Politika

Erdoğan: Terörün ve şiddetin olmadığı bir Türkiye’yi mutlaka inşa edeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay’ı “10 yıllık fetret devrinden kurtardıklarını” belirterek, "Biz oy versin ya da vermesin, tüm Hataylılara hizmet götürenlerden olacağız" dedi.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, Hatay’ın Gülderen Mahallesi’ndeki TOKİ Konutları’nda 130 bininci deprem konut anahtar teslimi, kura çekimi ve toplu açılış törenine katıldı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“‘Hatay’ı alın’ dedik ve aldınız. Hatay 1 Nisan’da gerçek belediyecilikle tanıştı. Öncelikle Hatay’a olan şükran borcumuzu ödemek istiyorum. Bundan 7 ay önce çok çekişmeli geçen bir yerel yönetimler seçimi yaşadık. 31 Mart sürecinde en fazla örselenen, hırpalanan, tartışma konusu yapılan şehirlerimizin başında Hatay geliyordu. Geriye dönüp baktığımızda üzüntü verici hadiselere şahit olduk. Hataylı kardeşlerimiz depremin yaralarını sarmaya çalışırken maalesef başkaları da kendi aralarında koltuk kapmaca oynuyordu. Hatay belediyecilik hizmetlerinde bakımsızlığa terk edilmişti. Hatay gündelik siyasetin ayak oyunlarının kurbanı olmuştu. Cumhur İttifakı olarak Hataylı kardeşlerimizin çığlıklarına kulak verdik. Tek gündemi Hatay’a hizmet olacak bir kadroyla sizlerin huzuruna çıktık. 31 Mart gecesi gözümüz, kulağımız hep Hatay’da oldu, sizlerden gelecek müjdeli haberlerde oldu.

“31 Mart’ta Hatay’dan tüm Türkiye’ye örnek olacak bir sonuç bekliyorduk”

Sizlere öyle bir Belediye Başkanı gönderdik ki, milletvekilleriyle beraber inşallah çift gözlü olacak, dört gözlü olacak ve Cumhurbaşkanı ile beraber burası yeniden ayağa kalkacak. 31 Mart’ta Hatay’dan tüm Türkiye’ye örnek olacak bir sonuç bekliyorduk. Maşallah Hatay halkı da bizim bu beklentilerimizi boşa çıkarmadı. Büyükşehir belediyesi ile birlikte toplam sekiz ilçemizin emaneti emin ve ehil ellere sayenizde teslim edildi. Cumhur İttifakı’nın gerçek belediyecilik vizyonuna güvenen Hatay halkına gönülden teşekkür ediyorum. 

“Her günü fırsat bilecek ve sizlere aşkla hizmet edeceğiz”

Beşeri ve kültürel zenginliğimizin sembol şehri Hatay bundan sonra belediyecilik hizmetlerinde de artık parmakla gösterilecek. 31 Mart’ta 10 yıllık fetret devrinden kurtardığımız Hatay’ı hep birlikte çok daha güzel yerlere taşıyacağız. Hatırlayın, ‘Oy yoksa hizmet de yok’ diyenlerden değil, bize oy versin veya vermesin Hataylı kardeşlerimizin tamamına biz hizmet götürenlerden olacağız. Hataylı kardeşlerim şunu çok iyi bilsin, bizde ayrımcılık olmaz, bizde ötekileştirme olmaz, bizde insanları kökenine, meşrebine, görüşüne göre tasnif etmek olmaz. Bizde aslolan milletimizin takdiridir, muhabbetidir, hayır duasını almaktır. Siz bize inandınız, bize güvendiğinizi gösterdiniz. İnşallah biz de her günü fırsat bilecek ve sizlere aşkla hizmet edeceğiz.

Başkalarının gündemi ne olursa olsun iktidarımızın ve ittifakımızın birinci gündemi depremzedelerimizi süratle yeni yuvalarına kavuşturmaktır. Seçim dönemlerinde bile bu önceliğimizi geri plana almadık. Burada bazı rakamları sizlerle paylaşmak istiyorum. Birileri halen yeterince kavrayamasa da Türkiye, 6 Şubat’ta tam anlamıyla asrın felaketini yaşamıştır. Bakınız, 2010 yılında 316 bin kişinin öldüğü Haiti’deki depremden 15 kat daha büyük enerji açığa çıkaran bir doğal afetle sarsıldık. Dünyanın 90 ülkesinden daha geniş bir alanı etkileyen bu depremler Hatayımız başta olmak üzere 11 ilimizde büyük yıkımlara yol açtı.

