eurofighter ile ilgilendiklerini açıkladı. İlk defa bir resmi ağızdan 40 adet Eurofighter savaş uçağının alınmasının hedeflendiği belirtildi.
Eurofighter uçakları üretici 4 ülke ile Avusturya, Katar, Kuveyt, Umman ve Suudi Arabistan’a da satıldı… Ancak en gelişmiş modeli sayılan “Tranche4” modeli sadece Almanya ve İspanya’da var. Eurofighter projesi içerisinde Airbus’ın da program desteği var. Türkiye bu uçağı almaya çalıştığı günlerde THY’nin Airbus’tan 355 uçaklık tarihin en büyük siparişlerinden birinin görüşmelerine başladığını duyurması da dikkat çekti. Bu elbette tesadüf olamaz.
Türkiye’nin yerli uçak çalışmaları da var. Türkiye’nin İngiltere ile ortak çalıştığı muharip uçak projesi de bulunuyor. Fakat bu uçağın hangardan çıkması en erken 2028, seri üretime geçmesi için en erken tarih 2032. Yani en az 9 yıllık bir süreç daha var.
Eurofighter uçaklarının Türkiye’ye verilmesine uçağı geliştiren 4 ülkeden biri olan Almanya karşı.
Türk kaynaklara göre; Alman hükümeti Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri, Suriye’de PYD/YPG’ye karşı yapılan askerî operasyonlar ve İsveç’in NATO üyeliğini onaylamada gecikmesi gibi başlıkları gerekçe göstererek uçak satışına karşı çıkıyor. İddiaya göre Almanya bu uçakların satışına ancak “NATO dışı görevlerde kullanılmaması” şartıyla izin verebilir.
Gelelim bu uçakların önemine. Uçaklar oldukça gelişmiş teknolojiye sahip. Son yıllarda Yunanistan hava savunma gücünü giderek güçlendiriyor. Fransız Rafale uçakları son dönem Yunanistan’ın gözdesi. Türkiye şimdilik sadece mevcut gücünü korumakla yetiniyor. Ancak bu gücün daha fazla artırılması şart. Bu noktada hava muharip gücünde oldukça etkin olan Eurofighter uçaklarının alınması Türkiye’ye önemli bir üstünlük sağlayacak. Yunanistan’ın Ege’de “12 mil” iddialarına karşı Türkiye “6 mil” duruşunu koruyor ve bu “12 mil” iddiasının savaş sebebi sayılacağını net şekilde belirtiyor. Türkiye bu duruşunu hava ve denizdeki gücünden de alıyor. Bu nedenle Türkiye’nin hava gücünü belli düzeyde koruması şart. Bu çerçevede ilk hedef ise Eurofighter uçaklarını almak. Eğer bu uçaklar verilmezse yerli projelerin hızlandırılması bölgesel dengeler açısından kaçınılmaz…