“101 bin 254 deprem konutunu teslim ettik”

Bugün deprem bölgemizde bin 900 şantiyede ve 4 bin 333 köyümüzde 160 bin mimar, mühendis ve işçi kardeşimiz canla başla çalışıyor. Şu ana kadar 350 bin 430 konut ve iş yerimizin ihalesini gerçekleştirdik. Bunlardan 18 bin 404’ü Hatay’da olmak üzere 101 bin 254 tanesini teslim ettik.

Bugün de Hatayımızda 7 bin 856, Malatyamızda 6 bin 759, Gaziantebimizde 5 bin 259, Kahramanmaraşımızda 3 bin 135, Adıyamanımızda 3 bin 108, Adana’da 648, Diyarbakımızda 641, Elazığımızda 569, Şanlıurfamızda 17, Kilisimizde 9, Osmaniyemizde bin 310 olmak üzere toplamda 29 bin 310 yuvamızın daha kuralarını çekerek hak sahiplerine teslim ediyoruz. Böylece 130 bininci afet konutumuzun anahtarlarını depremzedelerimize teslim etmenin bahtiyarlığını yaşıyoruz.

“2025 yılı sonunda 452 bin 958 konut, iş yeri ve ahırı teslim edeceğiz”

Hatay’da toplam 152 bin 959 hak sahibimiz var. 11 ilimizde ise toplam 442 bin 709 hak sahibi bulunuyor. Bu yılın sonuna kadar 201 bin 688 ev ve iş yerimizin daha anahtarlarını sahiplerine teslim edeceğiz. 2025 yılı sonunda 452 bin 958 konut, iş yeri ve ahırı teslim etmiş olacağız. Deprem bölgesinde evine girmeyen hiçbir hak sahibimiz kalmayacak.

AFAD vasıtasıyla Hatay’a yaptığımız nakdi yardımların toplamı nedir biliyor musunuz? 36 milyar 150 milyon lirayı aştı. İmece usulüyle Hatay’ın ihtiyaçlarını gidermek için devlet millet el ele vermiş durumdayız. Hataylı kardeşlerimiz bu konuda gönüllerini ferah tutsun.

“Terörün ve şiddetin olmadığı bir Türkiye’yi mutlaka inşa edeceğiz”

Ülkemizde olan tüm araçları, bütün imkanları kullanarak terörün olmadığı, şiddetin olmadığı, huzurun, demokrasinin ve kardeşliğin egemen olduğu bir Türkiye’yi mutlaka inşa edeceğiz. Hazır mıyız? Öyleyse unutmayın, bu topraklar üzerinde daha nice asırlar boyu Türk, Kürt, Arap, Alevi, Sünni demeden 85 milyon hep beraber kardeşçe yaşayacağız. Millet olarak birlik ve beraberliğimiz her türlü hainliğin, her türlü alçaklığın, her türlü sabotaj girişiminin fevkindedir. Terör örgütleri bizi maşa gibi kullanamayacak. Hedeflerine ulaşamayacaklar. İç cephemizi sarsamayacaklar. Ezeli ve ebedi kardeşliğimize pusu kuramayacaklar. Aramıza nifak tohumları ekemeyecekler. Hep beraber Türkiye olmamızı engelleyemeyecekler, kardeşliğimizi bozamayacaklar.

“İran’a ve İran hükümetine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum”

Dün gece İsrail saldırganlığının hedefi olan komşumuz İran’a ve İran hükümetine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Batılı güçler tarafından iyice şımartılan Siyonist İsrail hükümeti, bu tarz saldırılarla bölgesel bir çatışmanın fitilini ateşlemeye çalışıyor. İsrail’in ve destekçilerinin bu oyununa gelinmemesi son derece önemlidir. İsrail bu anlayışla, bu kafayla bir yere varamayacak. Duamız şu; ya Kahhar ismi şerifi hürmetine Allah’tan bunların kahrını bekliyoruz.''